ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αρχιμηνιά !

Καλό μήνα σε όλους και καλή μας χρονιά. Ιδίως σε όσους θεωρούν εαυτούς συνταγματολόγους μετά το πέρας των προβληματισμών για τη νομική φύση του Μνημονίου, πεδίον δόξης λαμπρόν! Ερχεται και νέα αναθεώρηση! Η είδηση σημερινή:
Hμερομηνία : 03-01-12
Γ. Σταυρόπουλος: Να αρχίσει από τώρα η «προετοιμασία» της συνταγματικής αναθεώρησης του 2013

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει την νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Ο κ. Σταυρόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Η Βουλή εκλέγεται για 4 χρόνια. Στον βαθμό που δεν διαλύεται, η Βουλή αναδεικνύει κυβερνήσεις. Εδώ είναι μια ειδική περίπτωση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση να κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχει τεκμήριο λαϊκής νομιμοποίησης, από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων τη στηρίζουν. Συνεπώς μπορεί να προχωρήσει, έχει δυνατότητα και το ηθικό κύρος, θα έλεγα, να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις».

Ο υπουργός πρότεινε να αρχίσει από τώρα η συζήτηση για την προετοιμασία της συνταγματικής αναθεώρησης του 2013, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ζήτημα θεσμικών μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε:

«Πρέπει αυτές οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να συζητώνται από τώρα και- θα έλεγα- διακομματικά, έτσι ώστε, με ένα συναινετικό τρόπο, να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, που, ελπίζω αυτή τη φορά να είναι πολύ ουσιαστικότερη, εντός του κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει λόγος να μην αρχίσουμε να συζητάμε από τώρα τα θέματα, έστω και αν διαδικαστικά αυτό θα αρχίσει το 2013».


Η Καθημερινή αναμεταδίδει την είδηση χωρίς σχόλια. Προσωπικά θα πρότεινα πριν αναθεωρηθεί οτιδήποτε μια ολιγόλεπτη ενδοσκόπιση όλων (και όχι μόνον των συνταγματολόγων) για τις συνέπειες των αναθεωρήσεων των τελευταίων ετών. Ισως και κανένα συνέδριο, αν υπήρχε χιούμορ στην επιστήμη.

Ούτε λόγος φυσικά για την αρχική θέση ότι η παρούσα κυβέρνηση νομιμοποιείται να προβεί σε ανάλογα διαβήματα. Σε λίγο θα μας ανακοινώσει ότι δεν χρειάζεται και να ξαναγίνουν εκλογές αφού ούτως ή άλλως ματαιοπονούμε.

Η χρονιά προβλέπεται να ξεκινά με δυναμισμό. Ηδη προσέφυγε ιερέας υψηλόβαθμος στο ΣτΕ κατά της κατασκευής τεμένους (πόση ανεξιθρησκεία μα τον Αλάχ) ενώ ο κ. Καπελέρης μας άφησε χρόνους.

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για την αναθεώρηση. Λουστείτε, πλυθείτε και αποτρίχωση. Ποτέ δεν ξέρεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: