ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ο ΩΡΑΙΟΣ ΠΡΙΓΚΙΨ ΤΗΣ ΑΣΤΟΥΡΙΑΣ

Face à une tentative de putsch d'officiers franquistes, Juan Carlos intervient à la télévision le soir du 23 février pour appeler les Espagnols à garder leur calme et à faire confiance à la démocratie instaurée cinq ans auparavant.Σε καιρούς ανόδου των άκρων στην Ευρώπη η παραίτηση του Χουάν Κάρλος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μην λησμονούμε ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν το σύμβολο κατά του φασισμού για την Ισπανία.
Ο λόγος της παραίτησης: ο πανδαμάτωρ χρόνος αλλά κυρίως τα σκάνδαλα, τα σκάνδαλα, τα σκάνδαλα. Και μια και ο χρόνος δεν είναι συνταγματικός λόγος των διαβίου μοναρχών ο Χουάν Κάρλος ζήτησε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποχωρήσει.
Ο Χουάν Κάρλος είναι ίσως ο πρώτος μονάρχης που αξίωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποχωρήσει.
Μετά από 40 χρόνια στο θρόνο της Ισπανίας ο Χουάν Κάρλος παραιτείται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι και χρέη βασιλιά θα αναλάβει ο 46χρονος γιος του Φελίπε.Η παραίτηση του άλλοτε δημοφιλούς μονάρχη πραγματοποιείται στη σκιά του σκανδάλου για διαφθορά, στο οποίο εμπλέκονται η κόρη και ο γαμπρός του.

«Αφήνω τον θρόνο για να δώσω χώρο στη νέα γενιά και να διασφαλίσω την σταθερότητα σε μια νέα εποχή ελπίδας για το έθνος», δήλωσε σε τηλεοπτικο του διάγγελμα ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που αποχωρεί για να τον διαδεχθεί ο γιος του, πρίγκιπας Φελίπε. Δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο 76χρονος βασιλιάς, ο οποίος νωρίτερα ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον θρόνο της Ισπανίας.

Prince Felipe and his wifeΝωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είχε ανακοινώσει ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα παραδώσει τον θρόνο στο γιο του και πρίγκιπα διάδοχο Φελίπε. Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο. Τονίζουμε ότι η Φελίπε έχει παντρευτεί κοινή θνητή δημοσιογράφο ονόματι Λετίτσια.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο τον Νοέμβριο 1975, ηγήθηκε της μετάβασης της Ισπανίας στη δημοκρατία, κερδίζοντας τον σεβασμό των συμπατριωτών του. Τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του ωστόσο σημαδεύτηκαν από σειρά σκανδάλων και προβλήματα υγείας. Ο Μαριάνο Ραχόι διευκρίνισε ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα απευθυνθεί προσωπικά στους Ισπανούς κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Ο ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. "Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος "υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας...είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία", είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

 Oλοένα και περισσότεροι Ισπανοί επιθυμούσαν ο Χουάν Κάρλος να παραδώσει τον θρόνο, καθώς τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει χάσει την επαφή του με την καθημερινότητα.

Ο 76χρονος μονάρχης πραγματοποίησε το 2012 ένα πολυτελές ταξίδι στη Μποτσουάνα για να κυνηγήσει ελέφαντες, σε μια συγκυρία που ο ένας στους τέσσερις Ισπανούς ήταν άνεργος και η κυβέρνηση της χώρας πάσχιζε να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η μικρότερη κόρη του Κριστίνα και ο σύζυγός της, αλλά και η εμφανής αδυναμία του έπειτα από μια σειρά εγχειρήσεων στις οποίες έχει υποβληθεί τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χουάν Κάρλος.

 
 Ας σημειωθεί ότι τα ελληνικά ΜΜΕ από αλληλεγγύη προφανώς προς την σύζυγο αποφεύγουν τη συγκεκριμένη αναφορά. Δεν μπορούμε να μην παραθέσουμε φωτογραφία του γάμου  LA BODA που λένε και οι ισπανοί, με την ελληνίδα πριγκίπισσα Σοφία και τον αδελφό της τέως. Ειλικρινά! τόσος πουριτανισμός για τη δική μας reina Sophia.

Ετσι ο Χουάν Κάρλος φεύγει. Και μαζύ του φεύγει μια εποχή. 

Κρατείστε το όνομα José Castro. Είναι ο δικαστής που συμμάζεψε τη θυγατέρα πριγκίπισσα για ξέπλυμα και φοροαποφυγή.
Είναι το δεύτερο νομικό νέο της ιστορίας. Οι ισπανοί δικαστές άλλωστε μας απασχολούν συχνά.
Και το τρίτο νομικό νέο: η απατηθείσα reina Σοφία έκανε και εκείνη τη ζωή της. Μαθεύτηκε το κακό. Και να οι αγωγές και οι αποζημιώσεις. Συμβιβασμοί και παραιτήσεις από αγωγές αποζημιώσεων όμως δεν αρμόζουν την ημέρα που κλονίζεται η βασιλεία στην Ευρώπη. 
Εμείς τι να πούμε τώρα! ευτυχώς που έχει αποβιώσει η μητέρα Φριδερίκη. Αλλοιώς ο ωραίος πρίγκιψ της Αστούριας που κάναμε γαμπρό μας θα έβλεπε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: