ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Ελληνικό: αναζητώντας το περιεχόμενο της συμφωνίας


H Ναυτεμπορική αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις της εταιρίας Lamda Development για το Ελληνικό.
 ellinikoooooo--2-thumb-large
Την έντονη αντίδραση της εταιρείας Lamda Development ΛΑΜΔΑ-4,48% προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στη Βουλή, σχετικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής, ότι θα επανεξεταστεί «η σκανδαλώδης αγορά του Ελληνικού με στόχο την ακύρωσή της».
Οι δηλώσεις του υπουργού, και ειδικά η αναφορά σε «σκανδαλώδη εξαγορά», αγνοούν μια καθ' όλα νόμιμη διαδικασία, που ακολουθήθηκε στη βάση του σχετικού νόμου, καθώς και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμβαση, που υπεγράφη τελεί υπό την αμετάκλητη απόφαση /έγκριση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία αναμένουμε και οφείλουμε να σεβαστούμε πλήρως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lamda Development.
«Επιφέρουν επίσης, την ενοχοποίηση μιας εισηγμένης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εταιρείας, της Lamda Development, που εργάσθηκε με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη νομοθεσία και στο πλαίσιο μιας διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να διαμορφώσει και να υποβάλει μαζί με άλλους σημαντικούς διεθνείς επενδυτές, ένα σύγχρονο επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου συνεισφέροντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Lamda Development υποστηρίζει πως οι δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη «στέλνουν ένα αποθαρρυντικό μήνυμα προς τους μακροπρόθεσμους ιδιώτες διεθνείς επενδυτές, που τόσο χρειάζεται η χώρα μας».
Επίσης, η αναφορά επίσης του υπουργού σε «ακραία αντιπεριβαλλοντική αξιοποίηση» εκ μέρους των επενδυτών, τείνει να αγνοεί τη σημασία του έργου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της δημιουργίας ενός, από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής, που θα επαναπροσδιορίσει περιβαλλοντικά την Αθήνα, σημειώνει η Lamda Development.
«Το δημοκρατικό πνεύμα, από το οποίο η νέα κυβέρνηση αναμφίβολα διαπνέεται, θα επέβαλε τη συζήτηση και τη διαβούλευση και όχι μονομερείς τοποθετήσεις όπως αυτή. Η Lamda Development παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Express όπως και το σύνολο του ημερήσιου τύπου αναπαράγουν την αντίδραση αυτή.
Η εταιρία αυτή είναι η πρώτη η οποία δημόσια δηλώνει την αντίδρασή της στις πολιτικές δηλώσεις της Κυβέρνησης για ένα ζήτημα που αποτελούσε προεκλογική της δέσμευση.
Καταλήγει ζητώντας διάλογο και διαβούλευση (κατά τους ελληνικούς νεολογισμούς που κρατούν πλέον).

Είναι γεγονός ότι η νέα Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε σχέση με κάποιες προσυμβατικές ή συμβατικές σχέσεις του Δημοσίου είναι γεγονός. Και δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που συμβαίνει κάτι ανάλογο. Από νομική πλευρά τίθεται το ζήτημα της σημασίας των συμβατικών δεσμεύσεων κάθε συμβαλλόμενου του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου. Το αυτό ισχύει και για τις προσυμβατικές δεσμεύσεις.
Παράξενο όμως είναι το γεγονός ότι ο άλλος συμβαλλόμενος στη συγκεκριμένη περίπτωση για το Ελληνικό η άνω εταιρία, δεν ομιλεί συμβατικό ή προσυμβατικό λόγο, αλλά πολιτικό και ζητά "διαβούλευση".
Εφόσον ο λόγος του ενός συμβαλλομένου είναι "ακυρότητα" όπως ήταν η δήλωση του κ. Λαφαζάνη, ο αντίλογος δεν θα ήταν εύλογα "αποζημίωση" και όχι "διαβούλευση"?
Η έμφαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο επίσης δημουργεί προβληματισμούς ωσάν και να είναι το μόνο νομικό έρεισμα νομιμότητας της συμφωνίας που θεωρεί ότι έχει συνάψει η συγκεκριμένη εταιρία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο όμως δεν είναι κολυμβύθρα του Σιλωάμ.
Αρχικό ζητούμενο λοιπόν είναι να μας πουν οι συμβαλλόμενοι αν υπάρχει ολωσδιόλου σύμβαση, δηλαδή ολοκληρωμένη συμφωνία και τι ακριβώς περιλαμβάνει.
Αν η συμφωνία αυτή τελεί υπό όρους και πότε ενδέχεται αυτοί να εκπληρωθούν.
Διότι αν δεν υπάρχει σύμβαση η συζήτηση γίνεται δια το θεαθήναι μόνον. Και ο κ. Λαφαζάνης μπορεί να μην γνωρίζει αν έχει συναφθεί σύμβαση oύτε η κρίση του ΕλΣυν το επιβεβαιώνει καθώς συνιστά προσυμβατικό έλεγχο όπως όλοι γνωρίζουμε.
Η άλλη πλευρά όμως θεωρεί ότι έχει συναφθείσα σύμβαση ή όχι?
Σε καθαρά νομικό επίπεδο θα άξιζε οι τόσοι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ να αναλάβουν την ευθύνη να τοποθετηθούν ακόμη και για το κατά πόσον ως πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών μιας εταιρίας σημαίνει πώληση του 100% όπως αποφάνθηκαν.
Σε πολιτικό επίπεδο εξάλλου θα μπορούσε κάποτε το ΤΑΙΠΕΔ να μας εξηγήσει πώς οι χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι διασταυρώνονται ανά σύμβαση με τους επενδυτές. Πώς δηλαδή η τράπεζα Πειραιώς συμβουλεύει ως χρηματοοικονομικός το ΤΑΙΠΕΔ και συμβάλλεται για άλλα έργα. Το αυτό και η Eurobank και οι θυγατρικές της. Διότι αυτά τα συναπαντήματα δεν είναι διεθνώς αυτονόητα ούτε για τους νομικούς, ούτε για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και επάγονται από μόνα τους ακυρότητες διαδικασιών.
Ας μην σπεύσουν να μας πουν για κινεζικά τείχη οι συγκεκριμένοι φορείς. Ούτε για το γεγονός ότι σε άλλα έργα συμβουλεύουν σε άλλα επενδύουν και δεν υπάρχει ταύτιση. Ας δούν τι ισορροπίες κρατήθηκαν ενόψει της διαχείρησης της περιουσίας του Δημοσίου και πόσο σύμφωνα ήταν αυτά με τα διεθνώς κρατούντα ώστε οι επενδυτές της διεθνούς αγοράς να; αισθάνονται ασφάλεια και ενθάρρυνση.
Την ιστορία του Ελληνικού την ακούω από τα νειάτα μου όταν δουλεύαμε το αεροδρόμιο των Σπάτων. Η μοίρα του είναι παράξενη και συχνά παράλογη όλα αυτά τα χρόνια. Τα επιχειρήματα που ακούμε όμως είναι σαθρά και παράδοξα.
Λοιπόν θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τη σύμβαση του Ελληνικού, αν υποθέσουμε ότι έχει συναφθεί και ισχύει? Διότι το δίχως άλλο δεν θα τη βρούμε στα τεύχη δημοπράτησης, ούτε στη διαύγεια.

1 σχόλιο:

Κατερίνα είπε...

Ενδιαφέρουσα υπόθεση. Στην αναμονή για τις εξελίξεις.