ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Θα μπορούσε να αποτελεί νομική είδηση η επιλογή του κ. Αθανασίου στην ηγεσία του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Σίγουρα δεν είναι. Ειναι όμως μία πολιτική είδηση.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβολίζει την δικαιοσύνη όπως θα ήθελε ίσως ο κ. Σαμαράς, αν η δικαιοσύνη όφειλε να είναι ακομάτιστη. Είμασταν ασυνήθιστοι σε τέτοιες επιλογές. Οι δικαστές προορίζονταν για Πρόεδροι Δημοκρατίας, για υπηρεσιακοί υπουργοί, για υπουργοί εξωκοινοβουλευτικοί (ιδίως αν είχαν συνταξιοδοτηθεί). Εν ενεργεία όμως βουλευτές? Η είδηση είναι πολιτική και ιδιάζουσας σημασίας.
Δικαστικά Νέα ονομάζεται η εφημερίδα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Δικαστικά νέα είναι και οι χθεσινές εξελίξεις που μετά το νόμο για τη Δίκαιη Δίκη (σαν και η δικαιοσύνη μέχρι χθες να ήταν άδικη) και την επιτάχυνση (και πάλι) της απονομής δικαιοσύνης μας καθησύχασαν για καλά. 
Πολλές οι συζητήσεις θα είναι σήμερα στα δικαστήρια για το θέμα. Μπορούμε να τις ακούσουμε με τη φαντασία μας. 
Πολλές οι διαφωνίες, οι ζήλιες, οι αντιδράσιες. Δεν είναι μακριά η εποχή άλλωστε που η φιλία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Κόκκινο προκαλούσε οξύτατες αντιδράσεις που συνοδεύονταν από το δάχτυλο που έδειχνε τη βίλα Κόκκινου στα Δικαστικά στο Σχινιά. Σήμερα η φιλία του κ. Σαμαρά με τον κ. Αθανασίου δηλώνεται και πολιτικά. Χωρίς επιφυλάξεις ή υποκρισία.
Επισημαίνεται ότι "Προ μηνών είχε αντιταχθεί στην τρόικα, όταν μετά την επίσκεψή στο Πρωτοδικείο, δήλωσε ότι στη χώρα µας η ποιότητα απονοµής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβληµα µε τις καθυστερήσεις δεν οφείλεται στο έµψυχο υλικό αλλά στην έλλειψη υποδοµής". 
Προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί διάφοροι παλαιοί φίλοι δικαστές "κωλύοντο να έρθουν στο γάμο μου" ή γιατί στη συνάντηση συμφοιτητών που κάναμε οι περισσότεροι δικαστές απείχαν. Σίγουρα έτσι νοιώθουν πιό σημαντικοί και αόρατοι. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι όσοι ήρθαν και είδαν τους συμφοιτητές τους ήταν άνθρωποι που αγκάλιαζαν παλαιούς φίλους και χαίρονταν που ήταν μαζί. Η εποχή ορίζει το τέλος της υποκρισίας και ως προς αυτό ο κ. Αθανασίου πράττει άριστα που δηλώνει τις επιλογές του. Οπως και πολλοί άλλοι δικαστές που τάσσονται στο πλευρό των πολιτικών τους φίλων όπως έπραξε πρόσφατα και ο κ. Σταυρόπουλος για τον κ. Παπαδήμο. 
Εξίσου δεν κατάλαβα ποτέ τον καθηγητή μας το Προκόπη Παυλόπουλο στη Νομική (τότε παλαιά φυσικα)  που αναγνώριζε μόνο τον Στασινόπουλο ως πρότυπο δικαστού (κλπ). Ανθρωποι σκεπτόμουν είναι όλοι οι δικαστές και είναι δικαίωμά τους να έχουν φιλοδοξίες ή φιλίες ή χόμπυ ή κακίες... 
Στα Δικαστικά Νέα λοιπόν ας προστεθεί και αυτή η χαρμόσυνη είδηση για την σίγουρη εκλογή του κ. Αθανασίου. Τα Νομικά Νέα από τη μεριά τους διαλογίζονται για την πολιτική αυτή είδηση. Αλλά επειδή αντιπαθούν την υποκρισία θεωρούν την επιλογή Αθανασίου ως καλοδεχούμενη και εύχονται τα καλύτερα στον άνδρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: