ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Η ύπαρξη του Αλεξάντρ και η διαδοχή στο πριγκιπάτο του Μονακό!

ΕΔΑΔ: Παράνομη η καταδίκη περιοδικού που αποκάλυψε το "μυστικό γιο" του πρίγκηπα Αλβέρτου
- 13/6/2014
εξαιρετικής σημασίας απόφαση του δικαστηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτει το ζήτημα της διαδοχής στο θρόνο λίγες μέρες μετά την απόφαση του Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί από τον Ισπανικό Θρόνο. Η παραίτηση του βασιλιά δεν προβλέπεται συνταγματικά όπως δεν προβλέπεται και το STATUS των τέκνων που δεν έχουν γεννηθεί εντός γάμου. Η απόφαση εκδίδεται ενώ η νόμιμη σύζυγος του Αλβέρτου πλέον εγκυμονεί τέκνο και ενώ και για το πριγκιπάτο του Μονακό χρειάσθηκε συνταγματική μεταβολή ενόψει του να επιτρέπεται διαδοχή στο θρόνο από γυναίκες.
 
 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε το εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό Paris Match στη διένεξη που είχε με τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό, επειδή το 2005 είχε αποκαλύψει την ύπαρξη ενός παιδιού που έχει αποκτήσει με γαλλίδα αεροσυνοδό.
«Υπήρχε θεμιτό ενδιαφέρον του κοινού να γνωρίζει την ύπαρξη αυτού του παιδιού και να μπορεί να συζητήσει για τις ενδεχόμενες συνέπειές της στην πολιτική ζωή του πριγκιπάτου του Μονακό» αποφάνθηκαν οι ευρωπαίοι δικαστές, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καταδίκη του περιοδικού συνιστούσε παραβίαση της ελευθερίας έκφρασής του.
Τον Ιούνιο του 2005, το Paris Match είχε καταδικασθεί από δικαστήριο της Ναντέρ να καταβάλει 50.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση στον Αλβέρτο Γκριμάλντι. Αντικείμενο της διαμάχης ήταν η δημοσίευση στη περιοδικό, το Μάιο του 2005, μιας συνέντευξης της Νικόλ Κοστ, γαλλίδας αεροσυνοδού, καταγόμενης από το Τόγκο, η οποία αποκάλυψε ότι ο γιος της, ο Αλεξάντρ, ηλικίας τότε 20 μηνών, είχε πατέρα τον Αλβέρτο του Μονακό.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο μονεγάσκος μονάρχης είχε αναγνωρίσει δημοσίως το παιδί στις 6 Ιουλίου 2005, κάτι που δεν είχε εμποδίσει την επικύρωση σε δεύτερο βαθμό της καταδίκης του περιοδικού τον επόμενο Νοέμβριο.
Εννέα χρόνια μετά τη διαμάχη αυτή, οι ευρωπαίοι δικαστές αποδέχθηκαν, από τη μια πλευρά, πως η ύπαρξη αυτού του παιδιού είχε μια «πολιτική σημασία», έστω κι αν ο νεαρός Αλεξάντρ, «βάσει του σημερινού μονεγασκικού Συντάγματος, δεν μπορεί να διεκδικήσει τη διαδοχή του πατέρα του».
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «δεν επρόκειτο μόνο για την ιδιωτική ζωή του πρίγκιπα, αλλά και γι' αυτή της Νικόλ Κοστ και του Αλεξάντρ».
Η διαφύλαξη της ιδιωτικής ζωής του πρίγκιπα δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη βούληση του Αλεξάντρ «να δηλώσει την ύπαρξή του» και «να ενεργήσει ώστε αναγνωρισθεί η ταυτότητά του» εκτιμούν οι δικαστές.
Η απόφαση αυτή δεν είναι οριστική. Τα μέρη έχουν τρεις μήνες για να ζητήσουν νέα εξέταση του θέματος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πάντως δεν είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί το αίτημα.

ANAΛΥΤΙΚΑ ΕΔΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΌΘΕΣΗ Couderc and Hachette Filipacchi Associés v. France
(application no. 40454/07),

 
Salle d'audience de la Cour européenne des droits de l'homme (CEDH) en 2007 (archives)

Δεν υπάρχουν σχόλια: