ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η απόφαση που μάθαμε όλοι πρόσφατα επιβεβαιώνει το πραγματικό γεγονός της πολιτικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και της παντελούς έλλειψης διάκρισης των λειτουργιών.
Μόνο που όταν αυτό έγινε για την προφυλάκιση των χρυσαυγιτών είμαστε χαρούμενοι ενώ τώρα θρηνούμε. Και τότε πολιτική απόφαση ήταν και τώρα το ίδιο. Και τόσες όμως άλλες φορές που ξεχνούμε ή ηρωωποιούμε τους "αθωωθέντες" ή τους "καταδικασθέντες".
Η εργαλειακή χρήση της δικαιοσύνης (και δυστυχώς και των δικαστών) είναι φαινόμενο διεφθαρμένων κοινωνιών που δεν είναι διόλου λίγες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα άξιζε να αναρωτηθεί κανείς για το πώς θα μιλήσει στον πελάτη του που διώκεται για τρία τάλλαρα όταν η εξουσία λειτουργεί με τον τρόπο αυτό. Ολοι δα το ξέρουμε.
Είναι κρίμα που κάπως πρέπει να εξηγήσουμε αυτά τα πράγματα σε τρίτους,εμείς οι νομικοί. Είναι κρίμα για τον κυνισμό που οφείλουμε να έχουμε για να επιβιώσουμε.
Είναι κρίμα που χειραγώγηση των δικαστών είναι τόσο μα τόσο μοιραία.
Οπως έλεγα και προ ημερών το 4% του ΠΑΣΟΚ είναι μια απάντηση. 
Η θρησκευτική θέση του προέδρου ενός δικαστηρίου "Πήγαινε και μηκέτι αμάρτανε" όμως τι μπορεί να είναι?
Το γονάτισμα από τα μισθολογικά και η υπόσχεση διαιτησιών? θέσεων? ο διορισμός των παιδιών τους που έγιναν όλοι νομικοί σαν το γονιό?
Θα τα καταλάβαινα όλα αυτά ως διαλόγους αστέγων στα δημόσια υπνωτήρια. Θα καταλάβαινα τις διαμαρτυρίες των δικαστών για τα μισθολογικά τους αν έκαναν τη δουλειά για την οποία τους πληρώνουμε σωστά και σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Τώρα όμως υποθέτω εφεξής θα λέμε να πάνε να εισπράξουν τις συνέπειες του μέλλοντος που επιφύλαξαν στον εαυτό τους από τον κ. Παπακωσταντίνου. Oσο για το παρελθόν... δείτε  μεταξύ άλλων εδώ.http://www.lifo.gr/team/gnomes/56354?ref=nl_260315


Πιτσιρίκο ν'αγιάσει το στόμα σου!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Oλίγα για τις δημόσιες συμβάσεις και τα δημόσια έργα

λέγαμε πώς με την έλευση του Μάρτη ο νόμος των δημοσίων έργων θα άλλαζε ριζικά σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΑΔΗΣΥ. Με προβληματισμούς και ανησυχίες φυσικά.
Ομως όχι. Ο Μάρτης ήρθε και σιωπή. Για κάμποσο καιρό σκοτάδι.
Με το νόμο της ανθρωπιστικής κρίσης διαβάσαμε



Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Ν. 4320/2015 («Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κ.λπ.»), με το άρθρο 37 του οποίου παρατείνεται, έως 31.12.2015, η έναρξη ισχύος του Ν. 4281/2014, ο οποίος περιελάμβανε και διάταξη καταργητική του άρθρ. 25 Α Ν. 3614/2007 (δυνατότητα υπαγωγής στη Διαιτησία).

Ο Ν. 4320/2015 έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, δηλαδή ισχύει από 19.03.2015.



(…)

 Άρθρο 37

 Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Συμβάσεων

 1. Η παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4281/2014 τροποποιείται ως ακολούθως:

 «1. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος Μέρους Β΄ αρχίζει από την 31η Δεκεμβρίου 2015, εκτός αν ορίζεται άλλως στις επιμέρους διατάξεις αυτού.»

 2. Η παρ. 8 του άρθρου 139 του ν. 4281/2014 τροποποιείται ως ακολούθως:

 «8. Η δημοσίευση της προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ, σύμφωνα με το άρθρο 152 του παρόντος νόμου, αντικαθιστά την υποχρέωση δημοσίευσης στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, από την ημερομηνία έναρξης των διατάξεων του παρόντος Μέρους Β΄. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 εξακολουθεί η δημοσίευση των προκηρύξεων στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.»

 3. Ειδικότερα, οι παράγραφοι 1-11 του άρθρου 2 του ν. 2286/1995 καταργούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

(…)

 Άρθρο 46

 Έναρξη Ισχύος

 Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

"

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα εφαρμοστικά προεδρικά διατάγματα και η ανετοιμότητα των υπηρεσιών οδηγούν σε αναστολή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις. Νέο πλαίσιο, από το μηδέν, φαίνεται πως θέλει η κυβέρνηση. Τι συζητήθηκε με τους εργολάβους.
Στον πάγο μέχρι το 2016 θέλει να βάλει η κυβέρνηση τον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, με τον οποίο ενσωματώθηκαν στο ελληνικό δίκαιο κοινοτικές οδηγίες και είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια τύχη έχουν και οι ρυθμίσεις για την αγορά των δημοσίων έργων που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Την προηγούμενη Παρασκευή, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργοληπτικών οργανώσεων, κατέστη σαφές πως προωθείται «νομοθετικός τρόπος ανάκλησης – αναστολής του νόμου 4281/2014».
Η χρονική διάρκεια αναστολής «είναι απροσδιόριστη» με πιθανότητα να είναι «μέχρι την 1η-1-2016». Σύμφωνα, μάλιστα, με τους παρισταμένους στη σύσκεψη, η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει πλήρως το νόμο, αλλά επιλέγει την αναστολή «για λόγους ισορροπιών όσον αφορά τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις υποχρεώσεις της».
Η αναστολή ήταν απαραίτητη καθώς ουδέποτε εκδόθηκαν τα εφαρμοστικά προεδρικά διατάγματα του νόμου 4281/2014, ενώ ούτε οι υπηρεσίες απέκτησαν την τεχνολογική και οργανωτική υποδομή ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις του νόμου. Οι εργολάβοι υποστήριζαν εδώ και εβδομάδες πως αν δεν υπάρξει αναστολή οι διαγωνισμοί του Δημοσίου θα ήταν στον αέρα. Τελικά αποφασίστηκε να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου και προτάθηκε να ανασταλούν όσοι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν από την 1η Μαρτίου γιατί από την ημερομηνία αυτή έπρεπε να ισχύει ο νόμος 4281/2014 (πράγμα που δε συνέβη αφού απουσίαζαν τα προεδρικά διατάγματα…).
Οι εργολάβοι υποστηρίζουν και η κυβέρνηση φαίνεται πως αρχικά αποδέχεται (είναι άγνωστη η στάση που θα τηρήσουν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) να τεθεί οριστικά στο ψυγείο το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί επί Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Προτείνουν να ξεκινήσει από το μηδέν η δημιουργία ενός νέου πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις το οποίο, όπως λένε, θα ενσωματώνει και τις τελευταίες κοινοτικές οδηγίες (κάτι το οποίο δεν γινόταν με το προηγούμενο νομοσχέδιο).
Το νέο πλαίσιο για τους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών του Δημοσίου σχεδιαζόταν επί χρόνια από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών. Στόχος του ήταν, μεταξύ άλλων, η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων για τις προμήθειες διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου (από τα νοσοκομεία, μέχρι τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Προβλέπει πως οι κανόνες του παιχνιδιού θα είναι ίδιοι, ανεξαρτήτως δημοσίου οργανισμού, τόσο για τους διαγωνισμούς πάνω από τα κοινοτικά όρια (σήμερα 130.000 για τις προμήθειες και 5.000.000 ευρώ για τα έργα) όσο και για τους διαγωνισμούς κάτω από τα κοινοτικά όρια, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα για απλοποιημένες διαδικασίες σε διαγωνισμούς με προϋπολογισμό κάτω από τα κοινοτικά όρια.
Η αναστολή του σημαίνει πως διατηρείται το καθεστώς των περίπου 400 διαφορετικών νομοθετημάτων που διέπουν σήμερα την ανάθεση κρατικών συμβάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται πολύπλοκη και δύσκολη η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, άρα να μειώνεται ο ανταγωνισμός και να εμφανίζονται μόνο οι «εξοικειωμένοι» στις διαγωνιστικές διαδικασίες, με εμφανή ζημία του Δημοσίου."

Εν τω μεταξύ ο χρόνος προσαρμογής μας στις νέες οδηγίες περνά με ταχείς ρυθμούς.
Τι να πρωτομελετήσει κανείς!
είναι ίσως η πρώτη φορά που τόση νομική ανασφάλεια αφορά ένα τόσο κρίσιμο για την οικονομία θέμα.
Από σήμερα θα ασχοληθούμε κάπως δυναμικά με το ζήτημα καθώς η ανασφάλεια δικαίου καραδοκεί.

Οσο για τη Επιτροπή Ανταγωνισμού που ερευνά με ζήλο τη διαφθορά και τις συμπράξεις των εργολάβων ας αναρωτηθεί τη σημασία της τόσης ρευστότητας και της ανασφάλειας για να καταλάβει γιατί ενίοτε υφίσταται "και του στραβού το δίκαιο". Υπό την έννοια αυτή θα περιμέναμε αντί να πιέζει μονόπλευρα την ιδιωτική αγορά να κοιτάξει και προς την μεριά των αναθετουσών αρχών που παίζουν στο συγκεκριμένο έργο πρωταγωνιστικά. Διότι για το ταγκό θέλει δύο χορευτές!

\



Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ο πρώτος νόμος της αριστεράς

Ο πρώτος νόμος της νέας Κυβέρνησης με αρ. 4320/2015 φέρει έναν σπουδαίο τίτλο και ένα πολυποίκιλο περιεχόμενο. Κατά τον τίτλο ιδίως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ως προς το ζήτημα αυτό 3-4 άρθρα σύντομα και λιτά.
Ολα τα άλλα οργανωτικά της κυβέρνησης και μπαλώματα εδώ και εκεί.
Εγώ λοιπόν αν ήμουν Τσίπρας τον πρώτο μου νόμο θα φρόντιζα νάχει και όνομα και χάρη. Ετσι για να το λέω όταν γεράσω.
Βέβαια ο πρώτος νόμος δεν είναι και ο στερνός.
Αλλά ... είναι δείγμα γραφής.




NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4320 (ΦΕΚ Α 29 19.3.2015)

 Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την 
οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις.

 O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

 Άρθρο 1

 Δωρεάν επανασύνδεση
 και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος

 1. Σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχεται για το έτος 
2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 300kwh μηνιαίως. 
Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015 η παροχή 
επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται.

 2. Η χρηματική αξία των παροχών της προηγούμενης παραγράφου δεν συνυπολογίζεται ως προς 
την πλήρωση προϋποθέσεων λήψης οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού 
χαρακτήρα που χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

 3. Με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και 
παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας συμφωνούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις ρύθμισης των 
ληξιπρόθεσμων οφειλών της παραγράφου 1.

 Άρθρο 2

 Επίδομα ενοικίου για την εξασφάλιση στέγης

 1. Χορηγείται επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες 
ακραίας φτώχειας και δεν έχουν δυνατότητα στέγασης σε ιδιόκτητο ακίνητο στον τόπο της 
μόνιμης κατοικίας τους.

 2. Η παροχή αυτή αφορά νέες μισθώσεις ή ανανεώσεις υφιστάμενων μισθώσεων με νέους όρους 
που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος και θα χορηγείται απευθείας στον 
εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου.

 Η παροχή χορηγείται για το έτος 2015 και δύναται να ανανεωθεί για το έτος 2016, εφόσον 
συντρέχουν οι προβλεπόμενες στο παρόν άρθρο προϋποθέσεις.

 3. Το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα εβδομήντα (70) ευρώ ανά άτομο 
και τα διακόσια είκοσι (220) ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια.

 4. Για τη χορήγηση του επιδόματος του παρόντος άρθρου απαιτείται η προβλεπόμενη από τις 
οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του μισθωτηρίου συμβολαίου, καθώς και η 
φορολογική ενημερότητα των εκμισθωτών.

 5. Το ποσό της επιδότησης ενοικίου είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε 
οποιουδήποτε είδους κρατήσεις, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα 
και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή άλλης παροχής 
κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Το ποσό της επιδότησης μπορεί να συμψηφίζεται με 
βεβαιωμένες και ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 Άρθρο 3

 Επιδότηση σίτισης

 1. Χορηγείται για το έτος 2015 επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε 
συνθήκες ακραίας φτώχειας.

 2. Για τη χορήγηση της επιδότησης σίτισης, λαμβάνεται υπ’ όψιν το σύνολο των εισοδημάτων των 
δικαιούχων, από κάθε πηγή. Στο εισόδημα δεν προσμετρώνται έσοδα όπως, ενδεικτικά αλλά όχι 
περιοριστικά, τα επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το Κράτος.

 3. Η επιδότηση σίτισης παρέχεται με κουπόνια ή άλλον ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια 
ειδών σίτισης.

 Άρθρο 4

 Οι παροχές των άρθρων 1 έως 3 χορηγούνται σε συνέργεια με άλλες παρόμοιες που εντάσσονται 
σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους.

 Άρθρο 5

 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

 Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, 
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και 
Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των 
δικαιούχων, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο χρόνος υποβολής τους, οι φορείς, οι υπηρεσίες και 
οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης των δικαιούχων, οι συμπράξεις με φορείς του δημόσιου 
και ιδιωτικού τομέα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή των ρυθμίσεων των άρθρων 1 
έως 4.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

 Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
 ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ (ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΥ.Σ.Οι.Π.)

 Άρθρο 6

 Συνιστάται Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ως δημόσια υπηρεσία που 
υπάγεται στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας και θέση Γενικού Γραμματέα με βαθμό α΄ της 
κατηγορίας ειδικών θέσεων που προΐσταται αυτής.

 Άρθρο 7

 Αρμοδιότητες ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.

 1. H Γενική Γραμματεία:

 α. Αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και ενέργειες για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας 
και της αποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής, με ιδιαίτερη έμφαση στο συντονισμό των 
ελεγκτικών σωμάτων και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών τους και παρέχει σχετικές 
οδηγίες και συστάσεις.

 β. Ορίζεται ως η αρμόδια αρχή για το συντονισμό της καταπολέμησης της απάτης (AFCOS) 
σύμφωνα με την παραγράφο 4 του άρθρου 3 του Κανονισμού (EE, ΕΥΡΑΤΟΜ) αριθ. 883/2013 του 
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Σεπτεμβρίου 2013 (ΕΕ L248).

 γ. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή 
άλλων κρατών για την εκπόνηση, ανάληψη, χρήση, υλοποίηση προγραμμάτων - στρατηγικών 
σχεδίων, την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη λήψη τεχνικής βοήθειας για την 
καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης.

 δ. Αίρει συγκρούσεις και επιλύει ζητήματα επικαλύψεων αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών ή 
φορέων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, προτείνοντας τις σχετικές λύσεις για 
την αποτελεσματική επίλυσή τους.

 2. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, καθορίζεται η σύνταξη των αναγκαίων εκθέσεων 
πεπραγμένων κατά κατηγορία και είδος δράσης, με τις οποίες ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός και 
οι αρμόδιοι Υπουργοί και υπηρεσίες.

 Άρθρο 8

 Στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς μεταφέρονται, με τις αρμοδιότητες, 
υπηρεσίες και δομές τους:

 α. Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.).

 β. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων (Σ.Ε.Δ.Ε.).

 Άρθρο 9

 Οργάνωση της ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.

 Στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς λειτουργούν τα εξής γραφεία: α) 
Γραφείο συντονισμού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού του Σώματος Δίωξης Οικονομικού 
Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), β) Γραφείο συντονισμού δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού της 
Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, γ) Γραφείο συντονισμού δράσης και επιχειρησιακού 
σχεδιασμού των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων, και δ) Γραφείο συντονισμού 
δράσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού του Σ.Ε.Υ.Υ.Π.. Τα Γραφεία Συντονισμού στελεχώνονται με 
μετατασσόμενους ή αποσπώμενους μόνιμους υπαλλήλους ή υπαλλήλους Ι.Δ.Α.Χ. του Δημοσίου, 
Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Ν.Π.Ι.Δ. και λοιπών φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με 
απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη νόμου. Η 
απόσπαση διαρκεί τρία (3) χρόνια και μπορεί να παραταθεί για μία ακόμη τριετία. Ο χρόνος της 
απόσπασης θεωρείται ως πραγματικός χρόνος υπηρεσίας του υπαλλήλου στην οργανική του θέση 
για κάθε συνέπεια. Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας ανατίθενται καθήκοντα Προϊσταμένων 
των Γραφείων Συντονισμού εκ του μετατασσόμενου ή αποσπώμενου προσωπικού.

 Στη Γενική Γραμματεία λειτουργούν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

 α. Γραφείο Γενικού Γραμματέα.

 β. Γραφείο Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.).

 γ. Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 δ. Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.).

 ε. Γραφείο Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης.

 Άρθρο 10

 Σχέδια συντονισμένων δράσεων

 Η Γενική Γραμματεία εκπονεί προγράμματα συντονισμένης δράσης για την καταπολέμηση της 
διαφθοράς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής. Τα προγράμματα αυτά τα απευθύνει στους κατά 
περίπτωση αρμόδιους διοικητικούς φορείς, οι οποίοι, κατά την εκτέλεσή τους, έχουν την 
υποχρέωση να συντονίζουν τις ενέργειές τους για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής.

 Άρθρο 11

 Η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με τον Συνήγορο του Πολίτη και κάθε άλλη αρχή, υπηρεσία, 
δομή και ελεγκτικό μηχανισμό αρμόδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και 
ιδιωτικό τομέα.

 Άρθρο 12

 1. Ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος Υπουργός 
Επικρατείας:

 α. Καταρτίζει συντονισμένα προγράμματα δράσης και ελέγχει την υλοποίησή τους από τους 
ελεγκτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς και τα σώματα της Διοίκησης.

 β. Ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού 
Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου των Υπουργείων, του Σώματος 
Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.) και συντονίζει και εποπτεύει τη δράση 
τους, καθορίζει τις προτεραιότητες των ελεγκτικών τους δράσεων και τους αναθέτει τη διενέργεια 
συντονισμένων ή επιμέρους ελέγχων και διορίζει από κοινού με τους συναρμόδιους Υπουργούς τον 
Ειδικό Γραμματέα Σ.Δ.Ο.Ε. και τους επικεφαλής των Υπηρεσιών που αναφέρονται στο άρθρο αυτό.

 γ. Εκπροσωπεί την Κυβέρνηση σε διεθνείς οργανισμούς και όργανα ή/και υπηρεσίες της 
Ευρωπαϊκής Ενωσης ή άλλων κρατών για ζητήματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της 
διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος.

 2. Ειδικά σε περιπτώσεις καταπολέμησης της διαφθοράς, ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Δ.Ο.Ε. και ο 
Διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ενεργούν 
αποκλειστικά σύμφωνα με τις εντολές του, κατά την παράγραφο 1, Υπουργού Επικρατείας.

 Άρθρο 13

 Εξουσιοδοτικές και υποστηρικτικές ρυθμίσεις

 Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Επικρατείας και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών 
ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το συντονισμό της δράσης, την ανάληψη πρωτοβουλιών και 
την υλοποίηση ελεγκτικών ενεργειών, τη δημιουργία επιτελικού σχεδιασμού, τον καθορισμό των 
προτεραιοτήτων, τη διαμόρφωση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου και κάθε άλλο ζήτημα 
για τον καλύτερο συντονισμό δράσεων και την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της 
διαφθοράς. Για τις συντονισμένες δράσεις των ελεγκτικών μηχανισμών που υπάγονται ή 
συντονίζονται από τη Γενική Γραμματεία, εκπονείται ενιαίος προϋπολογισμός δαπανών και 
καθορίζονται η αναγκαία στελέχωσή τους και συμμετοχή τους σε συντονισμένες ενιαίες 
επιχειρήσεις, καθώς και ο απαιτούμενος εξοπλισμός τους.

 Άρθρο 14

 Θέματα λειτουργίας της ΓΕ.Γ.ΚΑ.Δ.

 Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Επικρατείας εξειδικεύεται 
η διοικητική δομή, καθορίζεται η κατανομή αρμοδιοτήτων και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό 
με τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας.

 Άρθρο 15

 Οι διατάξεις της παραγράφου ΙΓ΄, του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107), που αφορούν 
τη σύσταση θέσης και τη λειτουργία Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, 
όπως ισχύουν, καταργούνται.

 Άρθρο 16

 Γενική Γραμματεία ΚΥ.Σ.Οι.Π.

 Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης συνιστάται 
για την υποβοήθηση του έργου του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.Οι.Π.) 
Γενική Γραμματεία και θέση Γενικού Γραμματέα με βαθμό α΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων που 
προΐσταται αυτής.

 Με το ανωτέρω διάταγμα, καθορίζεται η διάρθρωση της Γραμματείας σε διευθύνσεις και τμήματα, 
ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού αυτής και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Οι θέσεις του 
προσωπικού της Γενικής Γραμματείας πληρούνται με απόφαση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης 
με μετατάξεις και αποσπάσεις μονίμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων Ι.Δ.Α.Χ. του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., 
Ο.Τ.Α., Ν.Π.Ι.Δ. και λοιπών φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και με 
διορισμό μετακλητών ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

 Άρθρο 17

 Το σύνολο των μετατασσόμενων, αποσπώμενων και διοριζόμενων υπαλλήλων στις αναφερόμενες 
στον παρόντα νόμο Γενικές Γραμματείες για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και ΚΥ.Σ.Οι.Π. δεν 
μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30) για καθεμία εξ αυτών, εκ των οποίων ο αριθμός των 
μετακλητών ειδικών συμβούλων και συνεργατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15).

 Β. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ
 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ
 ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ

 Άρθρο 18

 Ρυθμίσεις θεμάτων ΚΕ.Ν.Ε.

 Η περίπτωση ε΄του άρθρου 12 του ν. 1299/1982 (Α΄ 129), όπως κωδικοποιήθηκε ως περίπτωση 
ε΄του άρθρου 36 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 
63/2005, Α΄ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 «ε) Ρυθμίζει ό,τι αφορά τη συγκρότηση, τη σύσταση και τη λειτουργία της Κεντρικής 
Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕ.Ν.Ε.), μεταβάλλει τους όρους, τα προσόντα και την 
απαιτούμενη ειδικότητα για την πρόσληψη των μελών και των επιστημονικών συνεργατών της, 
μειώνει τις θέσεις των επιστημονικών συνεργατών ή και τις αυξάνει μέχρι πέντε (5), καθορίζει τον 
τρόπο και το ύψος της αμοιβής των μελών και των επιστημονικών συνεργατών της και εγκρίνει 
τον κανονισμό λειτουργίας της που καταρτίζεται από αυτήν.»

 Άρθρο 19

 Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον
 Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης

 Στο τέλος της παρ. 9 του άρθρου 7 του ν. 1558/1985 (Α΄ 137), όπως προστέθηκε με την παρ. 3 
του άρθρου 1 του ν. 3242/2004 (Α΄ 102) και κωδικοποιήθηκε ως παρ. 4 του άρθρου 81 του 
Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), 
προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

 «Με όμοια απόφαση, μπορεί να μεταβιβάζονται στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης οι 
αρμοδιότητες της περίπτωσης ε΄του άρθρου 12 του ν. 1299/1982 (Α΄ 129) και της παρ. 3 του 
άρθρου 1 του ν. 3133/2003 (Α΄ 85) με εξαίρεση τον τρόπο και το ύψος της αμοιβής των μελών 
και των επιστημονικών συνεργατών.»

 Άρθρο 20

 Άσκηση αρμοδιοτήτων ΚΕ.Ν.Ε.

 Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 1299/1982, όπως κωδικοποιήθηκε ως παρ. 2 του άρθρου 85 του 
Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), 
καταργείται.

 Άρθρο 21

 Θέσεις αναπληρωτών Υπουργών 
 και Υφυπουργών ανά Υπουργείο

 Η παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 1558/1985, όπως κωδικοποιήθηκε ως παρ. 4 του άρθρου 47 του 
Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), 
καταργείται.

 Άρθρο 22

 Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων

 Στο ν. 1558/1985 προστίθεται άρθρο 25Α, ως ακολούθως:

 «Άρθρο 25Α

 Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων

 1. Σε κάθε Υπουργείο συνιστάται από μία (1) θέση μετακλητού Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα με 
βαθμό β΄ της κατηγορίας ειδικών θέσεων. Στα Υπουργεία που προέκυψαν από συγχώνευση με το 
π.δ. 24/2015 (Α΄ 20), συνιστώνται θέσεις μετακλητών αναπληρωτών γενικών γραμματέων, ιδίου 
βαθμού και κατηγορίας, αντίστοιχες του αριθμού των συγχωνευομένων Υπουργείων εκτός του 
Υπουργείου, το χαρτοφυλάκιο του οποίου κατέχει ο Υπουργός. Ο Αναπληρωτής Γενικός 
Γραμματέας λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονται για τον Ειδικό Γραμματέα 
Υπουργείου, όπως ισχύουν κάθε φορά.

 Οι Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς διορίζονται και παύονται με κοινή απόφαση του αρμοδίου 
Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού. Με ίδια απόφαση καθορίζονται και οι αρμοδιότητες των 
Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, εκ των αρμοδιοτήτων των Γενικών Γραμματέων του 
Υπουργείου.

 2. Στις θέσεις Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων επιτρέπεται, κατά τις κείμενες διατάξεις, ο 
διορισμός υπαλλήλων και λειτουργών του δημόσιου τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί με τις 
διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 6 του ν. 1256/1982 (Α΄ 65) και τις μεταγενέστερες συμπληρώσεις 
του, πριν από την τροποποίησή του με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101), ανεξάρτητα από 
τη σχέση με την οποία υπηρετούν σε αυτόν. Ο χρόνος υπηρεσίας τους που διανύεται στις θέσεις 
αυτές λογίζεται για όλες τις συνέπειες ως πραγματική υπηρεσία στην οργανική τους θέση. Σε 
περίπτωση αποχώρησής τους από τις παραπάνω θέσεις επανέρχονται αυτοδικαίως στη θέση που 
κατείχαν πριν από το διορισμό τους.

 3. Για την εξυπηρέτηση των Αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων Υπουργείων στην άσκηση των 
καθηκόντων τους συνιστάται για κάθε τέτοια θέση μία (1) θέση διοικητικού υπαλλήλου με 
απόσπαση από θέσεις του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου 
του δημόσιου τομέα και μία (1) θέση ειδικού συμβούλου ή ειδικού συνεργάτη με σύμβαση εργασίας 
ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.»

 Άρθρο 23

 Στελέχωση πολιτικών γραφείων Υπουργών,
 Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών

 Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 30 του ν. 1558/ 1985, όπως κωδικοποιήθηκαν ως 
παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 55 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα 
Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), αντικαθίστανται ως ακολούθως:

 «2. Στα πολιτικά γραφεία, που συνιστώνται κατά την προηγούμενη παράγραφο, συνιστώνται οι 
εξής θέσεις:

 α) Σε κάθε γραφείο Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού τέσσερις (4) θέσεις μετακλητών 
διοικητικών υπαλλήλων και τρεις (3) ενιαίες θέσεις για ειδικούς συμβούλους και ειδικούς 
συνεργάτες.

 β) Σε κάθε γραφείο Υφυπουργού τρεις (3) θέσεις μετακλητών διοικητικών υπαλλήλων και δύο (2) 
ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών.

 3. Στα πολιτικά γραφεία Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και 
Υφυπουργών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και χωρίς χρονικό περιορισμό, 
με απόφαση του μέλους της Κυβέρνησης στο οποίο υπάγεται το γραφείο και του κατά περίπτωση 
αρμόδιου Υπουργού, η απόσπαση μέχρι δέκα (10) υπαλλήλων του Δημοσίου ή νομικού προσώπου 
του δημόσιου τομέα. Για τα πολιτικά γραφεία των Υφυπουργών την απόφαση υπογράφει ο οικείος 
Υπουργός.

 Η απόσπαση γίνεται σε προσωρινές ομοιόβαθμες θέσεις που συνιστώνται κατά περίπτωση με την 
πράξη απόσπασης για όσο χρόνο ο υπάλληλος που αποσπάται προσφέρει τις υπηρεσίες του στο 
αντίστοιχο πολιτικό γραφείο.

 Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση που 
ο αποσπώμενος υπάλληλος κατέχει οργανικά.»

 Άρθρο 24

 Η παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 22 
του ν. 1735/1987 (Α΄ 195) και κωδικοποιήθηκε ως παρ. 4 του άρθρου 55 του Κώδικα Νομοθεσίας 
για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), εφαρμόζεται και για τα 
πολιτικά γραφεία των Υπουργών Επικρατείας.

 Επίσης, στην ίδια παράγραφο προστίθενται εδάφια τρίτο, τέταρτο, πέμπτο και έκτο ως εξής:

 «Η σύσταση των πολιτικών γραφείων των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, των Αναπληρωτών 
Υπουργών στον Πρωθυπουργό, των Υφυπουργών στον Πρωθυπουργό, καθώς και των πολιτικών 
γραφείων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου δύναται να ανατρέχει στο χρόνο διορισμού 
των Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και στο χρόνο σύστασης των θέσεων των μελών της 
Κυβέρνησης και των Υφυπουργών της.

 Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και Υπουργών 
επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και 
συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων 
και συνεργατών. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες 
ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου, υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά 
όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις 
του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης ή των αρμοδίων Υπουργών και δημοσιεύονται 
στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν 
λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους.»

 Άρθρο 25

 Διοικητική υποστήριξη Γενικών Γραμματέων

 Το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 30 του ν. 1558/1985, όπως κωδικοποιήθηκε ως παρ. 13 
του άρθρου 55 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 
63/2005, Α΄ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 «9. Για την εξυπηρέτηση των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων και των Γενικών Γραμματέων που 
προΐστανται Γενικών Γραμματειών στην άσκηση των καθηκόντων τους συνιστώνται σε κάθε 
αντίστοιχη θέση δύο (2) θέσεις διοικητικών υπαλλήλων.»

 Άρθρο 26

 Θέσεις προϊσταμένων γραφείων της
 Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης

 Η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 9 του π.δ. 32/2004 (Α΄ 28), όπως αντικαταστάθηκε με 
την παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 17/2009 (Α΄ 33) και κωδικοποιήθηκε ως περίπτωση β΄ της παρ. 
1 του άρθρου 81 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα (π.δ. 
63/2005, Α΄ 98), αντικαθίσταται ως ακολούθως:

 «β) Στις λοιπές θέσεις προϊσταμένων είτε με διορισμό είτε με ανάθεση καθηκόντων σε ειδικό 
σύμβουλο, ειδικό συνεργάτη ή υπάλληλο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου 
της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης είτε με απόσπαση από θέση του Δημοσίου ή νομικού 
προσώπου δημοσίου δικαίου, εφόσον κατέχουν πτυχίο Α.Ε.Ι..

 Η κατοχή θέσης προϊσταμένου των περιπτώσεων α΄ και β΄ δεν συνεπάγεται αναστολή άσκησης 
του οικείου ελευθέριου επαγγέλματος.»

 Άρθρο 27

 Μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας
 και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου
 Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

 1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας, 
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 2. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετονομάζεται σε Υπουργείο Υγείας.

 3. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται, ως σύνολο Υπηρεσιών με τις 
αρμοδιότητες, όργανα, θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση 
του παρόντος και με τους εποπτευόμενους από αυτή φορείς από το Υπουργείο Υγείας στο 
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 4. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται Υπουργός για τα θέματα της Γενικής Γραμματείας 
Κοινωνικών Ασφαλίσεων νοείται εφεξής ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και 
Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργείται το άρθρο 5 του π.δ. 24/2015 (Α΄ 20).

 Άρθρο 28

 Κατάργηση Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας
 και Προβολής, μεταφορά των Υπηρεσιών της
 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και
 μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης
 σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

 1. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής και η θέση Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας 
και Προβολής κατηγορίας ειδικών θέσεων με βαθμό α΄ καταργούνται. Το σύνολο των Υπηρεσιών 
της καταργούμενης Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Προβολής με τις αρμοδιότητες, όργανα, 
θέσεις και προσωπικό, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος και με τους 
εποπτευόμενους από αυτή φορείς, μεταφέρεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

 2. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και 
Επικοινωνίας.

 3. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού της καταργούμενης Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και 
Προβολής μεταφέρονται στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και 
Επικοινωνίας.

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ

 ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 Άρθρο 29

 Ρύθμιση επειγόντων θεμάτων μεταφοράς μαθητών

 1. Συμβάσεις μεταφοράς μαθητών σχολικού έτους 2014-2015, οι οποίες εκτελούνται σύμφωνα με 
την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 49 του ν. 4274/2014 (Α΄ 147) και με τις παραγράφους 
1, 2 και 4 του άρθρου δεκάτου εβδόμου του ν. 4286/2014 (Α΄ 194) και έληγαν έως τις 28 
Φεβρουαρίου 2015, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2014-2015. 
Κατά τα λοιπά, ισχύουν οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1.α. του άρθρου 49 του ν. 
4274/2014.

 2. Το άρθρο 29 του ν. 4304/2014 (Α΄ 234) αντικαθίσταται, από 23.10.2014, ημερομηνία έναρξης 
ισχύος του, ως εξής:

 «Δαπάνες μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων, οι οποίες πραγματοποιούνται από την έναρξη 
του σχολικού έτους 2014-2015 (11.9.2014) μέχρι τη σύναψη της οικείας σύμβασης μεταφοράς και 
πάντως όχι πέραν της λήξης του σχολικού έτους 2014-2015, καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο 
οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς των μαθητών 
και εφόσον το ύψος της σχετικής δαπάνης είναι σύμφωνο με τους όρους και το περιεχόμενο της 
οικείας σύμβασης μεταφοράς μαθητών του ιδίου σχολικού έτους.»

 3. Η παρ. 4 του άρθρου δεκάτου εβδόμου του ν. 4286/ 2014 (Α΄ 194) αντικαθίσταται 
αναδρομικά από τότε που ίσχυσε, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του ιδίου ως άνω 
άρθρου, ως εξής:

 «Εάν η μεταφορά των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημοσίων 
σχολείων δεν είναι εφικτή για το σχολικό έτος 2014-2015 με δημόσια συγκοινωνία ή με ίδια μέσα 
των Περιφερειών και των Δήμων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση 
και έπειτα από σύμφωνη γνώμη επιτροπής, στην οποία μετέχει από ένας εκπρόσωπος της οικείας 
περιφερειακής ενότητας, της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και του οικείου οργανισμού δημόσιας 
συγκοινωνίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη ή του αρμόδιου κατά περίπτωση 
Αντιπεριφερειάρχη, η υπέρβαση των χιλιομετρικών αποστάσεων που τίθενται στην υπ’ αριθμ. 
24001/11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση, όπως ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό 
κόστος της μεταφοράς μαθητών σε ολόκληρη αθροιστικά την Περιφέρεια δεν υπερβαίνει το 
αντίστοιχο της περσινής σχολικής χρονιάς και στο πλαίσιο των οριζομένων με τις υπ’ αριθμ. 30844/ 
31.7.2013 (Β΄ 1897) και 29531/2014 (Β΄ 2060) κοινές υπουργικές αποφάσεις.»

 4. Δαπάνες μεταφοράς μαθητών που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο δίμηνο του 
οικονομικού έτους 2014, κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δεσμεύσεως πιστώσεων διατάξεων, 
μπορεί να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων των οικείων Περιφερειών 
τρέχοντος οικονομικού έτους, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και 
κανονικότητας αυτών.

 Άρθρο 30

 Παροχές ασθένειας σε είδος για ανέργους,
 υποαπασχολούμενους κ.λπ.

 1. Στο τέλος της παρ. 1Α του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179), όπως συμπληρώθηκε με 
την παρ. 1Α του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (Α΄41), την παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 
4144/2013 (Α΄ 88) και την παρ. 1Α του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄50), προστίθεται εδάφιο 
ως ακολούθως:

 «Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, όπως αυτά αναφέρονται 
στο άρθρο 33, για την περίοδο από 1.3.2015 έως 29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για 
παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες 
ασφάλισης είτε το προηγούμενο ημερολογιακό έτος είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς 
να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο 
του δεκαπενταμήνου.»

 2. Στους ασφαλισμένους των περιπτώσεων Α΄, Β΄ και Γ΄ της υποπαραγράφου Α.3. της παρ. Α΄ 
του άρθρου πρώτου του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), καθώς και στα προστατευόμενα μέλη αυτών, 
σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία του οικείου φορέα, παρατείνεται το δικαίωμα παροχών 
ασθένειας σε είδος μέχρι 29.2.2016 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω 
διατάξεις.

 3. Η ασφαλιστική κάλυψη των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών 
που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 
του άρθρου δεύτερου του ν. 3845/2010 (Α΄ 65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, 
παρατείνεται για ένα έτος και μέχρι τις 29.2.2016, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν οφειλές προς 
τον Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθμιση.

 4. Η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του 
άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α΄ 273), της παρ. 2 του άρθρου 35 του ν. 3996/2011 (Α΄ 170), της 
παρ. Α2 του άρθρου 138 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41) και της παρ. 3 του άρθρου 75 του ν. 
4144/2013 (Α΄ 88), της παρ. 1Β του άρθρου 18 του ν. 4242/2014 (Α΄ 50) παρατείνεται μέχρι την 
29η Φεβρουαρίου 2016. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα αναφερόμενα στις διατάξεις της παρ. 4 του 
άρθρου 5 του ν. 2768/1999 και ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη εισφορά 
στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 5. Στο τέλος της παρ. 1Β του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951(Α΄ 179), όπως συμπληρώθηκε με 
την παρ. 26 του άρθρου 20 του ν. 4019/2011 (Α΄ 216) και με την παρ. 4 του άρθρου 75 του ν. 
4144/2013 (Α΄ 88) και την παρ. 1Γ του άρθρου 18 του ν. 4242/2014(Α΄ 50), προστίθενται εδάφια 
ως εξής:

 «Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», 
καθώς και τα μέλη οικογενείας τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179) 
για την περίοδο από 1.3.2015 έως 29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές 
ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών 
ασφάλισης.

 Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους που 
αναφέρονται στο άρθρο 33 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179), για την περίοδο από 1.3.2015 έως 
29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση 
της συμπλήρωσης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης.»

 6. Στο τέλος της παρ. 1Β του άρθρου 31 του α.ν. 1846/1951 (Α΄179), όπως προστέθηκε με την 
παρ. 1Β της παρ. 1 του άρθρου 35 του ν. 3996/2011 (Α΄170) και αντικαταστάθηκε με την παρ. 26 
του άρθρου 20 του ν. 4019/2011 (Α΄216), προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

 «Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, 
καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, που αναφέρονται στο άρθρο 33, για τη χρονική περίοδο από 
1.3.2015 έως 29.2.2016 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την 
προϋπόθεση της συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.»

 7. Ασφαλισμένοι του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και του Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης 
Υγειονομικών του Ε.Τ.Α.Α., οι οποίοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω 
οφειλών στον ασφαλιστικό τους φορέα, δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους 
παροχές ασθένειας σε είδος από 1.3.2015 έως 29.2.2016 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ορίζονται 
στην περίπτωση Β΄ της υποπαραγράφου Α.3. της παραγράφου Α΄του άρθρου πρώτου του ν. 
4254/2014 (Α΄85).

 Άρθρο 31

 Παράταση προθεσμιών για αιτήσεις αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σχολικών φυλάκων και για 
τα επικουρικά και τα ταμεία των ενστόλων

 1. Η προβλεπόμενη στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 248 του ν. 4281/2014 (Α΄ 160) αποκλειστική 
προθεσμία υποβολής αίτησης αναγνώρισης χρόνου απασχόλησης σε προγράμματα εργασιακής 
εμπειρίας ως σχολικού φύλακα παρατείνεται για τρεις (3) μήνες από τη λήξη της.

 2. Οι προβλεπόμενες στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 119 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) 
προθεσμίες παρατείνονται έως 30.6.2015.

 Άρθρο 32

 1. Για τη σίτιση των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν προσωρινά στα Προαναχωρησιακά 
Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών που ιδρύθηκαν και λειτουργούν στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα 
με τη διάταξη του άρθρου 35 του ν. 3907/2011, επιτρέπεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων 
παροχής υπηρεσιών, η δαπάνη των οποίων μπορεί να καλύπτεται από εθνικούς ή κοινοτικούς 
πόρους, σύμφωνα με τις κείμενες περί προμηθειών διατάξεις (ν. 4281/2014, Α΄ 160).

 2. Στα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον δεν παρέχονται υπηρεσίες σίτισης για 
οποιον δήποτε νομικό ή πραγματικό λόγο, καταβάλλεται ημερήσια δαπάνη τροφοδοσίας, σε βάρος 
του ΚΑΕ 2739 του προϋπολογισμού εξόδων του Ε.Φ. 43-110 «Ελληνική Αστυνομία», το ύψος της 
οποίας, ο τρόπος καταβολής αυτής, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με 
απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών. Μέχρι 
την έκδοση της απόφασης αυτής, η ημερήσια δαπάνη τροφοδοσίας καταβάλλεται με απόφαση του 
Διοικητή της έδρας ενός εκάστου των εν λόγω Κέντρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 
ν.δ.116/1969 και τα κατ’ εξουσιοδότηση αυτού νομοθετήματα και καλύπτεται από τον ίδιο ως 
άνω ΚΑΕ. Με όμοια απόφαση του Διοικητή καθορίζεται ο χρόνος λήξης καταβολής της ημερήσιας 
δαπάνης τροφοδοσίας, λόγω επανέναρξης παροχής των υπηρεσιών σίτισης.

 3. Οι δαπάνες σίτισης υπηκόων τρίτων χωρών στα Κέντρα της προηγούμενης παραγράφου, οι 
οποίες πραγματοποιήθηκαν από 9.10.2013 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου, 
σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ.116/1969 και τα κατ’ εξουσιοδότηση αυτού νομοθετήματα σε 
βάρος των πιστώσεων των ΚΑΕ 2739 και 9276 του προϋπολογισμού εξόδων του Ε.Φ. 43-110 
«Ελληνική Αστυνομία», θεωρούνται σύννομες.

 Άρθρο 33

 1. Στο τέλος της περίπτωσης στ΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του π.δ. 351/1991 (Α΄ 121) 
«Τροποποίηση, συμπλήρωση και κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων που ισχύουν για 
τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών της Προεδρίας της Δημοκρατίας», όπως 
ισχύει, προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

 «Μία από τις ανωτέρω θέσεις είναι θέση μετακλητού Ειδικού Γραμματέα με βαθμό 2ο της 
κατηγορίας των Ειδικών Θέσεων και αποδοχές Ειδικού Γραμματέα Υπουργείου. Η προβλεπόμενη 
στο πρώτο εδάφιο θέση μετακλητού υπαλλήλου με βαθμό 2ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων 
διατηρείται έως την αποχώρηση του υπαλλήλου που την κατέχει και καταργείται αυτοδικαίως με 
την αποχώρησή του.»

 2. Στο π.δ. 351/1991 προστίθεται άρθρο 5Α ως εξής:

 «Άρθρο 5Α

 Ο Ειδικός Γραμματέας προΐσταται αμέσως μετά τον Γενικό Γραμματέα των διοικητικών και 
οικονομικών υπηρεσιών.

 Ο Γενικός Γραμματέας μπορεί με απόφασή του να εκχωρεί εξουσία υπογραφής στον Ειδικό 
Γραμματέα για θέματα των ανωτέρω υπηρεσιών.»

 Άρθρο 34

 1. Οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής 
καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή 
μέρους βεβαιωμένης οφειλής στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής 
Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ.), τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Τελωνειακού 
Κώδικα, απαλλάσσεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις, τους 
τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Η καταβολή διενεργείται 
με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στους φορείς είσπραξης ή κατ’ εξαίρεση στη 
Φορολογική Διοίκηση.

 2. Η ίδια απαλλαγή ισχύει και για την εκούσια εξόφληση έως και τις 27 Μαρτίου 2015 του συνόλου 
της υπολειπόμενης βασικής οφειλής που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής 
καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, κατόπιν σχετικής αίτησης του οφειλέτη.

 3. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την επομένη της δημοσίευσης στην Εφημερίδα 
της Κυβερνήσεως.

 Άρθρο 35

 1. Τα κατά την παρ. 7 του άρθρου 16Γ του ν. 3864/ 2010 (Α΄ 119) χρηματικά διαθέσιμα του 
Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποσού 555.600.000,00 ευρώ, μετά των πιστωθέντων 
τόκων από την ημερομηνία κατάθεσής τους σε λογαριασμό του Ταμείου στην Τράπεζα της 
Ελλάδος και εφεξής, αποδίδονται άμεσα και εφάπαξ από το Ταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο.

 2. Η παράγραφος 1 ισχύει από 6.3.2015.

 3. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3864/2010 (Α΄ 119) προστίθεται εδάφιο ως εξής:

 «Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω τα διαθέσιμα του Ταμείου τοποθετούνται μέχρι 31.12.2015 κατά 
ποσοστό 10% σε καταθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και κατά ποσοστό 90% σε 
λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τοποθετηθούν, 
σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ζ΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 2469/1997 (Α΄ 38), 
οι οποίες όπως εκάστοτε ισχύουν εφαρμόζονται και για το Ταμείο. Η διάταξη του ως άνω εδαφίου 
ισχύει από 17.3.2015.»

 Άρθρο 36

 Τροποποίηση διατάξεων του ν. 2469/1997

 Η περίπτωση ζ΄ της παρ. 11 του άρθρου 15 του ν. 2469/ 1997 αντικαθίσταται ως εξής:

 «ζ. Τα κεφάλαια που κατατίθενται από τα Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. στην Τράπεζα της Ελλάδος σε 
λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, δύνανται να επενδύονται στο σύνολό τους σε συμβάσεις 
αγοράς ή πώλησης τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου με σύμφωνα επαναπώλησης/ επαναγοράς με 
αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο (repos, reverse repos, buy/sell back, sell/buy back). Σε 
περίπτωση κεφαλαιακών ζημιών των Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. από την για οποιονδήποτε λόγο μη 
προσήκουσα και ιδίως μη έγκαιρη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ελληνικού 
Δημοσίου ως αντισυμβαλλομένου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, το 
Ν.Π.Δ.Δ. ή ο Α.Φ. που υπέστη τη ζημία έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του Ελληνικού 
Δημοσίου.»

 Η ως άνω διάταξη ισχύει από 17.3.2015.

 Άρθρο 37

 Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Συμβάσεων

 1. Η παρ. 1 του άρθρου 201 του ν. 4281/2014 τροποποιείται ως ακολούθως:

 «1. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος Μέρους Β΄ αρχίζει από την 31η Δεκεμβρίου 2015, εκτός 
αν ορίζεται άλλως στις επιμέρους διατάξεις αυτού.»

 2. Η παρ. 8 του άρθρου 139 του ν. 4281/2014 τροποποιείται ως ακολούθως:

 «8. Η δημοσίευση της προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ, σύμφωνα με το άρθρο 152 του παρόντος νόμου, 
αντικαθιστά την υποχρέωση δημοσίευσης στο Τεύχος Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της 
Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, από την ημερομηνία έναρξης των διατάξεων του παρόντος Μέρους 
Β΄. Έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 εξακολουθεί η δημοσίευση των προκηρύξεων στο Τεύχος 
Διακηρύξεων Δημοσίων Συμβάσεων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.»

 3. Ειδικότερα, οι παράγραφοι 1-11 του άρθρου 2 του ν. 2286/1995 καταργούνται από τη 
δημοσίευση του παρόντος νόμου.

 Άρθρο 38

 Ρυθμίσεις θεμάτων ΝΕΡΙΤ Α.Ε.

 1. Το Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΣ) της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. του άρθρου 8 του ν. 4173/2013 (Α΄ 169) 
καταργείται. Με την επιφύλαξη της διάταξης της παρ.1 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, όπως αυτή 
αντικαθίσταται με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, το σύνολο των αρμοδιοτήτων του 
καταργούμενου ΕΣ ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ Α.Ε..

 2. Η παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4173/2013 αντικαθίσταται ως εξής:

 «1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. διορίζεται με απόφαση του Υπουργού 
Επικρατείας που είναι αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το Δ.Σ. αποτελείται από 
τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και από τέσσερα (4) μέλη, τα οποία επιλέγονται μεταξύ προσώπων 
εγνωσμένου επαγγελματικού και επιστημονικού κύρους, με εξειδίκευση σε τομείς συναφείς με το 
σκοπό και τις αρμοδιότητες της ΝΕΡΙΤ Α.Ε.. Ο Διευθύνων Σύμβουλος επιλέγει ένα (1) μέλος του Δ.Σ. 
ως αναπληρωτή του. Ο τελευταίος αναπληρώνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο απόντα ή κωλυόμενο 
και ασκεί όλες τις αρ-μοδιότητές του σε περίπτωση που αυτός παραιτηθεί ή εκλείψει, έως το 
διορισμό του διαδόχου του.»

 3. Το στοιχείο α΄ της παρ. 9 του άρθρου 9 του ν. 4173/2013, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την 
παρ. 3 του άρθρου έβδομου του ν. 4279/2014 (Α΄ 158), καταργείται.

 Άρθρο 39

 1. Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4213/2013 (Α΄ 221) καταργείται και επανέρχονται σε ισχύ οι 
διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129).

 2. Στην παρ. 8 του άρθρου 66 του ν. 4316/2014 (Α΄ 270) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

 «Δύναται να παραταθεί η θητεία των υπηρετούντων κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου 
επικουρικών ιατρών μέχρι 31.12.2015, εάν η θέση δεν έχει προκηρυχθεί, υπό την προϋπόθεση να 
υπάρχει ανάλογη πίστωση στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.»

 3. Παρατείνεται η θητεία του επικουρικού προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 
3329/2005, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 4052/ 2012, που υπηρετεί 
κατά τη δημοσίευση του παρόντος σε Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.) έως τις 
31.12.2015. Ομοίως παρατείνεται και η θητεία του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα 
Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας.

 Στην περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της δαπάνης μισθοδοσίας του ανωτέρω προσωπικού από 
τους Φορείς στους οποίους παρατείνεται η θητεία του, τη συγκεκριμένη δαπάνη αναλαμβάνει η 
οικεία Υγειονομική Περιφέρεια.

 Άρθρο 40

 Στο άρθρο 9 του ν. 1876/1990 προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

 «6. Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή 
καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και 
εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.»

 Άρθρο 41

 Το άρθρο 63 του ν. 4316/2014 τροποποιείται ως εξής:

 «Άρθρο 63

 Εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης

 Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 61 του ν. 3459/2006 (Α΄103), όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο 
ως εξής:

 Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής 
Υγείας υπάγονται στις προβλέψεις του ν. 4024/2011 για τον καθορισμό των αποδοχών τους από 
τη δημοσίευση του παρόντος και με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών και 
Διοικητικής Ανασυγκρότησης ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της εν λόγω διάταξης. Δεν 
αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έχουν χορηγηθεί ως μισθολογικές 
παροχές, επιδόματα, αποζημιώσεις στους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης δυνάμει 
προβλέψεων ΣΣΕ, αποφάσεων των Δ.Σ. των Κέντρων Πρόληψης, ατομικών συμβάσεων εργασίας 
ως την ψήφιση του παρόντος, ενώ τυχόν καταλογισμοί που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αίρονται 
με τη δημοσίευση του παρόντος. Τα Κέντρα Πρόληψης εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

 Άρθρο 42

 Το πρώτο εδάφιο της εσωτερικής παραγράφου 5 της υποπαραγράφου Ι.Δ.1 της παραγράφου Ι.Δ. 
του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) αντικαθίσταται ως εξής:

 «Οι καθαρές αμοιβές ορίζονται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, σε 19,81 ευρώ 
ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και 
άνω και σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως για 
ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών.»

 Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8.3 του άρθρου 8 της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμόν 
4.31879/3.1604 (Β΄ 3172/26.11.2014) αντικαθίσταται ως εξής:

 «Συγκεκριμένα, για κάθε ωφελούμενο που θα προσληφθεί από τον Επιβλέποντα Φορέα για την 
υλοποίηση της πράξης «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ 
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί: α) σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερες 
από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,27 ευρώ 
ημερησίως και όχι μεγαλύτερες από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας κάτω των 25 
ετών, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική 
Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.»

 Κατά τα λοιπά η υπ’ αριθμόν 4.31879/3.1604 (Β΄ 3172/26.11.2014) κοινή υπουργική απόφαση 
διατηρείται σε ισχύ.

 Άρθρο 43

 Συμβάσεις μεταφοράς μαθητών σχολικού έτους 2013-2014 που συνάφθηκαν από τις οικείες 
Περιφέρειες, χωρίς την τήρηση των διατάξεων του άρθρου 278 του ν. 3852/2010 θεωρούνται 
νόμιμες.

 Άρθρο 44

 Το άρθρο 3 του β.δ. 579/1971 αντικαθίσται ως ακολούθως:

 «1. Το Ίδρυμα διοικείται προσωρινώς από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο 
συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποτελείται 
από:

 α. Τον Πρόεδρο με τον Αναπληρωτή του και δύο μέλη με τους αναπληρωτές τους οριζόμενους 
από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για τη θέση του Προέδρου απαιτείται 
πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοινωνικών ή Ανθρωπιστικών ή Νομικών Σπουδών με εμπειρία 
και γνώσεις σε θέματα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής φροντίδας.

 β. Έναν ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με τον 
αναπληρωτή του.

 γ. Ένα μέλος το οποίο ορίζεται από εξουσιοδοτημένο από την οικογένεια απόγονο της οικογένειας 
Βασιλείου Σικιαρίδη με τον αναπληρωτή του. Σε περίπτωση παρέλευσης ενός μηνός από την 
πρόσκληση ορισμού μέλους από τον εξουσιοδοτημένο απόγονο της οικογένειας Βασιλείου 
Σικιαρίδη, εάν δεν οριστεί μέλος και ο αναπληρωτής του, ορίζεται ένα μέλος ακόμα από τον 
Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,

 δ. Από δύο μέλη οριζόμενα από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους 
αναπληρωτές τους.

 2. Κυβερνητικός Επίτροπος του Ιδρύματος διορίζεται υπάλληλος του Υπουργείου Εργασίας και 
Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 3. Η θητεία των μελών ορίζεται διετής.»

 Άρθρο 45

 Οι Περιφέρειες δύνανται να καταρτίζουν και να υλοποιούν δράσεις και προγράμματα κοινωνικής 
πολιτικής για την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού. Για την υλοποίηση 
των δράσεων και των προγραμμάτων αυτών, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις 
με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο ν. 
3429/2005. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του 
Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

 Άρθρο 46

 Έναρξη Ισχύος

 Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή 
του ως νόμου του Κράτους.

 Αθήνα, 19 Μαρτίου 2015

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΙ

 ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΚΑΙ                                             ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 
 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ                      ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ 

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ                                                      ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ                  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, 
 ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ                        ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ                                          ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,                   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ                     ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ                                                   ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, 
 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ                                    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ                                          ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ       ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ                                               ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ

 ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ             ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
                                                                                    ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ                                                     ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

 ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ                        ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 
                                                                                      ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ                                                  ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 
 ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ


 ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κ.α.α.                                                            ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ                                                ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

 Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

 Αθήνα, 19 Μαρτίου 2015

 Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Το γούρι του μικρού κουτσού αλβανού: Πρόεδρε Προκόπη με το καλό!

Η γενιά του Πολυτεχνείου στην οποία ανήκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ηλικιακά έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Για όσους την γνωρίσαμε από κοντά ηλικιακά και δυσκολίες. Και χάρες.
Είναι το δίχως άλλο μια γενιά αυτάρεσκη που θεωρεί ότι επειδή αγωνίσθηκε κάποτε ή έτσι νόμισε, δικαιούται τα πάντα. Μια γενιά που στοιχειώνει το κράτος μας για χρόνια. Η πρώτη αλλαγή ήταν ο Πρωθυπουργός που (ευτυχώς) έχει μεγάλη απόσταση από αυτή τη γενιά και τα κουσούρια της. Η δεύτερη είναι ο νέος μας Πρόεδρος που αν και ανήκει σε αυτή τη γενιά, αν και την εκφράζει το δίχως άλλο σε πολλά επίπεδα έχει κάμποσες διαφορές.

 Επειδή το σωστό πρέπει να γράφεται λοιπον ιδού!

Πριν από χρόνια το 2011 έγραφα σε αυτό το ιστολόγιο μια ιστορία για ένα άρρωστο αλβανάκι.
συγκεκριμένα:

"Πριν καιρό η αλβανίδα οικιακή βοηθός μου ζήτησε βοήθεια για να φέρει στη χώρα και μάλιστα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων ανηψάκι της να το δούν οι γιατροί. Το διάβημα ήταν πολιτικά αδύνατο η δε ελληνική πρεσβεία το έκανε δυσκολότερο ρωτώντας το ανήλικο παιδάκι από τι κινδυνεύει η ζωή του και πρέπει να πάει στην Ελλάδα στους θείους του για δέκα μέρες. Το παιδάκι δεν ήταν ενημερωμένο πόσο κινδυνευε και δεν απάντησε οπότε... επίσης δεν ήξερε και ελληνικά.
Παρακάλεσα τον παλιό μου καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο για το παιδάκι αυτό με τη βεβαιότητα ότι δεν θα ασχοληθεί. Με τη βοήθεια της γυναίκας του της Σίσσυς το παιδί ήρθε την επόμενη και ευτυχώς είναι πλέον γερό και δυνατό. Ομως είναι μόνον ένα."


Ηταν και παραμένει το μόνο ρουσφέτι που ζήτησα στη ζωή μου και το έκανε ο Προκόπης ο Παυλόπουλος και η Σίσσυ. Κατ'αυτό ο Προκόπης και η Σίσσυ ή η Σίσσυ και ο Προκόπης διαφέρουν πολύ. Αγαπούν και τα παιδιά και τα ζώα. Μάρτυς μου ο θεός (και ο Βασίλης) τι κουτάβια και γατιά έχω μαζέψει στην αυλή τους τα παλιά τα χρόνια.

Ολον αυτό τον καιρό που συζητείται η Προεδρία και τα Προεδρικά σκέπτομαι το αλβανάκι πιτσιρίκι και το γούρι του στον Πρόεδρο. Προσωπικά δεν θεωρώ τον Πρόεδρό μας άγιο, κάθε άλλο. Τον γνωρίζω από πολλά πολλά χρόνια και έχω πολλά να θυμηθώ ιδίως στενάχωρα, όπως συμβαίνει πάντα με τους ανθρώπους. Η ιστορία όμως με το πιτσιρίκι ήταν σταθμός. Ο μικρός ήταν στο Προξενείο και τον ρωτούσε ο Πρόξενος γιατί θα πάει στην Ελλάδα και αυτό απαντούσε να δει τη θεία του. Το παιδί δεν ήξερε ότι είναι άρρωστο. Ο Προκόπης θα τηλεφώνησε εκείνη τη μέρα στο Προξενείο πολλές φορές και η Σίσσυ το ίδιο. Ο Πρόεδρος δεν ρώτησε ποτέ τι απέγινε ο μικρός και κάθε φορά στη γιορτή μου όταν τηλεφωνεί για ευχές λέει στο γιό μου που σπεύδει να πάρει το τηλέφωνο: πες στη μαμά ότι τη ζητά ο Προκόπης. Αποτέλεσμα είναι ο Μανόλης να ξέρει τον κύριο Προκόπη ήδη από τις πρώτες μέρες που ήρθε στη ζωή μας και έγινε παιδί μας.
Του Προκόπη λοιπόν και Προέδρου μας, το γούρι του μικρού Αλβανού θα συνοδεύει τη ζωή του στη διάρκεια της οποίας σίγουρα έκανε και σφάλματα πολλά.

Και θα είναι η εξαίρεση της ναρκισσευόμενης γενιάς του Πολυτεχνείου που επιτρέπει ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει διάλογο μαζύ του. Το δίχως άλλο και άλλοι λόγοι αλλά εμένα επιτρέψτε μου να σκέπτομαι αυτόν. 
Δεν μπορώ να μην επισημάνω τις συνέπειες από το γούρι των παιδιών αυτού του κόσμου για άλλους υποψήφιους προέδρους αυτής της διαδικασίας.

Βλέπετε ο κραταιότερος υποψήφιος ο Πρόεδρος του ΔΕΕ Βασίλειος Σκουρής "λύγισε" από ένα παιδί στη μάχη της δόξας. Ενα εγγόνι που δεν θα στόλιζε ποτέ την Προεδρία οπως δεν στόλισε το Δικαστήριο που προήδρευσε. Αυτό είναι γνωστό και είναι μοιραίο για κάθε άνθρωπο όσο σπουδαίος και αν είναι.

Στον "κ.Προκόπη" και την "κ. Σίσσυ" τους εύχομαι καλή δουλειά και προκοπή και να ξέρουν ότι ο θεός των μικρών παιδιών είναι μαζύ τους: γιατί ένα άγνωστο γι'αυτούς αλβανάκι περπατά επειδή έκαναν ένα ή περισσότερα τηλεφωνήματα.

Οσο για τους άλλους τους αγνοώ και τους λυπάμαι. Χωρίς το θεό των παιδιών και το γούρι του κουτσού αλβανού η ζωή πάει στράφι ότι και αν έγινες όσα παράσημα και τίτλους και αν έλαβες. Είσαι μονάχα ένας ανύπαρκτος για τον οποίο ούτε ένα σκυλί δεν κούνησε ποτέ την ουρά του, ούτε ένα " θετό αλλά τέλειο"παιδί δεν χώθηκε στην αγκαλιά του.Και δεν έγινες και Πρόεδρος!

Για το γούρι του κουτσού αλβανού λοιπόν κάλλιστη σκέψη η επιλογή αυτού του προσώπου για τον ύπατο θεσμό. Και μια ελπίδα για τα παιδιά όλου του κόσμου που βλέπουν μπροστά τους τη γενιά του Πολυτεχνείου και τις αντίστοιχες πανευρωπαϊκά των ΚονΜπεντίδων.



Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αναζητούμε συνεργάτες!!!!!!!!!!!!!

Να  λοιπόν που ήρθε η ώρα το συγκεκριμένο μέσο να γίνει η αφορμή για αναζήτηση συνεργατών.

Η δικηγορική εταιρία που έχω ιδρύσει αναζητά νέους συνεργάτες με κέφι για δουλειά και καλά νομικά. Αν θεωρείτε ότι ταιριάζετε με το προφίλ που ζητάμε θα χαρούμε να σας γνωρίσουμε
 
Το προφίλ των υποψηφίων είναι

Νέοι δικηγόροι με εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών  - απόφοιτοι κρατικού πανεπιστημίου με έγκυρα μεταπτυχιακά και γνώση γλωσσών που θέλουν να δουλέψουν και να κερδίσουν τη ζωή τους από τη δικηγορία. Δεν μας ενδιαφέρουν χομπίστες του επαγγέλματος.

Προτιμητέοι οι προερχόμενοι από τη δημόσια εκπαίδευση με καλό βαθμό απολυτηρίου λυκείου.

Γνώστες της γλώσσας μας άριστης και οπωσδήποτε της αγγλικής.

 Ειδικότητα αδιάφορη. Θα πρέπει όμως να δείτε την δική μας εξειδίκευση και να σας ενδιαφέρει. Καλη γνώση αστικού και εμπορικού ιδιαίτερα σημαντική.

Ατομα με χιούμορ και προσωπικότητα με καλή δυνατότητα επικοινωνίας και χωρίς την πεποίθηση ότι ως δικηγόροι δικαιούμαστε να καβαλάμε το καλάμι. Ανθρωποι απλοί και δημιουργικοί.

Ατομα που θέλουν και μπορούν να αναλάβουν σταδιακά ευθύνες. Οχι υπαλληλικές φυσιογνωμίες.
Αναζητούμε συναδέλφους που μπορούν να δουλέψουν ατομικά και ομαδικά. Φιλόδοξους αλλά και υπομονετικούς. Με πολύ σεβασμό στους άλλους συνεργάτες και πίστη στη συλλογικότητα.

Επιθυμητή η καλή σχέση με υπολογιστές, βιβλία,  νομοθεσία, έρευνα και σκέψη. Σημαντική η ενημέρωση για τα κοινά και η γνώμη γι'αυτά όπως και για το επάγγελμα. Παρακαλούμε να μας την εκφράσετε στο βιογραφικό σας. Είναι σημαντικό να έχουμε συγγενείς προσεγγίσεις.

Η σεμνότητα και το ήθος επιβάλλεται. Δύσκολα αποδεικνύεται αλλά προσπαθείστε.

Ανεπιθύμητη η "πόζα και η μούρη" και η λαμογιά. Παρότι πολλοί δικηγόροι τη θεωρούν αρετή.

Επιθυμητή ιδιαιτέρως η ζωοφιλία. Οπως ξέρετε έχουμε συνεταίρους και σκύλους (partner Wolf ήδη και Φρύνη και Ροζα).

Επιθυμητή εξόχως η αγάπη στα παιδιά καθώς και έχουμε παιδιά και μας παιδεύουν. Οπότε η κατανόηση είναι αναγκαία. Αμοιβαία φυσικά.

Διαβάστε για τη δουλειά μας και το γραφείο μας πριν υποβάλλετε βιογραφικό. Θέλουμε και εσείς να ξέρετε ποιοί είμαστε. Βρείτε τη δουλειά μας από κάθε τρόπο πληροφόρησης. Και κοιτάξτε να αντέχετε από κριτική. Στη δουλειά μας με το πτυχίο δεν τελειώνει η ανηφόρα. Μόλις αρχίζει θα λέγαμε.

Αν λοιπόν στην ορκωμοσία σας οι οικείοι σας πίστεψαν οτι πετύχατε το σκοπό της ζωής σας μην υποβάλλετε βιογραφικό σε μας. Καλύτερα να έχετε δει τη ζωή του επαγγελματία και να ξέρετε τι εστί αυτό που σπουδάσατε και πώς βγαίνει το ψωμί.

Προς θεού μην επικοινωνήσετε μαζύ μας μέσω γνωστών και ποικιλώνυμων "σπουδαίων" ή πελατών.
Είναι σίγουρο ότι θα αποκλειστείτε και είναι κρίμα γιατί μπορεί και να αξίζετε παρόλα αυτά.

Απολύτως αναγκαία η ελευθεροφροσύνη και η ανεκτικότητα. Κομματικοί, φανατικοί και φαύλοι αποκλείονται εκ προϊμίου. Η ύπαρξη πιστεύω και γνώμης απολύτως σεβαστή. Δεκτές δηλαδή και συστατικές από το Βολταίρο.



Βιογραφικά στη Μελίζα στο info@justar.gr. Θα απαντηθούν όλα.
 
Παρακαλούμε να μας υποβάλλετε τα βιογραφικά σας μέχρι το τέλος Απριλίου του 2015.


Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΟΤΑΝ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ



της Eλένης Tροβά - 16/3/2015
Εδώ και εβδομάδες όλη η Ελλάδα αναζητά ένα παιδί και μέσα της ξέρει. Γιατί κανένας δεν αφήνει το τηλέφωνό του  και χάνεται χωρίς λόγο. Ξέρει ότι το παιδί δεν ήταν καταθληπτικό και έτοιμο να αυτοκτονήσει, ξέρει ότι το παιδί δεν ήταν καυγατζής και χάθηκε σε καυγά, ξέρει ότι δεν ήταν λαμόγιο να εξαφανισθεί κάνοντας τη μάνα του να κλαίει.

Τη διαλεύκανση της υπόθεσης ανέλαβαν ιδιώτες και δημόσιοι φορείς με αφορμή τις προσπάθειες της οποίας μάθαμε τόσα και τόσα ανατριχιαστικά. Τελικά το σώμα του παιδιού βρέθηκε τυχαία και ο θρήνος μας συνεχίζεται μαζύ με το θρήνο για τη μοίρα της χώρας και των υπόλοιπων παιδιών που κληρονομούν την απάθειά μας.

Σε αυτοχειρία οφείλεται λοιπόν ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη,το πτώμα του οποίου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής σε χωματόδρομο της λίμνης Παμβώτιδας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η νεκροψία έδειξε ότι ο Γιακουμάκης έθεσε τέλος στη ζωή του την ημέρα της εξαφάνισής του, στις 6 Φεβρουαρίου.

Ο ιατροδικαστής, Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, διαπίστωσε ότι το μοναδικό τραύμα που έφερε το θύμα ήταν στον δεξιό καρπό και προκλήθηκε απο μαχαίρι πριν τον θάνατο. Με βάση αυτό το συμπέρασμα και με δεδομένο ότι το θύμα ήταν αριστερόχειρας, οι αστυνομικοί καταλήγουν πλέον στο ότι ο Γιακουμάκης αυτοκτόνησε κόβοντας τις φλέβες του δεξιού καρπού του. Ο δε χρόνος του θανάτου του συμπίπτει με την ημερομηνία της εξαφάνισής του.

Το πτώμα του Γιακουμάκη βρέθηκε λίγο πριν τις οκτώ το πρωί της Κυριακής, από ζευγάρι που έκανε βόλτα σε χωμάτινο δρόμο, ο οποίος οδηγεί στη λίμνη Παμβώτιδα, κοντά στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων. Το πτώμα βρέθηκε παραμορφωμένο, καθώς ήταν σε προχωρημένη σήψη και έφερε σημάδια από επιθέσεις άγριων ζώων και όχι από την ελληνική αστυνομία και τα εκπαιδευμένα της σκυλιά.

Κανείς δεν θα δικασθεί ούτε θα διωχθεί για το χαμένο αυτό παιδί, ούτε φυσικά θα αποδοθεί ποτέ δικαιοσύνη για το χαμό του.

Για όσους έχουν αυτιά θα ακούν το εικοσάχρονο "τζουγκ μποξ" να τραγουδά από τον ουρανό και να συντροφεύει όλους εμάς που συνεχίζουμε τη ματαιότητα της υποκρισίας.

Από σήμερα για όσους αναζητούν δικαιοσύνη, ο ουρανός θα παίζει μουσική. Από τους ήχους της καρδιάς του χαμένου μας παιδιού που τραγούδαγε σαν τζουγκ μποξ για τους συμμαθητές του.

Και οι ένοχοι μην  αναρωτιέστε, αν δεν γίνουν πολιτικοί θα γίνουν τραπεζίτες του μέλλοντος καθώς θα ξέρουν ότι δεν θα δικασθούν ποτέ και ότι δικαιοσύνη δεν υπάρχει παρά μόνον στη θεωρία.

Κωσταντοπούλου Θαλάσσης



- 16/3/2015
Πολλά καταμαρτυρούν τα ΜΜΕ στην κ. Κωσταντοπούλου. Πρέπει όμως να της χρεώσουμε ως νομικοί κυρίως τη στάση της απέναντι στον κ. Γ Θαλάσση ο οποίος τόλμησε να καταθέσει σε δίκη χωρίς να αναλογισθεί τις συνέπειες αν και λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί. Πιστεύουμε ότι η κ. Κωσταντοπούλου με τη συμβολική αυτή πράξη στήριξε ένα δάσκαλο και τη μνήμη ενός μαθητή αλλά και δικαίωσε τον μάρτυρα που ΤΟΛΜΑ. Ολοι δα ξέρουμε τις δυσκολίες να βρούμε μάρτυρες σε δύσκολες δίκες. Οχι στη συγκεκριμένη περίπτωση που η υπερασπιστική γραμμή ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυριζόταν ότι ήταν "παλιόπαιδο" ο σκοτωμένος και καλά του έκαναν του αλήτη αφού πήγαινε γυρεύοντας!

Τον εκπαιδευτικό Γιώργο Θαλάσση λοιπόν γυμνασιάρχη της Σχολής Μωραίτη, επέλεξε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για την θέση του γενικού γραμματέα του κοινοβουλίου, ο οποίος και απομακρύνθηκε από τη Σχολή Μωραίτη καθώς συμπαραστάθηκε στον παλιό του μαθητή και απεργό πείνας Ρωμανό μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.

Ο κ. Θαλάσσης θα διαδεχθεί τον Αθανάσιο Παπαϊωάννου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γνωστοποιήσει στην κυρία Κωνσταντοπούλου εδώ και ημέρες την πρόθεσή του να αποχωρήσει μετά από πολυετή θητεία (τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας επί προεδρίας Φ. Πετσάλνικου και παρέμεινε και επί των ημερών του Ευ. Μεϊμαράκη).

Ο κ. Θαλάσσης είχε καταθέσει στην δίκη των δολοφόνων του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς ο άτυχος νέος είχε υπάρξει μαθητής του, ενώ στάθηκε αλληλέγγυος και στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, φίλου και αυτόπτη μάρτυρα στην δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Μπράβο στη Ζωή που θυμάται. Μαζύ της θα θυμόμαστε και εμείς.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

EYΓΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ

 
ΕΥΓΕ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ!!!

Γνωρίζουμε όλοι ότι παρά το γεγονός ότι η απόφαση αυτή έχει εκδοθεί εδώ και αρκετά χρόνια (δεκαπέντε για την ακρίβεια), ουδείς από το μακρύ κατάλογο Υπουργών Δικαιοσύνης που έχουν θητεύσει έκτοτε, τόλμησε έστω και να εκφράσει παρόμοια βούληση, πολλώ δε μάλλον να προβεί και στην απαιτούμενη ενέργεια.
Εύλογο θα μου πείτε, αν αναλογιστεί κανείς τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η σχετική δήλωση του Υπουργού μόλις εκφράστηκε το πρώτον. Ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράστηκε η άποψη ότι κάτι τέτοιο αδυνατίζει τη θέση της χώρας μας εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης.
Αναρωτιέται βέβαια κανείς: για ποιο λόγο αδυνατίζει η θέση της Ελλάδας;
Έχουμε ακούσει το επιχείρημα από το Γερμανικό κίτρινο τύπο (Bild Zeitung)[2] ότι όταν κάποιος χρωστάει, πρέπει να βλέπει τι μπορεί να πουλήσει. Στον κατάλογο αυτό των «ασημικών» μάλιστα συμπεριελήφθησαν και τα νησιά μας καθώς και ο Παρθενώνας.
Είναι προφανές ότι όταν κάποιος χρωστάει, πράγματι αναζητά τι μπορεί κάθε φορά να πουλήσει, για να περιορίσει το χρέος του. Παράλληλα όμως ψάχνει και ποιος και πόσα μπορεί να του χρωστάει και τα αναζητά με πρόσθετο σθένος. Τούτο εμείς οι νομικοί το διαπιστώνουμε καθημερινά τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Επομένως στην παρούσα δύσκολη συγκυρία το κράτος οφείλει να αναζητήσει τα χρωστούμενα όχι μόνο από τους φορολογούμενούς του (εύκολο), αλλά και ενδεχομένως από άλλα κράτη(πιο δύσκολο). Και αν η ευημερία προηγούμενων ετών μπορούσε να είναι ένας λόγος που δε θέλαμε να κακοκαρδίσουμε τους εταίρους μας, σήμερα τέτοιος λόγος δεν υπάρχει.
Ούτως η εν λόγω απόφαση του ΑΠ του 2000 αφορά στους τότε ενάγοντες και όχι στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο η συζήτηση και μόνο φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της διεκδίκησης από την Ελληνική Δημοκρατία των επανορθώσεων που δικαιούται.
Εμείς δείξαμε κατανόηση απέναντι στους Γερμανούς στα χρόνια που μετά τον πόλεμο προσπάθησαν να ανορθώσουν την κατεστραμμένη τους χώρα. Δεχθήκαμε, εμείς και όλοι οι υπόλοιποι, τον ισχυρισμό ότι, για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις αυτές, θα πρέπει η Γερμανία να επανενωθεί. Τώρα όμως γεννάται το ερώτημα, τι περιμένουμε πλέον; 
Ελπίζουμε λοιπόν ο Υπουργός να αντέξει στις πιέσεις που δέχεται από διάφορες μεριές και να ολοκληρώσει το εγχείρημα. Με προσοχή και σοβαρότητα διότι ούτως ή άλλως μια τέτοια ενέργεια θα ανοίξει μία δύσκολη και ενδιαφέρουσα δικαστική διαδικασία, στην οποία η χώρα θα πρέπει να παραστεί με σοβαρό οπλοστάσιο επιχειρημάτων.
Όμως θα πρέπει επιτέλους να αρθρώσουμε μια λέξη απέναντι στη θηριωδία που υπέστη η χώρα και να υψώσουμε επιτέλους φωνή για τα θύματά της.      

Οι Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης θα στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου

 

Τα Γερμανικά δικαστήρια, ως τα μόνα αρμόδια, έδειξε ο Άρειος Πάγος για να εκδικάσουν αίτηση των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των συγγενών τους οι οποίοι διεκδικούσαν αποζημιώσεις για τις θηριωδίες που υπέστησαν στην κατοχή με εντολή του αρχηγού του Γερμανικού Επιτελείου της Θεσσαλονίκης – Αιγαίου Μax Merten.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η Κοινότητα διεκδικεί αποζημίωση από αδικοπραξία που έγινε στο ελληνικό έδαφος από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατοχής. Οι δικαστές επικαλούμενοι τόσο την περίπτωση των αποζημιώσεων των συγγενών του Διστόμου όσο και το Διεθνές Δίκαιο αποφάνθηκαν ότι το Γερμανικό Δημόσιο απολαμβάνει το προνόμιο της ετεροδικίας, με συνέπεια να μην μπορούν τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάσουν την αίτηση της Κοινότητας. Έτσι, μόνα αρμόδια δικαστήρια να εκδικάσουν την επίμαχη αίτηση, είναι τα Γερμανικά, είπαν οι δικαστές.

Το επόμενο βήμα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης είναι να στραφούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για όσα υπέστησαν από τους Ναζί.

Τα θύματα της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας, μέσω της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, διεκδικούν από το Γερμανικό Δημόσιο 150.000 χρυσά γαλλικά φράγκα και 38 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα, όπως και το ποσό των 50 εκ. Δραχμών (146.735 ευρώ) για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης είχαν υποχρεωθεί από τον αρχηγό του Γερμανικού Επιτελείου της Θεσσαλονίκης – Αιγαίου Max Merten σε καταναγκαστική εργασία και τελικά βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας δύο χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι εργάσθηκαν σε οχυρωματικά και οδικά έργα, όπως και σε έργα κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών. Η κοινότητα μπροστά στην καλπάζουσα θνησιμότητα και τις απάνθρωπες συνθήκες ‘έκανε αλλεπάλληλες οικονομικές συμφωνίες με τον Max Merten , οι οποίες δεν ολοκληρώθηκαν (αφού καταβλήθηκλαν τα διεκδικούμενα ποσά) γιατί ήδη είχαν μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας στα οποία επήλθε η εξόντωσή τους.

Στην αγωγή της η Κοινότητα υπογραμμίζει ότι οι Γερμανικές Αρχές Κατοχής, πλέον όλων των άλλων, διέπραξαν απάτη σε βάρος των 2.000 Εβραιών. Και αυτό γιατί, επέδειξαν εγκληματική και άδικη συμπεριφορά, αλλά και απατηλά διαβεβαίωσαν την απαλλαγή των Εβραιών από την καταναγκαστική εργασία, ενώ γνώριζαν ότι θα έχουν «φρικτό τέλος εις τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως».

Οι αρεοπαγίτες πάντως απέρριψαν επιχείρημα του Γερμανικού Δημοσίου, ότι στην υπόθεση των Εβραιών της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν εμπλοκή οι ένοπλες Γερμανικές δυνάμεις κατοχής που βρισκόντουσαν το 1942 στην συμπρωτεύουσα.

 ________________________________________________

 

ΑΠ 2013/2013: Αγωγή ΝΠΔΔ (Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσ/νίκης) κατά του γερμανικού Δημοσίου για καταβολή αποζημίωσης από αδικοπραξία που έλαβε χώρα στο έδαφος της Ελλάδος από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατοχής. Το γερμανικό Δημόσιο δεν μπορεί να εναχθεί παραδεκτώς ενώπιον των  ελληνικών δικαστηρίων λόγω του προνομίου της ετεροδικίας. «Κατά τη δικάσιμο που σημειώνεται στην αρχή της παρούσας, όταν η υπόθεση εκφωνήθηκε με τη σειρά της, από το οικείο πινάκιο, το αναιρεσίβλητο δεν εμφανίστηκε, ούτε εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο, με δήλωση σύμφωνα με τα άρθρα 573 παρ. 1 και 142 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ.
Πρέπει, άρα, να ερευνηθεί, αν το απολειπόμενο-αναιρεσίβλητο Γερμανικό Δημόσιο, κλητεύτηκε νομότυπα και εμπρόθεσμα, όπως παρακάτω, σύμφωνα με την επικαλούμενη και προσαγόμενη προς τούτο από το επισπεύδον αναιρεσείον ΝΠΔΔ .../4.1.2012 έκθεση επίδοσης του δικαστικού Επιμελητή Αθηνών …, επίδοση, η οποία έλαβε χώρα με βάση την προβλεπόμενη από τον ισχύοντα, κατ`εκείνο το χρόνο, νέο Κανονισμό (ΕΚ) 1393/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007 (άρθρ.1 παρ.1 εδ.2). Ο νέος Κανονισμος που ισχύει από 13-11-2008 (άθρ. 16) εξαιρεί ρητά από το πεδίο εφαρμογής του, τις υποθέσεις που έχουν, ως αντικείμενο την ευθύνη του Κράτους για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση δημοσίας εξουσίας (acta jure imperii), όπως η ένδικος. `Ομοια παραδοχή υπήρχε για τη σχετική διαδικασία και στον προϊσχύσαντα 1348/2000 Κανονισμό (ΕΚ) του Συμβουλίου της 29ης Μαΐου 2000, για τις επιδόσεις και κοινοποιήσεις στα κράτη - μέλη δικαστικών και εξώδικων πράξεων σε αστικές ή εμπορικές υποθέσεις. Ειδικότερα, στο άρθρο 151 του πιο πάνω Κανονισμού, ορίζονταν ότι "ο παρών Κανονισμός ισχύει σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, οσάκις μία δικαστική ή εξώδικη πράξη πρέπει να διαβιβαστεί από ένα κράτος μέλος σε άλλο προκειμένου να εκδοθεί ή να κοινοποιηθεί", Αντίστοιχο πεδίο εφαρμογής έχει και η από 11.5.1938 μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας Σύμβαση " περί αμοιβαίας δικαστικής αντιλήψεως επί υποθέσεων αστικού και εμπορικού δικαίου". Στην έννοια "των αστικών ή εμπορικών υποθέσεων" του Κανονισμού ή "των υποθέσεων αστικού και εμπορικού δικαίου", της Ελληνογερμανικής συμβάσεως, που αξιώνουν βεβαίωση περί πραγματικής επίδοσης, σε αντιδιαστολή με την πλασματική επίδοση του άρθρου 134 Κ.Πολ.Δ., δεν εμπίπτουν οι πιο πάνω υποθέσεις. Όμοια ερμηνεύτηκε η έννοια του όρου "αστικές και εμπορικές υποθέσεις", της Σύμβασης των Βρυξελλών (άρθρ.1), για τη διεθνή δικαιοδοσία και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, και, έτσι, αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής οι υποθέσεις που συνδέονται με την ενάσκηση δημόσιας εξουσίας, όμοιο περιεχόμενο δε έχει και το αντίστοιχο άρθρο 1 του ισχύοντος, από 1-3-2002 (άρθρ.76) 44/2001 (ΕΚ) Κανονισμού του Συμβουλίου της 22-12-2000 για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Σύμφωνα με τα πιο πάνω νομικά δεδομένα, η κλήτευση του απολειπομένου αναιρεσίβλητου θα ελεγχθεί με βάση το εσωτερικό δίκαιο και το άρθρο 134 Κ.Πολ.Δ. (ΑΠ 853/2009). Ειδικότερα, από την προαναφερθείσα έκθεση επίδοσης προκύπτει, ότι, μετά από εντολή του δικηγόρου Θεσσαλονίκης Σαμ. Ναχμία, ο οποίος εκπροσώπησε το αναιρεσείον στη δευτεροβάθμια δίκη, ακριβές επικυρωμένο αντίγραφο της υπό κρίση αίτησης (σε πιστή μετάφραση στη Γερμανική γλώσσα), και κλήση για παράσταση κατά την παραπάνω δικάσιμο, επιδόθηκε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το αναιρεσίβλητο Γερμανικό Δημόσιο. Αρα, επιτρεπτώς το Δικαστήριο, χωρεί στη συζήτηση της αναίρεσης, παρά την απουσία αυτού (άρθρ. 573 παρ. 1, 242 παρ. 2 Κ.Πολ.Δ.). Σημειώνεται, πάντως, πως η αίτηση και η κλήση, διαβιβάστηκαν, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, στο αναιρεσίβλητο, όπως προκύπτει δε, από την από 15.2.2012 βεβαίωση επιστροφής της αίτησης και της πράξης, αυτή επιστράφηκε, γιατί η πράξη καταφανώς εκφεύγει του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού, αφού η πράξη δεν είναι αστική ή εμπορική.
Ο από το άρθρο 559 αρ.8 λόγος αναίρεσης, ιδρύεται, αν το δικαστήριο δεν έκρινε νόμιμη και ορισμένη την αγωγή, αφού παραγνώρισε εκτιθέμενα για τη θεμελίωσή της και την περιγραφή του αντικειμένου της γεγονότα. Ακόμη, ο από τον αρ. 14 του άρθρου 559 Κ.Πολ.Δ. λόγος αναίρεσης, ιδρύεται, αν το δικαστήριο, παρά την επαρκή έκθεση στην αγωγή, όσων στοιχείων είναι αναγκαία για την στήριξη του αιτήματός της, την απέρριψε (ΑΠ 443/2011). Η νομιμοποίηση, εξ άλλου, του διαδίκου, απορρέει αμέσως από το νόμο (κατά κανόνα) και δη από διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, ή, ενίοτε, δικονομικού δικαίου. Ο λόγος αναίρεσης, ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, υπάρχει ενεργητική ή παθητική νομιμοποίηση, στηρίζεται στο άρθρο 559 αριθμ.1 ΚΠολΔ (Ολ ΑΠ 18/2005, ΑΠ 1383/2010). Αν το δικαστήριο της ουσίας, δεν έλαβε υπόψη του περιστατικά της αγωγής, που στηρίζουν τη νομιμοποίηση, ιδρύεται ο από το άρθρο 559 αρ.8 Κ.Πολ.Δ. αναιρετικός λόγος (ΑΠ 354/2008). Ακόμη, αν ο αναιρεσείων παραπονείται, πως το Εφετείο παραμόρφωσε έγγραφο, προκειμένου να καταλήξει στην κρίση του για παθητική νομιμοποίηση, υπάγεται στον αναιρετικό λόγο, από το άρθρο 559 αρ. 20Κ.Πολ.Δ. (ΑΠ 778/2006). Εγγραφα, κατά την παραπάνω διάταξη, θεωρούνται τα αναφερόμενα στα άρθρα 339 και 432 επ. Κ.Πολ.Δ. ως αποδεικτικά μέσα (ΑΠ 909/2008, ΑΠ 2038/2006). Αντίθετα, δεν αποτελούν έγγραφα, η ένδικη αγωγή (ΑΠ 2081/2007, ΑΠ 2103/2007), οι προτάσεις των διαδίκων (ΑΠ 1278/2008) και το δικόγραφο της έφεσης (ΑΠ 300/2006). Στη συνέχεια, για να θεμελιωθεί, ο από τη διάταξη του άρθρου 559 αρ. 10 Κ.Πολ.Δ. αναιρετικός λόγος, προϋποτίθεται, λογικά πως το δικαστήριο έκρινε για την ουσία της διαφοράς. Αρα, ο πιο πάνω λόγος δεν ιδρύεται, αν το δικαστήριο δεν εισήλθε στην εκτίμηση των αποδείξεων, αλλ` απέρριψε την αγωγή, ως μη νόμιμη, ή απαράδεκτη ή ως πρόωρη, ή, για οποιονδήποτε άλλο, μη ουσιαστικό, λόγο (ΑΠ 376/2008, ΑΠ 380/2008, ΑΠ 2081/2007). Τέλος, αν το δικαστήριο, αν και έχει δικαιοδοσία για την έρευνα της υπόθεσης, απορρίπτει την αίτηση δικαστικής προστασίας για έλλειψη δικαιοδοσίας (αρνητική υπέρβαση δικαιοδοσίας), υποπίπτει στην πλημμέλεια της, παρά τον νόμο, κήρυξης απαραδέκτου του άρθρου 559 αριθμ.14 ΚΠολΔ (Ολ. ΑΠ. 2/1999, ΑΠ. Ολ. 4/1992, ΑΠ 487/2011, ΑΠ 640/2010, ΑΠ 2103/2009). Στην υπό κρίση περίπτωση, το Εφετείο, με την προσβαλλόμενη απόφασή του, δέχτηκε, τα ακόλουθα: "Στην προκείμενη περίπτωση, με την αριθμ. εκθεσ. κατάθεσης 30129/28- 8-1997 αγωγή, το ενάγον ν.π.δ.δ. με την επωνυμία "Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης" ισχυρίζεται ότι κατόπιν ανακοινώσεως των Γερμανικών Αρχών Κατοχής δημοσιευθείσας την 8ην Ιουλίου 1942 στην εκδιδομένη τότε στην Θεσσαλονίκη Εφημερίδα ".............................." συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας της Θεσ/νίκης, οι άρρενες Εβραίοι της πόλης ηλικίας από 18 έως 45 ετών ότι ακολούθησε καταγραφή τους από τις Αρχές Κατοχής από την 13ην έως και την 16η-7-1942 και ακολούθως οι κριθέντες ικανοί προς εργασίαν, ανεξαρτήτως γνώσεων και ειδικότητος, απεστάλησαν για να εργασθούν παρά τη θέληση τους σε καταναγκαστικά έργα για στρατιωτικούς σκοπούς, την εκτέλεση των οποίων είχαν αναλάβει οι εταιρείες .......... και ..... ότι εργάσθηκαν σε βαρείες εργασίες σε οχυρωματικά και οδικά έργα, ως και σε έργα της σιδηροδρομικής γραμμής 2.000 συνολικώς Εβραίοι - μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητος, εκ των οποίων 600 στην περιοχή Κατερίνης, 400 στο Λιτόχωρο 600 στην Λεπτοκαρυά, 200 στην Δεξαμενή - και 200 στο αεροδρόμιο του Σέδες ότι οι συνθήκες εργασίας και διαβιώσεως τους στους τόπους των έργων ήταν απάνθρωπες και εξαντλητικές, με συνέπεια να υποφέρουν από ελονοσία και τύφο και πολλοί να πεθαίνουν - ότι κατόπιν παρεμβάσεως της (ενάγουσας) ο Αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου του Διοικητικού Θεσ/νίκης-Αιγαίου ............ επέτρεψε στους παρέχοντες καταναγκαστικήν εργασία Εβραίους, να εξαγοράσουν την υποχρέωση παροχής εργασίας αντί 150 χρυσών Γαλλικών Φράγκων ότι αυτή (η ενάγουσα) κατέβαλε το ποσόν των 150.000 χρυσών Γαλλικών Φράγκων για την εξαγορά της υποχρεώσεως προς εργασίαν 1000 πτωχών μελών της που δεν μπορούσαν να καταβάλουν το ποσόν της εξαγοράς ότι παρά τις προσπάθειες της όμως η κατάσταση των εργαζομένων στα καταναγκαστικά έργα εχειροτέρευσε, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα αυτών να ανέλθει σε ποσοστό 12% κατά τους 2 1/2 πρώτους μήνες εργασίας ότι κατόπιν νέας παρεμβάσεως της (της ενάγουσας) επήλθε συμφωνία μεταξύ αυτής και του .... να καταβληθούν εκ μέρους της σε αυτόν 2.500.000.000 δρχ. ή 50.000.000 γερμανικά μάρκα "ίνα απαλλαγούν οι απασχολούμενοι εις τα καταναγκαστικά έργα" ότι από το ποσό αυτό η ενάγουσα κατέβαλε, στις Γερμανικές Αρχές Κατοχής 1.900.000.000 δρχ. ή 38.000.000 γερμανικά μάρκα σε 4 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ποσού 1.000.000.000 δρχ. κατεβλήθη κατά τη σύναψη της συμφωνίας, οι δε άλλες, από 300.000.000 δρχ. κατεβλήθησαν εντός τριμήνου ότι το υπόλοιπο δεν κατεβλήθη από την ενάγουσα, "δοθέντος ότι κατά την συμπεφωνημένην ημερομηνίαν καταβολής του είχεν ήδη συντελεσθεί ο εξανδραποδισμός των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης δια της μεταφοράς των εις στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Πολωνίας και της εκείσε εξοντώσεώς των, εις τρόπον ώστε κατά τον συμπεφωνημένον χρόνον καταβολής... να έχει παύσει να υφίσταται και το αντικείμενον της συμφωνίας, ήτοι οι μέλλοντες να απαλλαγούν της υποχρεώσεως παροχής καταναγκαστικής εργασίας".
Συνεχίζοντας η ενάγουσα εκθέτει κατ` ορθήν εκτίμηση του δικογράφου της αγωγής ότι υπέστη ζημία λόγω της άδικης και υπαίτιας συμπεριφοράς των Γερμανικών Αρχών Κατοχής, ήτοι λόγω απάτης συνεπεία "της εγκληματικής και αδίκου συμπεριφοράς αυτών έναντι των μελών μου και την δι`απατηλών διαβεβαιώσεων περί απαλλαγής των εκ της καταναγκαστικής εργασίας είσπραξιν των ανωτέρω ποσών, ενώ οι εισπράξαντες εγνώριζαν άριστα ότι πάντες οι δήθεν απαλλαγέντες, μετά των οικογενειών των, επρόκειτο να έχουν φρικτόν τέλος εις τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, εις τρόπον ώστε η δήθεν εκ της καταναγκαστικής εργασίας απαλλαγή των να έχει ως μόνον σκοπόν τον πλουτισμόν του εναγομένου και των υπ` αυτού προστηθέντων". Μετά από αυτά η ενάγουσα ζητεί, όπως νομίμως περιόρισε ενώπιον του πρωτοβαθμίου Δικαστηρίου το αίτημα της αγωγής σε αναγνωριστικό, να αναγνωρισθεί ότι το εναγόμενο υποχρεούται να της καταβάλει ως αποζημίωση τα ως άνω ποσά, τα οποία κατέβαλε στα όργανα του Γερμανικού Δημοσίου, ήτοι το ισόποσο σε δραχμές κατά την ημέρα της εξοφλήσεως: α`) 150.000 χρυσών γαλλικών φράγκων και β") 38.000.000 γερμανικών μάρκων. Τέλος, η ενάγουσα ισχυρίζεται ότι από την άδικη συμπεριφορά των οργάνων του εναγομένου και την καταβολή, σε αυτά των παραπάνω ποσών υπέστη ηθική βλάβη "καθόσον εστερήθην της δυνατότητας φυσιολογικής χρήσεως των ποσών τούτων προς εκτέλεσιν των υπό του νόμου (Ν. 2456/1920) ταχθέντων εις αυτήν θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών σκοπών, βοηθούσα εις την πρόοδον και ευημερίαν των μελών μου και της χώρας εν γένει" και ζητεί για τον λόγον αυτό να αναγνωρισθεί ότι το εναγόμενο οφείλει να της καταβάλει ως χρηματική ικανοποίηση το ποσόν των 50.000.000 δρχ".
Από το περιεχόμενο αυτό της αγωγής προκύπτει ότι πρόκειται για αποζημίωση από αδικοπραξία που έλαβε χώρα στο έδαφος της Ελλάδος από τις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις κατοχής. Κατά την ισχύουσα έναντι πάντων νομική παραδοχή που διατυπώνεται στην αριθμ. 6/2002 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και η οποία εκτέθηκε στη μείζονα σκέψη παραπάνω, στο παρόν στάδιο εξελίξεως του διεθνούς δικαίου εξακολουθεί να υφίσταται γενικώς παραδεγμένος κανόνας του δικαίου αυτόν; κατά το οποίο το Γερμανικό Δημόσιο δεν δύναται να εναχθεί παραδεκτώς ενώπιον των Δικαστηρίων της Ελλάδος για την ένδικη αγωγή αποζημιώσεως από αδικοπραξία, η οποία έλαβε χώρα στην Ελλάδα και στην οποία εμπλέκονται καθ` οιανδήποτε τρόπον ένοπλες δυνάμεις του Γερμανικού Δημοσίου (βλ. και παρεμπίπτουσα σκέψη στην αριθμ. 853/2009 απόφαση του Αρείου Πάγου), αλλά απολαμβάνει του προνομίου της ετεροδικίας. Κατ` ακολουθία, σύμφωνα μ` όσα εκτέθηκαν στη μείζονα σκέψη, το παρόν δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία κατά τη διάταξη του άρθρου 3§2 ΚΠολΔ, να δικάσει την κρινόμενη διαφορά και πρέπει να απορριφθεί η αγωγή".
Η αναιρεσείουσα στον πρώτο λόγο της αιτήσεώς της διαλαμβάνει τα εξής: "Ούτω κρίναν το Εφετείον ... εσφαλμένως ηρμήνευσε το περιεχόμενον του δικογράφου της αγωγής μου, όπου ουδέ μνεία γίνεται περί συμμετοχής των Γερμανικών ενόπλων δυνάμεων εις την διαπραχθείσαν εις βάρος μου αδικοπραξίαν, αναφερομένου σαφώς ότι εις την υπόθεσιν ταύτην εμπλέκονται αι ιδιωτικαί εργολαβικαί εταιρείαι ........... και .... εκτελούσαι έργα δια λογαριασμόν του αντιδίκου και ο Αρχηγός του Επιτελείου του Διοικητού (Πολιτικού) Θεσσαλονίκης-Αιγαίου ............ , ουχί δε αι Γερμανικαί `Ενοπλοι δυνάμεις και αι (στρατιωτικαί) διοικήσεις αυτών. Ούτω εκτιμήσασα το περιεχόμενον της αγωγής μου (πρβλ. τας παραγράφους ΙΙ, ΙΙ, ΙΧ και Χ...) η αναιρεσιβαλλομένη απόφασις παραβίασε τους κανόνας του άρθρου 559 αριθμ.1, 8, 10 και 20 ΚΠολΔ, καταστήσασα εαυτήν αναιρετέαν". Όμως: α) Εφ`όσον το Εφετείο δεν εχώρησε στην έρευνα της ουσίας της υπόθεσης, απαράδεκτα προβάλλεται η από τον αριθμό 10 πλημμέλεια, η οποία, άλλωστε, δεν εξειδικεύεται β) Ουδόλως αναφέρεται το έγγραφα που παραμορφώθηκε. Και αν εκτιμηθεί, πώς ως έγγραφο νοείται το δικόγραφο της αγωγής, με βάση τα προεκτεθέντα, δεν προτείνεται παραδεκτά ο από τον αριθ.20 του άρθρου 559 ΚΠολΔ αναιρετικός λόγος, γ) Εξ άλλου, από την επισκόπηση του δικογράφου της αγωγής, εξάγεται ότι σ` αυτά αναφέρεται ότι: 1) "αι Γερμανικαί Αρχαί Κατοχής...", διέταξαν την συγκέντρωση όλων των ενηλίκων Εβραίων στην Πλατεία Ελευθερίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε έργα "... στρατιωτικής σκοπιμότητος, εκτελούμενα υπό των εταιρειών ...... και .......", 2) ο εργολάβος ................ , προκειμένου να αποσοβήσει κακουχίες και θνησιμότητα των εργατών συναίνεσε "... να μεσολαβήσει παρά τη Γερμανική Διοικήσει και συγκεκριμένως παρά του αρχηγού του επιτελείου του Διοικητού Θεσσαλονίκης - Αιγαίου .............", για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργατών. Ουδόλως γίνεται αναφορά σε πολιτικό Διοικητή, 3) την γενική εποπτεία των έργων είχε στρατιωτικός και δη ο στρατηγός .... , 4) Τα έργα επέβλεπαν Γερμανικαί Υπηρεσίαι. 5) Η αναιρεσείουσα, συμφώνησε, όχι με τις εταιρείες, αλλά με τον ..... , να καταβληθούν 2 δίς 500 εκατ. Δραχμαί ή 50.000.000 Γερμ. Μάρκα για να απαλλαγούν τα μέλη της από τα καταναγκαστικά έργα 6) τα μέλη της μεταφέρθηκαν και εξανδραποδίσθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας, από τις Γερμανικές αρχές Κατοχής, 7) τα ποσά αυτά κατεβλήθησαν προς τα "προστηθέντα όργανα", του αναιρεσίβλητου Γερμανικού Δημοσίου, 8) διεκδικείται χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, από την "εγκληματική δραστηριότητα εις την οποία επεδόθησαν τα όργανα του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, κατά την διάρκειαν της γερμανικής κατοχής..." 9) πρόκειται για "αστική ευθύνη δια των ενδίκων εγκληματικών πράξεων των γερμανικών αρχών κατοχής...", για την οποία ευθύνεται και η αναιρεσίβλητη, ως "διάδοχος του Γ` Γερμανικού Ράϊχ κράτους...", και όχι βεβαίως, των αναφερόμενων στο αναιρετήριο εταιρειών, 10) " οι προστηθέντες υπό του εναγομένου συμφώνησαν...", μετά της ήδη αναιρεσείουσας την είσπραξη των πιο πάνω ποσών, αν και προετοίμαζαν την "...μεταφορά των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης εις τα ειδικά προς τούτο στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Πολωνίας και την εκείσε εξόντωσίν των...", 11) Αντικείμενο της ένδικης διαφοράς, αποτελεί "... ενοχή εξ αδικοπραξίας ...", που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, γιατί εκεί υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ............... και αναιρεσείουσας, για την εξαγορά της υποχρέωσης παροχής καταναγκαστικής εργασίας των μελών της, 12) το αναιρεσίβλητο ευθύνεται, για τις αξιόποινες πράξεις "... των οργάνων του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος...", 13) Οι πολίτες ζημιώθηκαν "...συνεπεία πράξεων της στρατιωτικής δύναμης του αντιπάλου...", 14) Οι αξιώσεις της αναιρεσείουσας "... γενεσιουργόν αιτίαν έχουν την εγκληματικήν εις βάρος τους συμπεριφοράν των οργάνων του Στρατού του Γ` Ράϊχ κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής ...", "αι ως άνω εγκληματικές πράξεις δε των οργάνων του γερμανικού εθνοσοσιαλιστικού καθεστώτος, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας...".
Είναι, άρα, με βάση τα παραπάνω, προφανές, πώς στο δικόγραφο της αγωγής, γίνεται πλήρης, ευθεία και αναλυτική αναφορά, στις γερμανικές αρχές κατοχής, στα γερμανικά στρατεύματα, στο Γ` Ράϊχ, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταναγκαστική εργασία, όλως παρεπιμπτόντως δε στις πιο πάνω εταιρείες. Συνακόλουθα, ορθά έκρινε, όσον αφορά το περιεχόμενο της αγωγής, η προσβαλλόμενη απόφαση. Κατά συνέπεια ο πρώτος αναιρετικός λόγος, υπό το εκτεθέν περιεχόμενο είναι αβάσιμος.
Περαιτέρω, ο δεύτερος αναιρετικός λόγος έχει ως εξής: "Ούτω κρίνασα η ... απόφασις ψευδώς ηρμήνευσε τας διατάξεις του διεθνούς δικαίου, εις τας οποίας αναφέρεται, καθ`όσον εδέχθη εμπλοκήν των ενόπλων δυνάμεων του αντιδίκου εις την υπόθεσιν, ενώ τόσον εκ των εγγράφων τα οποία ετέθησαν υπ`όψει της, όσον και εκ των ισχυρισμών μου, οι οποίοι περιέχονται εις την αγωγήν και τας εγγράφους προτάσεις μου ουδεμία εμπλοκή των Γερμανικών ενόπλων δυνάμεων προκύπτει, παρεβίασε τας διατάξεις του άρθρου 559 αριθμ. 1 και 8 του ΚΠολΔ, καταστήσασα εαυτήν αναιρετέαν". Με βάση όμως τα ήδη εκτεθέντα (και) ο λόγος αυτός είναι αβάσιμος, αφού στηρίζεται στην εσφαλμένη προϋπόθεση, ότι, κατά το αγωγικό δικόγραφο, στο ένδικο αδίκημα του αναιρεσιβλήτου δεν είχαν εμπλοκή οι ένοπλες αυτού δυνάμεις». (areiospagos.gr)