ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Ο πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ

Μετά βεβαιότητος δεν αποτελώ κάποιον που θαυμάζει τα θεοκρατικά καθεστώτα, ούτε ακολουθεί το Δαλάι Λάμα ως ηγετική μορφή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Κίνας έδωσαν μια αφορμή για σημαντική επικαιρότητα του θιβετιανού ζητήματος και μετά μία είδηση: ότι παραιτείται του πολιτικού του ρόλου λίγο καιρό μετά την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο.
Το δίχως άλλο η συζήτηση για το Θιβέτ είναι μία συζήτηση που αφορά στο ρόλο της Κίνας στο σύγχρονο κόσμο. Ενα ρόλο που οι ΗΠΑ μελετούν προσεκτικά. Γι΄αυτό ο πολιτικός διάδοχος του Δαλάι Λάμα είναι νομικός και σπούδασε στο Χάρβαρντ.
Νόστιμος,τηλεοπτικός, νέος μόλις 43 ετών θα αναλάβει το ρόλο του δυναμικά.
Ο δυτικός κόσμος τον καλωσορίζει.
Από γνώριμα μέρη προέρχεται, το Χάρβαρντ: άγνωστο βέβαια πώς τα κατάφερε να φθάσει ως εκεί!
με γνώριμες σπουδές ασχολήθηκε: διεθνές δίκαιο! κοινοτυπία για μελλοντικούς ηγέτες με προδιαγεγραμμένο μέλλον από τα νιάτα τους!
νομικός στο επάγγελμα: άρα η διεθνής κοινότητα ησυχάζει. Δεν είναι στρατιωτικός, δεν είναι καλόγερος, δεν είναι επιχειρηματίας! μόνον νομικός.
Τα νομικά επαγγέλματα έχουν αυτή τη χάρη, όπως και οι φερόμενες ως σπουδαίες σπουδές! σε προετοιμάζουν για αναγνωρίσιμη μοίρα.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει ο καλός συνάδελφος να αντικαταστήσει μια μορφή που η διεθνής κοινότητα και πολλά πρόσωπα ατομικά αναγνώρισαν με πορτοκαλί ράσο και ξυρισμένο κεφάλι και αποδέχθηκαν τη γοητεία της. Το Θιβέτ ως σύμβολο υπήρξε πάντα (και το καλό μας Χόλυγουντ το επιβεβαιώνει) η εγγύηση της γαλήνης και της πνευματικότητας για το σύγχρονο δυτικό κόσμο. Η παρουσία του συνδιάσθηκε με χρώμα και μηνύματα, με έναν άλλο κόσμο που ριζώνει σε απόκοσμα βουνά. Πώς θα το επιτύχει αυτό ο συνάδελφος δεν γνωρίζω αλλά ήδη ανησυχώ.
Στο μεταξύ σηκώνουμε όλοι πολύχρωμες σημαίες όπως αρμόζει στους Θιβετινούς και ακούμε τους ήχους της γνώριμης και μπανάλ αναγγελίας.
Η μπαναλιτέ επικράτησε και στο Θιβέτ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: