ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

και είσαι και μαρτυριάρης!

Έγραφα προ καιρού για την διαιτησία αυτή και προκάλεσα θυμό στους παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ! Αδίκως! διότι η υπόθεση αυτή και προ έτους ήταν στο Βήμα. Δεν πιστεύω να το κατόρθωσε η αφεντιά μου και αυτό. Ας δούμε τι έλεγε η καλή εφημερίδα:

Από το Βήμα 

Υπόθεση Ταπί: Υπό κράτηση ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Λαγκάρντ

Ο Στεφάν Ρισάρ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την διαιτησία
Υπόθεση Ταπί: Υπό κράτηση ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Λαγκάρντ
Ο Στεφάν Ρισάρ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να γίνει προσφυγή σε διαιτησία, προκειμένου να διευθετηθεί μια παλιά διένεξη ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais ( Πηγή: ABACAPRESS/VISUAL)


Ο Στεφάν Ρισάρ, πρώην διευθυντής του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, και νυν διευθύνων σύμβουλος της τηλεφωνικής εταιρείας Orange, τέθηκε υπό κράτηση σήμερα, Δευτέρα, στο Παρίσι στο πλαίσιο της έρευνας για την επίμαχη διαιτησία με τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, για την οποία η επικεφαλής του ΔΝΤ υποχρεώθηκε πρόσφατα να καταθέσει στη δικαιοσύνη.
Ο Στεφάν Ρισάρ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το ρόλο και την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να γίνει προσφυγή σε διαιτησία, προκειμένου να διευθετηθεί μια παλιά διένεξη ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Credit Lyonnais.
Εκπρόσωπος του Ρισάρ δήλωσε σήμερα ότι η ανάκριση θα διαρκέσει μέχρι 48 ώρες και στη συνέχεια θα αποφασισθεί αν ο Ρισάρ θα τεθεί ή όχι υπό επίσημη έρευνα.
Η Orange, η οποία άλλαξε πρόσφατα την ονομασία της από France Telecom, αρνήθηκε να σχολιάσει. Το συμβόλαιο του Ρισάρ με την εταιρεία υπόκειται σε ανανέωση την ερχόμενη χρονιά. Η θέση του τώρα είναι λεπτή εξαιτίας αυτής της έρευνας για διαφθορά. Το 27% της Orange ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία και επιλέγει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αντικαταστήσει κανέναν από τους επικεφαλής των μεγάλων κρατικών εταιρειών.
Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοπραξίας Πραγματοποίησης (CDR), ενός οργανισμού που είχε αναλάβει την εκκαθάριση της Credit Lyonnais, ο Ζαν-Φρανσουά Ροσί, τέθηκε επίσης σήμερα υπό κράτηση.
Η διαιτησία είχε επιτρέψει στον Μπερνάρ Ταπί να λάβει τον Ιούλιο του 2008 αποζημιώσεις ύψους 403 εκατ. ευρώ. Οι δικαστές θέλουν να διαπιστώσουν αν υπήρξαν παρατυπίες στην εν λόγω διαιτησία και μελετούν ιδιαίτερα τον τρόπο διορισμού των διαιτητών.
Στα τέλη Μαΐου, ο ένας από τους τρεις δικαστές του διαιτητικού δικαστηρίου είχε τεθεί υπό εξέταση για απάτη με οργανωμένη συμμορία.
Ο πρώην διευθυντής του γραφείου της Λαγκάρντ θα καταθέσει λεπτομερώς για το ρόλο του υπουργείου Οικονομικών και της γαλλικής προεδρίας.
Ο Ρισάρ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα πως δεν υπήρξε «διαταγή, ούτε οδηγία, ούτε ιδιαίτερη πίεση» από το προεδρικό μέγαρο για να προχωρήσει στη διαιτησία. Όμως, υποστήριξε το αντίθετο στην εφημερίδα Le Canard Enchaine, αναφερόμενος σε μια «οδηγία» που διαβιβάσθηκε από τον γενικό γραμματέα του προεδρικού μεγάρου Κλοντ Γκεάν, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης το 2007 με τον ίδιο και τον Ζαν-Φρανσουά Ροσί."
 
Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι διαιτησίες προκαλούν σκέψεις και προβληματισμούς. Οπως και πολλές δίκες.
Ομως ας μην μυγιαζόμαστε χωρίς λόγο αγαπητοί συνάδελφοι. Συμβαίνουν και εις Παρισίους φυσικά αλλά δεν είμαστε όλοι γαλάτες. Τώρα γιατί να είμαστε μαρτυριάριδες είναι κάτι που ο καθένας θα αντιμετωπίσει με τον καθρέπτη του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: