ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Gay γάμος? why not! Αναζητείται Γνωμοδοτών!

Η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Μπουτάρη με έβαλε σε σκέψεις! Αναλογιζόμουν τους καθηγητές του οικογενειακού δικαίου να ακονίζουν τις πένες τους για να δώσουν γνωμοδοτήσεις ενόψει της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφύλων υπό το υφιστάμενο καθεστώς. Μετά τον Κουμάντο αυτά τα θέματα έγιναν σύνθετα είναι η αλήθεια. Ιδίως επειδή εξέλειπε το αστικό του χιούμορ και η κουλτούρα!
Είχα τον Κουμάντο καθηγητή σε καιρούς που το να σκέπτεσαι το γάμο (πάσης φύσεως) ήταν κάπως ξεπερασμένο και ίσως λίγο ντροπή. Τότε μιλούσαμε για τη συμβίωση άντε τον πολιτικό γάμο που είχε μόλις εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη. Συνέδρια Σταθόπουλοι, Δωρήδες όλοι σε ετοιμότητα στις αρχές του 80... τότε που ακόμη ήταν ντροπή να σκέπτεσαι το νυφικό αν ήσουν κοπέλα. Καριέρα και χειραφέτηση ήταν ο σωστός δρόμος για την πολυπόθητη ισότητα.
Σήμερα και μετά από χρόνια γάμων, δεξιώσεων και life style που θα σόκαρε και τη γενιά των χιπισσών μαμάδων μας που κάπνιζαν και ξεκίνησαν να παίρνουν διαζύγια οι gay παίρνουν το λόγο. Ορθότατα διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην οικογένεια και το νομικό καθεστώς του παντρεμένου με τα κληρονομικά, φορολογικά και άλλα προνόμια που προσφέρει ενόψει της θεσμικής διατήρησης της νόμιμης οικογένειας όπως έλεγε μια ηθικοπλαστική διατριβή κάποτε που δικαιώθηκε με ακαδημαϊκή θέση στα χρόνια που ακολούθησαν. Ακόμη και στο σόου.
Και όμως το θέμα είναι επίκαιρο και σημαντικό ακόμη και για τους μη στρατευμένους.
Το πρόβλημα είναι το μέσον. Και εξηγούμαι: ο κ. Μπουτάρης αναζητά γνωμοδότηση για να ερνημεύσει το νόμο και το Σύνταγμα, οι Ισπανοί νομοθέτησαν, οι Γάλλοι διατηρούν επιφυλάξεις.
Ποιός θα την δώσει τάχα?
Από τους εν ζωή έλληνες νομικούς βλέπω ελάχιστους! Ισως ο Μιχάλης Σταθόπουλος να είχε ένα προβάδισμα αν και αναρωτιέμαι αν θα ξαναπλήρωνε το κόστος των ταυτοτήτων ... Αλλους δύσκολα. Ολο και κάποια θρησκευτική- εκκλησιαστική εξάρτηση, όλο και ολίγος καθωσπρεπισμός, όλο και ολίγη νομική σοβαροφάνεια θα έκαναν το θέμα που δύσκολα υποστηρίζεται μα την αλήθεια να είναι δύσβατο.
Εξάλλου είναι και το προφανές του θέματος που θα δυσκόλευε τους πιθανούς να γνωμοδοτήσουν. Ακόμη και ο Αλιβιζάτος με την Καθημερινή θα είχε θέμα φοβάμαι! Ισως βέβαια κάποιος gay καθηγητής να το ρίσκαρε. Αλλά υπάρχουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο gay με ονοματεπώνυμο? οπότε πού θα προσφύγει ο Μπουτάρης?

Το μπλογκ δέχεται προτάσεις - εισηγήσεις μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και δεσμεύεται να διαβιβάσει τον επικρατέστερο στον κ. Μπουτάρη ο οποίος και θα κρίνει το πρακτέο.

Ως τότε το μπλογκ αναζητά τον κατάλληλο καθηγητή οικογενειακού που θα μας στηρίξει για τις ανάγκες ενός δημάρχου του βορρά το νέο προφίλ της οικογένειας κατά τρόπο συνταγματικά αποδεκτό!

Φυσικά η υπογράφουσα στηρίζει το όλο εγχείρημα στο πλαίσιο πάντως της σύγχρονης αντίληψης για την οικογένεια με gay, staight, trans κοκ αρκεί να υπάρχουν συνεκτικοί δεσμοί που να σε κάνουν να αντέχεις το σύγχρονο κόσμο και να περνάς ειρηνικές μέρες στην εστία σου. Τα κουφέτα ολίγον ενδιαφέρουν! Αλλά ο κ. Μπουτάρης αναζητά κατάλληλη υπογραφή. Οπότε ας ληφθεί υπόψη και αυτό στις εισηγήσεις που θα δοθούν: η καταλληλότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: