ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Ο έκπτωτος διδάκτορας.

Οριστικά αποποιείται τον τίτλο του «διδάκτορα» ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, μετά το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των καταγγελιών για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή Ο Γκούντενμπεργκ, φωτογενής πολιτικός και αγαπημένος του γερμανικού Τύπου, παραδέχεται ότι έκανε κάποια «σοβαρά λάθη». Η Άνγκελα Μέρκελ στέκεται στο πλευρό του ανερχόμενου αστεριού της κεντροδεξιάς για το σκάνδαλο που βαφτίστηκε «copygate». Δεν είναι να απορρεί κανείς γιατί με τόση φωτογένεια και υποστήριξη χρειαζόταν και διδακτορικό ο Υπουργός?

Όταν ήλθαν στο φως οι καταγγελίες μέσα από τις σελίδες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, ο Καρλ Τέονορ τσου Γκούτενμπεργκ έσπευσε να αρνηθεί ότι η διδακτορική του διατριβή ήταν προϊόν λογοκλοπής. Επέμεινε ότι αποποιείται προσωρινά τον τίτλο του «διδάκτορα» έως ότου διενεργηθεί έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπαϊρόιτ σχετικά με την επίμαχη διατριβή στο δίκαιο. Όμως, η πίεση στον Γκούτενμπεργκ εντάθηκε όταν εισαγγελείς στο Μπαϊρότ δήλωσαν ότι ο 39χρονος υπουργός Άμυνας αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και υπογραφή ψευδούς ένορκης κατάθεσης,σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του τύπου.

Ο Γκούτενμπεργκ παραδέχθηκε τελικά ότι διέπραξε κάποια «σοβαρά λάθη» και ζήτησε από το πανεπιστήμιο να αποσύρει τη διατριβή του, απόφαση την οποία χαρακτήρισε «οδυνηρή», δεδομένου ότι αφιέρωσε για το διδακτορικό «έξι ή επτά χρόνια από τη ζωή του». Το διδακτορικό ολοκληρώθηκε το 2006 και δημοσιεύτηκε το 2009.

Είναι γεγονός ότι το αμάρτημα του γερμανού Υπουργού είναι συνηθέστατο και σχεδόν νομιμοποιημένο βοηθούσης και της τεχνολογίας σήμερα. Είναι μάλιστα κοινός τόπος να το συζητά κανείς. Ειδικά γραφεία αναλαμβάνουν διατριβές, τις εκπονούν συχνά σε ξένες γλώσσες, άγνωστες στον συντάκτη της διατριβής κατά το όνομα. Ξέρω κάμποσους τέτοιους.

Τον Υπουργό όμως τον τηγάνισαν για καλά αφού η διατριβή του στα νομικά ήταν αφορμή να δούμε ότι είναι κάλπικος και ο ίδιος.

Ανάμεσα στα ερωτικά ιταλικά σκάνδαλα, στην οικονομική κρίση και στην εμπόλεμη κατάσταση στη Λιβύη, ενώ είναι είδηση ότι στην Αίγυπτο ονοματοδοτούν παιδάκια με το όνομα Facebook, ο έκπτωτος διδάκτορας δεν μας πολυσκοτίζει μα την αλήθεια. Εδώ καράβια καίγονται θα έλεγε κάποιος ... Ομως ο έκπτωτος είναι γερμανός. Πολίτης μιας χώρας χωρίς τίτλους ευγενείας και χωρίς καλό παρελθόν, βουτηγμένης σε ενοχές και επιθετικής μέχρι εκεί που δεν πάει.Η φωτογένεια του Υπουργού ήθελε και ένα άλοθι σοφίας. Το έχουν αποζητήσει και κάμποσοι δικοί μας πολιτικοί άλωστε το άλοθι αυτό.

Η κάλπικη σοφία του καθαρίστηκε όμως με την έκπτωσή του από τον τίτλο. OXI ο Υπουργός δεν θα είναι πλέον doctor. Και έτι περαιτέρω δεν θα προσφωνείται (όπως συνηθίζουν οι γερμανοί) ως τοιούτος.

Τσικνοπέμπτη έρχεται, έξω απόψε δακρυγόνα, χάνω τον ύπνο μου με τον απωλεσθέντα τίτλο του Υπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: