ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Διαφθορά και φοροαποφυγή!

Στην σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος χρήματος Γιώργος Παντελής, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των δικογραφιών, έτσι ώστε να επιταχυνθεί και να καταστεί πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Τέλος, ζητήθηκε από τους εισαγγελείς Εφετών να εποπτεύουν και να μεριμνούν, προκειμένου να βρίσκονται όλοι οι εισαγγελείς στον τόπο που υπηρετούν.
Newsroom naftemporiki.gr

Παράλληλα ορίσθηκαν οι αρμοδιότητες του Υπουργού Επικρατείας Π. Νικολούδη
 
Υλοποιείται με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η  συγκέντρωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας κάτω από μια «ομπρέλα».
Ετσι, υπό την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη περνούν το ΣΔΟΕ – στο οποίο μόλις χθες ανακοινώθηκε η αλλαγή του επικεφαλής καθώς γραμματέας αναλαμβάνει ο κ. Π Δάνης- καθώς επίσης και οι ακόλουθοι ελεγκτικοί μηχανισμοί:
  • Οι υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου των υπουργείων
  • Η οικονομική Αστυνομία  
  • Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕ.Υ.Υ.Π)
  • Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και
  • Το Σώμα Επιθεώρησης Δημοσίων Εργων (ΣΕΔΕ)
Ποιες θα είναι, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες του κ. Νικολούδη;
«Καθορίζει, συντονίζει και εποπτεύει τη δράση τους, καθορίζει τις προτεραιότητες των ελεγκτικών τους δράσεων και τους αναθέτει τη διενέργεια συντονισμένων ή επιμέρους ελέγχων και διορίζει από κοινού με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών. Εκπροσωπεί τη Κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων κρατών για ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».
Επίσης στις αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:
  • Οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και η νομοθετική πρωτοβουλία,
  • Η πρόταση για την έκδοση ατομικών και κανονιστικών διαταγμάτων,
  • Η έκδοση πράξεων ατομικού και κανονιστικού χαρακτήρα,
  • Η πρόταση για την έκδοση διαταγμάτων και η έκδοση πράξεων από κοινού με συναρμόδιους Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: