ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Τρέντυ απόψεις

Η είδηση

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. "Βουτιά" πραγματοποίησαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την κατακόρυφη πτώση που σημειώθηκε χθες στη Γουόλ Στριτ, εξαιτίας της είδησης για την επιδείνωση της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, που έχει εισέλθει σε τροχιά ύφεσης. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έζησε τη χειρότερη μέρα του τα τελευταία 20 χρόνια, με τον Dow Jones να καταγράφει πτώση κατά 7,87% και τον Nasdaq κατά 8,47%.
Η Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και η Μαδρίτη άνοιξαν με πτώση μεταξύ 4% και 6%. Το Λονδίνο και το Παρίσι, που έχαναν μόνον 2% στο άνοιγμα, είδαν στη συνέχεια τις απώλειες να αυξάνονται στα ίδια επίπεδα. Την ίδια ώρα, η πτώση τιμών έφτανε στην Ελβετία στο 4,6% και στη Βιέννη 6%. Το μεσημέρι, η Φρανκφούρτη ανακτούσε λίγο από το χαμένο έδαφος σημειώνοντας απώλειες 1,88%, αλλά το Παρίσι συνέχιζε με πτωτικό ρυθμό άνω του 3%.
Οι ασιατικές αγορές έζησαν δραματικές στιγμές, με τον δείκτη Nikkei να πέφτει κατά 11,41% στο κλείσιμο, σημειώνοντας τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του, σε μια αγορά που είχε καταληφθεί από τον απόλυτο πανικό. Ίδια πορεία προς τη χρηματιστηριακή κόλαση ακολούθησαν και οι άλλες αγορές της Ασίας. Η Σεούλ έχανε το πρωί 8,31%, η Σιγκαπούρη 6,63%, το Σίδνεϊ 6,94%, η Βομβάη 5,57%, η Μπανγκόκ 4,94% και η Ταϊπέι 3,25%. Η Σαγκάη έκλεισε με πτώση 4,25% και το Χονγκ Κονγκ με πτώση 4,8%, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωνε προηγουμένως, οι οποίες έφτασαν έως -7,58%.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν χθες τη διεξαγωγή παγκόσμιας συνόδου έως το τέλος του χρόνου και μια νέα συμφωνία Bretton Woods για τη μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, που αρχικά εμφανίστηκε διστακτική, δηλώνει τώρα καταρχήν σύμφωνη. Θετικά βλέπει μια τέτοια σύνοδο κορυφής "στο άμεσο μέλλον" και η G7, ενώ ο προεδρεύων της Ε.Ε. Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε η σύνοδος να πραγματοποιηθεί "κατά προτίμηση στη Νέα Υόρκη όπου άρχισαν όλα".
Η Ευρώπη θεωρεί εν μέρει υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την παρούσα κρίση, διότι επί σειρά ετών αρνήθηκαν κάθε εντατικοποίηση ελέγχου στις χρηματαγορές στο όνομα της ελεύθερης αγοράς. Συγχρόνως, επιθυμεί τη λήψη μέτρων για τους φορολογικούς παραδείσους, τους οίκους αξιολόγησης οικονομιών -όπως είναι επί παραδείγματι οι Moody's- και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Η Ευρώπη θα παρουσιάσει ένα κοινό και φιλόδοξο όραμα: δεν επιθυμούμε αυτό να επαναληφθεί, θέλουμε να αντλήσουμε όλοι διδάγματα, δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν απηύθυναν και εκείνοι έκκληση προς τις ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο στην προσπάθεια βελτίωσης της επιτήρησης του χρηματοοικονομικού συστήματος. Η Βρετανία και η Γερμανία προτείνουν μάλιστα την μεταρρύθμιση του ΔΝΤ προκειμένου να αποκτήσει ρόλο επιτήρησης σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στο Νέο Δελχί, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ν. Αφρική, που συναντήθηκαν χθες σε μια σύνοδο κορυφής, κατηγόρησαν με σκληρούς όρους τις πλούσιες χώρες επειδή προκάλεσαν την κρίση.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ συνέκρινε την κατάσταση με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, κάνοντας λόγο για "ρωγμές της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, προέβλεψε "το τέλος του καπιταλισμού". Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κατηγόρησε τις "ευρωπαϊκές καπιταλιστικές χώρες", επισημαίνοντας ότι "δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τους όρους τους και λύσεις στον υπόλοιπο κόσμο".
Την πτωτική τους πορεία συνέχισαν σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 50% σε σύγκριση με τις τιμές ρεκόρ του Ιουλίου. Το Μπρεντ με παράδοση το Νοέμβριο έχανε 1,3 δολ. φτάνοντας στα 69,50 δολ ανά βαρέλι, και το ελαφρύ αργό υποχωρούσε κατά 1,34 δολ., στα 73,20 δολ. ανά βαρέλι. (AFP, AP, REUTERS, LES ECHOS, FINANCIAL TIMES, NOUVEL OBSERVATEUR).

Ολοι τα ξέρουμε από καιρό. Κανείς δεν τολμά να τα πει ευθέως.
Προκαλώ όσους επί τόσα έτη υποστήριζαν τα αντίθετα να μην πηγαίνουν με το ρεύμα.
Το ρεύμα συχνά αναπαράγει φριχτά λάθη.
Προκαλώ τους πολίτες να σκέπτονται. Και τώρα. Και τότε. Και αργότερα.
Οχι δεν τα ξέρουν όλα οι ισχυροί. Οι εκάστοτε ισχυροί. Δεν έχουν πάντα δίκαιο οι ελέγχοντες τον τύπο. Δεν υπάρχουν μοναδικές αλήθειες. Και οι χριστιανοί και οι μαρξιστές έχουν ένα μερίδιο ευθύνης γι'αυτό με τις ακλόνητες αλήθειες τους. Και η αγορά φυσικά. Που θεωρεί ότι ο πλούτος δεν προκύπτει από μόχθο αλλά από κόλπα. Αλλά ο λαός λέει πάντα ότι "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται". Εται τα ψεύδη και τα κόλπα συμπαρασύρουν το μόχθο και τη λογική επειδή έγιναν trend.
Τώρα η φρίκη αυτή που και πάλι πολύ απέχει από τη φρίκη που σπάρθηκε όλα αυτά τα χρόνια σους μη ευνοημένους του πλανήτη, επιστρέφει σε μας. Ας την κοιτάξουμε κατάματα. Ας διδαχθούμε πριν εφεύρουμε τα καινούργια κόλπα.
Και όσοι με κατηγόρησαν για την ομιλία μου προ ετών σε ένα συνέδριο του ΤΕΕ για τα ΣΔΙΤ και τα PPP που ανέφερα ότι είναι και αυτά τρόποι δανεισμού με τους ίδιους κινδύνους, μου χρωστούν μια μεταμέλεια. Γιατί ακόμη και αν ζήσαμε από τους δανεισμούς αυτούς και άλλους δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεπτόμαστε και να γνωρίζουμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Το τραπεζικό σύστημα και οι οικονομολόγοι καθώς και οι διάφοροι ΟΙΚΟΙ θα πρέπει να γνωρίζουν το μυστικό των παραδοσιακότερων οίκων του κόσμου, των οίκων ανοχής:
καθαριότητα και προστασία στην πουτάνα που δουλεύει.
Γιατί ο πλούτος που δεν προκύπτει από εργασία είναι τόσο εφήμερος όσο και η φήμη που τον προκαλεί κ. Αλαν Γκρίνσπαν και λοιποί γκουρού της οικονομίας. Το ότι ελέγχθηκαν τα ΜΜΕ και οι φήμες μπορούσαν να κατευθύνονται δεν σημαίνει ότι ήταν και αληθείς ή ουσιώδεις.
Και όπως έλεγα στις ελεύθερες φίλες που έψαχναν για γαμπρούς: προσοχή στη μόστρα! θα πληρώνεις μια ζωή τα κερατιάτικα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: