ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Εθνική σχολή δικαστών και το μέλλον της δικαιοσύνης

Ψηφίσθηκε την 1η Φεβρουαρίου ο νέος νόμος για την Εθνική Σχολή Δικαστών που τροποποιεί εκτενώς τις ρυθμίσεις που την αφορούν.
Είμασταν απόφοιτοι των νομικών σχολών όταν ξεκίνησε η υπόθεση των σχολών δικαστών όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια οδηγώντας σε βαθύτατη μεταβολή τις συγκεκριμένες καριέρες. Τότε ο καθένας θα πίστευε ότι διασφαλίζεται ο εκδημοκρατισμός της δικαιοσύνης και η πρόσβαση σε αυτήν με τρόπο διαφανή κάθε απόφοιτου νομικής.
Σήμερα δεν θα έλεγε κανείς το ίδιο ιδίως με αφορμή την εξέλιξη της δικαιοσύνης και της λειτουργίας της.
Μετά από έτη μισθολογικών αναβαθμίσεων και διαφανών προσλήψεων η δικαιοσύνη αποτελεί σημείο βομβιστικών επιθέσεων και επώδυνων αναφορών στις συζητήσεις νομικών και μη. Πρωτοσέλιδες αναφορές σε παραδικαστικά και μη κυκλώματα καλύπτουν την μεγάλη πραγματικότητα των πολλών δικαστών που κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν. Οσο μπορούν με το άγος που τους προσάπτει η κοινωνία.
Το δίχως άλλο οι πολλοί είναι εργαζόμενοι άνθρωποι που κάνουν τη δουλειά τους. Οι πολλοί είναι οι επιμελείς απόφοιτοι των νομικών σχολών, γυναίκες που ήθελαν να κάνουν οικογένεια, τα φτωχόπαιδα της βορείου Ελλάδος που καμαρώνουν οι μανάδες τους που πήγαν στη σχολή δικαστών και ζητούν ένα καλό μισθό. Δεν είναι φυσικά μ όνον αυτό το προφίλ του σημερινού δικαστή. Και σίγουρα η εθνική σχολή δικαστών δεν ευθύνεται για τα προεδρεία των δικαστηρίων σήμερα. Οι απόφοιτοί της είναι ακόμη το πολύ κοντά στα πενήντα.
Τα πενήντα όμως είναι ηλικία που δεν δικαιολογεί άλλες αναβολές. Η γενιά αυτή θα πρέπει να ανασκπουμπωθεί και να μιλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: