ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η ανομία επιτέλους στο στόχαστρο!

Η ανομία ξαφνικά μπήκε στο στόχαστρο με αφορμή τους τζαμπατζήδες και άλλες κινήσεις θυμωμένων πολιτών οι οποίοι αρνούνται να τηρήσουν τους νόμους και εξωθούν και άλλους στην ίδια κατεύθυνση. Θα ψηφισθεί ειδικός νόμος μας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τα διόδια ενώ παράλληλα οι κοινοπραξίες προχωρούν σε έκδοση διαταγών πληρωμής για όσους δεν πληρώνουν διόδια. Η μη πληρωμή διοδίων παράλληλα έγινε αφορμή για συζητήσεις για την τροποποίηση των σχετικών συμβάσεων παραχώρησης. Το παράδειγμα είναι άριστο! η ανομία με αφορμή τα διόδια αναδεικνύει το νόημά της:
και εξηγούμαστε.
Προ ελάχιστων ετών οι συμβάσεις αυτές υπογράφθηκαν και κυρώθηκαν με νόμο ρυθμίζοντας τον τρόπο εξαναγκασμού στην πληρωμή διοδίων (γνωστού όντως εξαρχής για το Δημόσιο ότι ήταν ανεφάρμοστη η ρύθμιση).
Αμέσως και ενώ για τους περισσότερους αυτοκινητόδρομους δεν συνέτρεχαν οι όροι πληρωμής διοδίων κατά το κοινοτικό δίκαιο άρχισαν οι "τζαμπατζήδες" να μην πληρώνουν ενώ κανείς δεν έβλεπε το λόγο να τους μαζέψει καθώς ο νόμος ήταν ανεφάρμοστος
Παράλληλα ήρθε και το ΔΝΤ και οι τράπεζες άρχισαν να διαμαρτύρονται. Η ανομία έγινε πρόβλημα όταν ο δανεισμός φάνηκε να έρχεται στο τέλος του και το Ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αποζημιώσει.
Κανείς δεν αντιμετωπίζει το θέμα με ρεαλισμό όπως στα περισσότερα θέματα στην Ελλάδα. Σήμερα προξενεί επιτέλους απορία. Ακόμη και σήμερα όμως ο διαβάτης στους αυτοκινητοδρόμους δεν ρίχνει μια ματιά στις πινακίδες που στέκουν αγέρωχες υποστηρίζοντας μια άλλη ανομία.
Η ανομία είναι διάσπαρτη και κοινή συνείδηση. Είναι μαγκιά. Η κακοδαιμονία του νομοθέτη συνέπεια άγνοιας τάχα? Κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει τη θυμιδία που προξενούσε η ρύθμιση για τις διαταγές πληρωμής κατά των παραβατών όταν θα κόστιζαν περισσότερο αυτές από το οφειλόμενο ποσό.
Αν απόψε το βράδυ αντί για την τηλεόραση στηθούμε απέναντι σε ένα καθρέπτη θα δούμε την ανομία κατά πρόσωπο. Ολοι μας ανεξαίρετα. Θα την καμαρώσουμε και δεν θα ντραπούμε διόλου. Ας είναι.
Αν η συζήτηση ξεκίνησε, μετά τη διαφάνεια θα βρούμε νέα μαγική λέξη για ξόρκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: