Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013
Μαρία Φλαμπουριάρη: δικηγόρος Πειραιά στη δεκαετία του 20
της Eλένης Tροβά - 7/11/2012 1:37:26 μμ
Τα πράγματα για τις εργαζόμενες γυναίκες τη δεκαετία του 1920 δεν ήταν καθόλου ρόδινα. Το 1926, όταν για πρώτη φορά μια γυναίκα δικηγόρος, η Μαρία Φλαμπουριάρη, έκανε εμφάνιση σε δικαστήριο, τα σχόλια στον Τύπο ήταν δηλητηριώδη. Το καλύτερο έλεγε: «Δεν αρκεί να είναι κανείς φλύαρος για να γίνει καλός δικανικός ρήτωρ».
Υπήρχαν όμως και πολύ χειρότερα: «Καλούμεν το λάλον δεσποινίδιον να επανέλθη, ως τάχιστα, εκεί όπου φύσει ανήκει. Ή εις το σπίτι του ή εις το "Καπρίς". Αι γυναίκες είνε προωρισμέναι, κατ' εκλογήν των και προ παντός καθ' ικανότητα, ή να γίνουν μητέρες ή να μείνουν γυναίκες. Ή σπίτι ή "Καπρίς". Μέσος όρος δεν υπάρχει, όπως μεταξύ άρρενος και θήλεος δεν υπάρχει τρίτον φύλον».
Η Μαρία Φλαμπουριάρη ήταν Κερκυραία. Γεννήθηκε Φεβρουάριο του 1905. Στον Πειραιά τελείωσε το γυμνάσιο και στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ' όπου πήρε το δίπλωμα της σε ηλικία 19 χρονών, το 1923.
Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στον Πειραιά, εμφανίστηκε ως άλλος κομίτης λοιπόν το 1926. Η Μαρία Φλαμπουριάρη, ήταν η δεύτερη γυναίκα δικηγόρος στην Ελλάδα, μετά την Ελένη Καρύδη που έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1925. Την Μαρία, ακολούθησε στον Πειραιά η Εύχαρις Πετρίδου κι έπειτα άλλες.
Το Φεβρουάριο του 1926 στο Στρατοδικείο της Αθήνας γινόταν μια ενδιαφέρουσα δίκη για καταχρήσεις. Κατηγορούμενοι ήταν τρεις αξιωματικοί.
Ο ένας από αυτούς είχε δικηγόρο μια γυναίκα, τη νεαρή Μαρία Φλαμπουριάρη. Ο θόρυβος που έγινε προκάλεσε το ενδιαφέρον του Τύπου, που έσπευσε να αναφερθεί σ' αυτό μεγάλο γεγονός, σε αυτή την….επανάσταση για τη γυναίκα.
Η Φλαμπουριάρη εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του Ι. Κολυμπά, στον Πειραιά. Ήταν δραστήρια, κυνηγούσε τη δουλειά της και δεν είχε κανένα εμπόδιο για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, όπως κι ένας άντρας. Τις κάποιες επιφυλάξεις που μπορεί να εκδήλωναν ορισμένοι, τις ξεπερνούσε και με πολύ χιούμορ μάλιστα. Είχε γίνει αγαπητή μεταξύ των συναδέλ¬φων της, που τη σέβονταν και την εκτιμούσαν. Λίγο καιρό μετά την απόκτηση του διπλώματος της, η Μαρία Φλαμπουριάρη ίδρυσε το «Σύνδεσμο των Ελληνίδων Επιστημόνων». Έγινε πρόεδρος του και εργάστηκε για την ανάπτυξη του με ιδιαίτερο ζήλο.
Μη με ρωτάτε γιατί αναζητώ ονόματα και ιστορίες από τα παλιά! μάλλον γιατί το παρόν αξιώνει επαναπροσδιορισμούς και πολύ πολύ κουράγιο σαν της Μαρίας του 1920.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου