ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες


της Eλένης Tροβά - 20/12/2013

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται εισπρακτικές εταιρίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττουν αδικήματα όπως αυτό της αντιποίησης Αρχής και αν τηρούν τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, της ιδιωτικής ζωής, του τραπεζικού απορρήτου, της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου ζητείται να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για τον τρόπο που λειτουργούν εισπρακτικές εταιρίες έναντι οφειλετών τραπεζών.

Η έρευνα θα εστιάσει στη δραστηριότητα εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και την τυχόν τέλεση εκ μέρους στελεχών και υπαλλήλων τους, αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων (μεταξύ των οποίων η αντιποίηση της άσκησης δημόσιας υπηρεσίας ή δικηγορικού λειτουργήματος, η χρήση παρένθετων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών κ.λπ.).

Ακόμη, στο πλαίσιο της έρευνας θα διερευνηθεί εάν οι εν λόγω εταιρείες τηρούν τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή, της ιδιωτικής ζωής, του τραπεζικού απορρήτου, της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Την προκαταρκτική εξέταση, που θα επιβλέπει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαράλαμπος Λακαφώσης θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ.

Η εισαγγελική έρευνα έχει στόχο τη διερεύνηση καταγγελιών, ώστε να εξακριβωθεί αν οι εν λόγω εταιρίες λειτουργούν σύννομα ή αν προκύπτει τυχόν τέλεση εκ μέρους στελεχών και υπαλλήλων τους αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, μεταξύ των οποίων η αντιποίηση της άσκησης δημόσιας υπηρεσίας ή δικηγορικού λειτουργήματος, η χρήση παρένθετων δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών κλπ.

Πλήθος είναι τα παράπονα που φτάνουν σε καθημερινή βάση τόσο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, όσο και στον Τραπεζικό Μεσολαβητή, και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές, αφού οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών στις τηλεφωνικές κλήσεις ασκούν στον δανειολήπτη ψυχολογική πίεση, ενώ απειλούν και με διαδικασίες πλειστηριασμού αν το χρέος δεν εξοφληθεί έγκαιρα.

Στην περίπτωση που δέχεστε τέτοιες κλήσεις θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Απαγορεύεται να σας καλεί εισπρακτική εταιρεία, χωρίς τη δική σας εξουσιοδότηση. Δηλαδή η τράπεζα στην οποία έχετε το δάνειο ή την πιστωτική κάρτα θα πρέπει να σας ενημερώσει για την εταιρεία με την θα οποία συνεργάζεται και θα σας καλεί για την οφειλή σας.
Θα πρέπει να δώσετε την έγγραφη συγκατάθεση σας, δηλαδή ότι συναινείτε να ενημερώνεστε από την εισπρακτική εταιρεία.
Απαγορεύεται να σας καλούν σε καθημερινή βάση, για την ίδια οφειλή.
Απαγορεύεται να σας καλούν στο χώρο εργασίας, ή να ενημερώνουν τρίτους για το είδος της οφειλής σας.
Η εισπρακτική εταιρεία μπορεί να σας καλεί κάθε δεύτερη μέρα (μόνο τις εργάσιμες) και στις ώρες από 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Απαγορεύεται η άσκηση ψυχολογικής βίας, η προσβλητική συμπεριφορά και χρήση προσβλητικών εκφράσεων.

Ευκαιρία ενόψει δικηγορικών εκλογών να λάβει το λόγο και ο ΔΣΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: