ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση υπέρ της ενοχής του για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.

Μετά την αθώωσή του, ο δημοσιογράφος μίλησε για δικαίωση. Κάποιοι προσπάθησαν να μας πατήσουν, αλλά με τα πατήματά τους φάνηκε η αλήθεια, είπε.

"Σε τέτοιες συνθήκες εκφυλισμού του δημοσίου βίου της χώρας, η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί σημείο στήριξης. Ο Βαξεβάνης, δημοσιοποιώντας τη λίστα, προσέφερε στο ελληνικό Δημόσιο. Εκείνοι που τον δίωξαν δεν ήθελαν να φανεί η αλήθεια" δήλωσε ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του δημοσιογράφου για το αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, υποστηρίζοντας ότι με τη δημοσίευση και αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα.

Ο εισαγγελικός λειτουργός χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι δίπλα στα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ δημοσιεύθηκαν και τα επαγγέλματα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα άτομα δεν συναίνεσαν στη δημοσίευση. Μάλιστα, είπε ότι η προσέγγισή του θα ήταν διαφορετική εάν ο κατηγορούμενος δημοσίευε αποκλειστικά πρόσωπα που ασκούσαν δημόσιο λειτούργημα ή ονόματα παρένθετων προσώπων που λειτουργούσαν για λογαριασμό δημοσίων προσώπων.

Είχε προηγηθεί η απολογία του Κώστα Βαξεβάνη, κατά την οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι στόχος της δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ήταν να αποκαλυφθεί το σύστημα διαφθοράς που καταδυναστεύει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: