ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Σχολείο και Φασισμός

******** A teacher is seeing off her school children with the 'Hitler Gruss' (Hitler greeting). Photography. Around 1933 

Προχθές στο σχολείο του παιδιού μου ένας συμμαθητής εισήλθε στην τάξη αναφωνόντας: "Εγέρθητο". Ο καθηγητής εκτός του να εξηγήσει τα της γραμματικής είχε να κάνει, μόνος και απροστάτευτος, μάθημα ελευθεροφροσύνης και αντι-μισαλλοδοξίας. Ο άνθρωπος αυτός δεν επιτρέπεται να είναι μόνος. Το σχολείο και το κάθε σχολείο δεν επιτρέπεται να έχει την ευθύνη να σηκώσει ανάστημα στο 10 στα 100 και βάλε του ελληνικού φασιστικού κινήματος. Και τα παιδιά δεν πρέπει να τα αφήσουμε μόνα.
 

 Tα σχολεία ήταν πάντα ευαίσθητος χώρος για την ανάπτυξη του φασιστικού κινήματος. Το παιδί αποτελεί τον πρώτο του στόχο. Ολοι γνωρίζουμε ότι σήμερα στα ελληνικά σχολεία ο φασισμός εργάζεται άκοπα και ανθίζει. Το σχολείο ούτως ή άλλως απαξιώνεται όπως και η γνώση, όπως και οι δάσκαλοι. Ο αναλφαβητισμός εμφανίζεται στατιστικά ακραίος στη χώρα μας λόγω της αθρόας προσέλευσης ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα πολύ περισσότερο δεν την ομιλούν. Για τον ψυχικό αναλφαβητισμό ούτε λόγος.

Η παιδεία είναι συνταγματικό δικαίωμα. Η χώρα διαθέτει συνηγόρους πάσης φύσεως συμπεριλαμβανομένου και του Συνηγόρου του Παιδιού. Δεν θα πρέπει να σηκώσει έστω το φρύδι στο φαινόμενο? Ο κ. Μόσχος έχει άποψη και είναι απολύτως σεβαστή.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ρυθμίζει το ζήτημα ωσαύτως. Μήπως να τεθεί ειδική ρήτρα σε κάποιο μνημόνιο, στη μνήμη των παιδιών του Αουσβιτσ?
 
Το σαββατοκύριακο οι εικόνες ας αποτελέσουν τροφή για σκέψη.

4 σχόλια:

Takis Konstantopoulos είπε...

Το σύνθημα που αναφώνησε ο νυν βουλευτής της Χρυσής Αυγής, κύριος Καιάδας, δεν ήταν "Εγέρθητο". Λάθος. Ήταν "Εγέρθουτου". Το άκουσα πολλές φορές στο βίντεο, όπως διάβασα, πολλές φορές, την υποστήριξη των φασιστικών τάσεων από πολλούς Έλληνες. Θλιβερότατο. Η Πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για το κατρακύλισμα αυτό.

Κάποτε, επί χούντας, όντας μαθητής του δημοτικού, και έχοντας ακούσει ότι ο αντιπαθέστατος μουστακαλής των φωτογραφιών των σχολικών μου βιβλίων ήταν κάποιος που διέταζε να ξυλοκοπούνται άνθρωποι, αποφάσισα να κόψω τη σελίδα, να την κολλήσω σε ένα χαρτόνι στην άκρη μιας τάβλας, και να πείσω τους συμμαθητές μου να περνάνε μπροστα της και να την φτύνουν. Φυσικά, όταν με πήραν είδηση οι δασκάλοι [sic] με τιμώρησαν λεκτικά και με αποβολή, κλπ.

Βλέπω ότι, σιγά-σιγά, έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχει ένας όχι αμελητέος αριθμός πολιτών που να ζητάνε την επάνοδο της χούντας, αναπολώντας, λένε, την τάξη και ασφάλεια που υπήρχε τότε.

Η φάρμα των ζώων.

Takis Konstantopoulos είπε...

Έχω μια ερώτηση, για την οποία θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να δώσετε μια απάντηση, ως νομικός. Είναι γνωστό ότι ο Κασιδιάρης της ΧΑ έχει μυνηθεί 2 φορές, μια φορά για συμμετοχή σε ληστεία και μια φορά επειδή χτύπηση την Κανέλλη στην τηλεόραση. Ο ίδιος έχει ζητήσει άρση της βουλευτικής του ασυλείας. Όμως δίκη δεν γίνεται. Γιατί; Μήπως φοβούνται οι βουλευτές ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο και δεν θα είναι ελεύθεροι να παρανομούν όταν και όποτε τους συμφέρει; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω γιατί εξακολοθούν να εκκρεμούν οι δίκες προς τον Κασιδιάρη. Αν δεν γίνουν, τότε η ΧΑ θα ξέρει ότι έχει το laisser faire και θα ξεσαλώσει ακόμα περισσότερο. Τι αθλιότητα!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Unknown είπε...

Αγαπητέ φίλε κ. Κωσταντόπουλε, ευχαριστώ για τα σχόλια και τις ερωτήσεις οφείλω όμως να σας ενημερώσω ότι το να γίνει δίκη στις μέρες μας απαιτεί καιρό πολύ. Αν φυσικά γίνει ποτέ. Αλλωστε η συγκεκριμένη παρέα εκμεταλλεύεται την "αμηχανία" της αστυνομίας και της δικαιοσύνης των τελευταίων ετών.

Takis Konstantopoulos είπε...

Ευχαριστώ πολύ κα Τροβά. Βλέπετε, ήμουν (αφελώς ίσως) σίγουρος ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα είχε γίνει η δίκη Κασιδιάρη.

Πάντως η μη απονομή δικαιοσύνης είναι κάτι που κάνει τον κόσμο ακόμα πιο απαισιόδοξο, ιδίως με το σημερινό κλίμα. Και, φυσικά, πολλοί οπαδοί του φασιστικού κινήματος ψάχνουν (ατυχώς) να βρουν κάποια δικαιοσύνη μέσω αυτού.