ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η Ευρώπη για το κυβερνοέγκλημα: κανόνες και θεσμοί.



της Eλένης Tροβά - 7/11/2012 1:37:26 μμ
Η παιδική πορνογραφία, η ψηφιακή κακοποίηση και ο εκφοβισμός έχουν πάρει διαστάσεις. Περίπου ένα εκατομμύριο άτομα πέφτουν θύματα εγκλήματος καθημερινά στο Διαδίκτυο

Σε μία από τις πρώτες προτεραιότητες όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και για τις ΗΠΑ έχει αναδειχθεί η προστασία των παιδιών από την "ψηφιακή κακοποίηση" αλλά και τους υπόλοιπους κινδύνους.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση Κυβερνοεγκλημάτων (EC3) έκανε τα πρώτα του βήματα από την αρχή του χρόνου και εγκαινίασε ήδη την έδρα του, στη Χάγη. δύνους που γεννά η εξάπλωση της χρήσης του Διαδικτύου. Οι δυνάμεις ασφαλείας των χωρών-μελών δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ηλεκτρονικού εγκλήματος που συνήθως αφορούν εκατοντάδες θύματα, με υπόπτους διασκορπισμένους σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε λοιπόν προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου που θα λειτουργούσε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία (Europol) για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Το νέο κέντρο EC3 χρημοτοδοτείτα
ι, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Europol, με 7 εκατομμύρια ευρώ για το 2013. «Το EC3 θα καταστεί κέντρο συνεργασίας που θα υποστηρίζει την ελεύθερη και ταυτόχρονα ανοιχτή και ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των χρηστών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Σεσίλια Μάλστρεμ, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ας σημειωθεί ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσε με επιτυχία  το 2o Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης την 7η Φεβρουαρίου 2013 στο ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental Athens.
Στο συνέδριο περιλαμβάνεται και η ενότητα: “«Κραυγές απόγνωσης» - Κυβερνοέγκλημα και νομοθεσία”.
Ομιλητές της συγκεκριμένης ενότητας ήταν καθηγητές πανεπιστημίου της Νομικής Επιστήμης και εκπρόσωποι των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών.


Κυβερνοέγκλημα: οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των επιγραμμικών πληρωμών


Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Κυβερνοέγκλημα: οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των επιγραμμικών πληρωμών

Μια νέα έρευνα του ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου ανησυχούν πολύ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 89% αποφεύγει να αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο και το 74% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει κανείς θύμα κυβερνοεγκλήματος έχει αυξηθεί τον προηγούμενο χρόνο.

12% των χρηστών του Διαδικτύου σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης και 8% έχουν πέσει θύμα αντιποίησης ταυτότητας. Παρόλα αυτά, 53% των χρηστών δεν έχουν αλλάξει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασής τους στο Διαδίκτυο τον περασμένο χρόνο.

«Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το Διαδίκτυο και επωφελούνται από την ψηφιακή οικονομία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και των ηλεκτρονικών πληρωμών μάς ανησυχούν περισσότερο από κάθε τι άλλο. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι μόνον οι μισοί από τους Ευρωπαίους λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για να προστατευτούν από το κυβερνοέγκλημα», δήλωσε η Cecilia Malmström, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Η έρευνα που καλύπτει συνολικά σχεδόν 27 000 πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ δείχνει ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του να είναι κανείς ενημερωμένος σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοεγκλήματος και του να αισθάνεται ασφαλής στο Διαδίκτυο. Η πλειοψηφία αυτών που αισθάνονται ασφαλείς όταν χρησιμοποιούν τις επιγραμμικές τραπεζικές υπηρεσίες ή πραγματοποιούν επιγραμμικές αγορές λένε ότι έχουν επίσης την πεποίθηση ότι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με το κυβερνοέγκλημα.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε εγκληματίες που δρουν στον κυβερνοχώρο να διαταράσσουν τη χρήση του Διαδικτύου. Όσο πιο πολλά γνωρίζουμε για τους κινδύνους και τους τρόπους προστασίας μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ψηφιακή ζωή μας», δήλωσε η Cecilia Malmström .

Άλλες βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι:

53% των χρηστών του Διαδικτύου λένε ότι αγοράζουν επιγραμμικά προϊόντα ή υπηρεσίες, 52% χρησιμοποιούν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, 48% πραγματοποιούν επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές, ενώ 20% πωλούν εμπορεύματα ή υπηρεσίες

29% των χρηστών του Διαδικτύου δεν έχουν αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για πράγματα όπως οι επιγραμμικές τραπεζικές συναλλαγές ή οι επιγραμμικές αγορές.

59% θεωρούν ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοεγκλήματος

40% ανησυχούν μήπως κάποιος πάρει ή καταχραστεί τα προσωπικά τους δεδομένα και 38% ανησυχούν για την ασφάλεια των επιγραμμικών πληρωμών

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή πρότεινε να δημιουργηθεί το 2013 ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο για Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο, ή EC3, για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες απειλές εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο (IP/12/317 και MEMO/12/221) θα εστιαστεί στην καταπολέμηση των παράνομων επιγραμμικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται από σπείρες οργανωμένου εγκλήματος, και ιδιαιτέρως στην καταπολέμηση επιθέσεων με στόχο τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και άλλες επιγραμμικές οικονομικές δραστηριότητες. Το Κέντρο θα επιδιώξει επίσης να βρει τρόπους για την καλύτερη προστασία των προφίλ κοινωνικών δικτύων από την ηλεκτρονική πειρατεία και θα παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις στις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Έτσι οι αρχές αυτές θα μπορέσουν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της επιγραμμικής αντιποίησης ταυτότητας, της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που επηρεάζουν βασικά συστήματα υποδομών και πληροφοριών στην Ευρώπη.

Το EC3 προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Οι εργασίες για την εγκατάσταση του Κέντρου προχωρούν ικανοποιητικά στην έδρα της Ευρωπόλ, στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένων της κατασκευής ενός εργαστηρίου για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, της δημιουργίας περίπου 30 θέσεων πλήρους απασχόλησης, και της σύνδεσης με τα κράτη μέλη τα οποία θα συνεισφέρουν στο Κέντρο με την αποστολή εμπειρογνωμόνων. Τους τελευταίους μήνες, η Ευρωπόλ αύξησε σημαντικά την παροχή πρακτικής στήριξης σε έρευνες εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο στα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Κέντρου, πραγματοποιούνται επαφές με εθνικές μονάδες επιβολής του νόμου στον χώρο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο καθώς και με φορείς του ιδιωτικού τομέα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την προστασία από ιούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την αντιμετώπιση των νέων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η πρόταση καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, η ποινικοποίηση της δημιουργίας και πώλησης δόλιου λογισμικού και η βελτίωση της ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας. Σκοπός της πρότασης είναι να ενισχύσει την ευρωπαϊκή απάντηση στις διαταραχές στον κυβερνοχώρο και να εισαγάγει νέες επιβαρυντικές περιστάσεις και βαρύτερες ποινικές κυρώσεις. Τα στοιχεία αυτά θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής και εκδήλωσης επιθέσεων μεγάλης κλίμακας σε βάρος συστημάτων πληροφοριών.

Έφτασε πλέον η στιγμή να προχωρήσει η ΕΕ πέρα από αυτά τα μέτρα και να διαμορφώσει μια συνολική θεώρηση σχετικά με το πώς μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με την ευρύτερη έννοια. Με αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) καταρτίζουν τώρα μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Για τη σφαιρική προσέγγιση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα απαιτηθεί η συμμετοχή όχι μόνον των δημόσιων αρχών αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος κατέχει και εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο μέρος των ηλεκτρονικών υποδομών. Η στρατηγική θα πρέπει να αφορά διαφόρους τομείς πολιτικής που μπορούν να θιγούν από τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Θα περιλαμβάνει μέτρα που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των υποδομών και την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, καθώς και εξωτερικές πτυχές, όπως ο ρόλος του κυβερνοχώρου στα δημοκρατικά κινήματα και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων στις τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: