ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ολίγα για τις δικηγορικές εταιρίες

Ενω οι εκλογές του ΔΣΑ πλησιάζουν και ενώ έχει ήδη ιδρυθεί Σύνδεσμος δικηγορικών εταιριών Ελλάδος, το θέμα των δικγορικών εταιριών παραμένει επείγον για δύο κυρίως λόγους: ένα που σχετίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο και έναν που σχετίζεται με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την ευχέρεια εγκατάστασης παραρτημάτων δικηγορικών εταιριών στη χώρα.
Αποδεκτό έκανε σήμερα κατά τις ειδήσεις ο υφυπουργός Οικονομικών το αίτημα που διατυπώθηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για την αποτροπή δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα μέσω παραρτημάτων. Με την ίδια τροπολογία δεν επιτρέπονται και οι διατοπικές εταιρίες.

Ο νέος φορολογικός νόμος παράλληλα φαίνεται να προτίθεται να φορολογήσει τις δικηγορικές εταιρίες δυναμικότερα με τρόπο που να μην υπάρχει φορολογικό κίνητο σύστασής τους.

Για το πρώτο ζήτημα των παραρτημάτων η θέση μας είναι προφανής από προγενέστερα σημειώματα και συνίσταται ότι δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται κανένας απολύτως συντεχνιακός περιορισμός. Η δικηγορική εταιρία μπορεί να δραστηριοποιείται κατά τους κανόνες της ελεύθερης εγκατάστασης. Αλλωστε και ο αφελέστερος συνάδελφος γνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος της δικηγορικής ύλης ανατίθεται σε ξένα γραφεία που ενεργούν στη χώρα με δικηγόρους που απλώς κάνουν χρήση ξενοδοχειακών υπηρεσιών των γνωστότερων ξενοδοχείων της χώρας. Τι θα άλλαζε τάχα αν ίδρυαν και παραρτήματα? Θα υπήρχε περισσότερη διαφάνεια, άλλως ορατότητα της δράσης τους καθώς μέχρι σήμερα φαίνεται ότι εργάζονται οι διεθνείς εταιρίες από τον τόπο εγκατάστασής τους και φορολογούνται σύμφνωνα με τον τόπο εγκατάστασής τους. Θα άξιζε να μαθευτεί κάποτε το ύψος των συνολικών αμοιβών που χορηγούνται για ζητήματα ελληνικού δικαίου στις εταιρίες αυτές έστω μόνον από το Δημόσιο που πολύ συχνά τις προσλαμβάνει.

Για το δεύτερο ζήτημα, αν και διαφωνώ με την άγρια αναιτιολόγητη φορολόγηση θεωρώ ότι θα καταφέρει τη διάλυση των εταιριών ολοσχερώς. Διότι οι ελληνικές δικηγορικές εταιρίες συστήθηκαν κυρίως, αν όχι μόνον, λόγω του φορολογικού κινήτρου που τους παρείχε ο νόμος. Φυσικά το φορολογικό αυτό κίνητρο συνδυάζεται με πραγματική φορολόγηση και παραστατικά. Διότι είναι γνωστό ότι οι ανεξάρτητοι δικηγόροι σπανίως ασχολούνται με τα παραστατικά, ενώ οι εταιρίες εκδίδουν πάντα.... Η νέα ρύθμιση λοιπόν αν επιτύχει και διαλύσει τις δικηγορικές εταιρίες θα επιτύχει να περιορίσει την διαφανή φορολόγηση που αυτές είχαν και θα μειώσει τα εισπραχθησόμενα από το Δημόσιο ποσά. Δεν θα γίνουμε αναλυτικοί στο θέμα. Είμαστε όμως βέβαιο ότι λίγο ο ΦΠΑ λίγο ο φόρος οι πελάτες ή δεν θα κάνουν χρήση δικηγορικών υπηρεσιών ή θα αξιώνουν να μην λαμβάνουν παραστατικό για να μην τους κοστίζει ο κούκος αηδόνι. Πού είναι λοιπόν η δικαστική προστασία του ιδιώτη?

Συνοψίζοντας και με έμφαση αρνούμενοι τις υποκριτικές θέσεις θεωρούμε ότι καλό θα ήταν να λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες όλοι ελεύθερα και η χώρα να καλοδέχεται τους δικηγόρους με ή χωρίς εταιρίες φορολογώντας τους με τρόπο που να είναι ευκταίο να φορολογούνται ιδίως από αυτούς που τους χρειάζονται. Δηλαδή από τους πολίτες!

Οι συμπολίτες μας που σκέπτοναι αλλιώς είναι συνήθως αυτοί που προτιμούν τη χρήση υπηρεσιών μέσω ξενοδοχείων που τους παρέχει ενίοτε ασυλία για ξέπλυμα, καθώς και οι αφελείς που ακούνε άκριτα τους πρώτους.

Οσο για τους δικηγόρους μπορούν να συνεχίσουν να τιμωρούνται που πρώτευσαν στις εξετάσεις εκπληρώνοντας τα όνειρα των γονέων τους και πέτυχαν στις νομικές σχολές όπως και οι γιατροί. Σε εταιρίες ή ατομικά η ματαίωση παραμένει η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: