ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τα κυριακάτικα φύλλα της κρίσης.


Η ανάγνωση κυριακάτικων εφημερίδων για τη γενιά μας είναι έθιμο που καλά κρατεί. Το παχύ πακέτο με τα κυριακάτικα φύλλα συνοδεύει για άλλους τον καφέ την Κυριακής ενώ για άλλους αποτελεί αφορμή για μακρύ σαββατιάτικο ξενύχτι με κουβέντα. Αυτό είναι γνωστό στα Κυριακάτικα φύλλα και αντιμετωπίζουν τους εαυτούς τους ως κάτι ξεχωριστό που δεν είναι ακριβώς εφημερίδα αλλά περισσότερο μέρος της ζωής μας. Τα κυριακάτικα φύλλα ξέρουν ότι διαβάζονται και αντιμετωπίζουν το γεγονός παραγωγικά. Εμείς πάλι γνωρίζοντας ότι γνωρίζουν διαβάζουμε υπό τη συγκεκριμένη οπτική όσα γράφονται ενόψει του ότι θα διαβαστούν στα κυριακάτικα φύλλα. Το Βήμα αλλά και άλλα λιγότερο έγκυρα έχει σπουδαία κουτσομπολιά. Αλλοι σπεύδουν για τον ΚΥΡ, άλλου για τα ένθετα τέλος πάντων λίγο πολύ όλοι συμμετέχουμε στη συνομωσία της Κυριακής. Και μάλλον δεν τα πολυπιστεύουμε ή ξέρουμε ποιός γράφει τι και γιατί.
Θα μου πείτε γιατί όλη αυτή η εισαγωγή με τις κοινοτυπίες. Μα γιατί ένα κυριακάτικο φύλλο, το Πρώτο Θέμα στη συγκεκριμένη περίπτωση γράφει στην έκδοση της 3/4/11 κάτι που μου κράτησε το βλέμμα ιδιαιτέρως. Κάτι ανάλογο με περσυνό δημοσίευμα της Καθημερινής. Αλλά και το Εθνος στην κρίση απέδωσε τις βρεφοκτονίες στο Πακιστάν. Δεν αναφέρομαι στα σκάνδαλα ή στα γνωστά δράματα του τύπου. Αυτά που δεν καταλήγουν πουθενά και μας θυμώνουν.
Αναφέρομαι σε σπουδαίο δημοσίευμα που αφορά τις εγκαταλείψεις παιδιών στα Χωριά ΣΟΣ λόγω οικονομικής κρίσης. Έτσι το αντιλαμβάνεται η υπογράφουσα δημοσιογράφος Κατερίνα Φάκα η οποία βεβαιώνει ότι οι αιτήσεις είναι πάνω από 1000 φέτος και οφείλονται στην κρίση και τα οικονομικά προβλήματα. Παραθέτει και παραδείγματα μητέρων που θέλουν να αφήσουν εκεί τα παιδιά τους γιατί δεν έχουν δουλειά. Αξίζει να διαβάσει κανείς πόσο φαίνεται να πιστεύει η δημοσιογράφος αυτά που γράφει. Αναφέρεται μάλιστα και στον κύριο Σφινιά των κοινωνικών υπηρεσιών των Χωριών ΣΟΣ που βεβαιώνει ότι το 2010 οι αιτήσεις είναι αυξημένες σημαντικά. Η δημοσιογράφος δεν μπήκε καν στον κόπο να δει στην ιστοσελίδα των Χωριών ΣΟΣ τις προϋποθέσεις εισαγωγής όπου φυσικά είναι σαφές ότι στα χωριά σοσ δεν πηγαίνουν τα "φτωχά παιδιά" αλλά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Η δημοσιογράφος, στο ζήλο της να αναδείξει την έκταση της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων δεν μπήκε στον κόπο να δει την αλήθεια των δηλώσεων των μητέρων που αφήνουν εκεί τα παιδιά τους, ότι δηλαδή τους φταίει το οικονομικό πρόβλημα. Και φυσικά δεν λέω ότι γνωρίζω κάθε μητέρα ή κάθε περίπτωση. Όταν όμως μια μητέρα επικαλείται την κρίση για να αφήσει το παιδί της σε Χωριό ΣΟΣ ή αλλού κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και αυτόν θα πρέπει να δει ο σωστός δημοσιογράφος όχι να αναπαυθεί στην αυτονόητη συζήτηση για την κρίση και το ΔΝΤ. Όμως η συζήτηση άνοιξε για καλά καθώς έτερος δημοσιογράφος ο κ. Γιώργος Φάκος μπλογκάρει στον Υπουργό τα νέα... των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων παιδιών στις 5/4 με αφορμή το δημοσίευμα προσθέτοντας το Χαμόγελο του Παιδιού. Ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή επί του αυτού. Χωρίς καν να κάνουν λιγάκι γκουγκλ στο θέμα. Να δουν πχ γιατί εγκαταλείπονται τα παιδιά από άλλα δημοσιεύματα στον τύπο. Αλλά και πρόσφατες δηλώσεις του διευθυντή των χωριών σοσ κ. Πρωτόπαπα για τα αίτια της ετήσιας αύξησης των εγκαταλείψεων παιδιών, αλλά και για τα νεογνά του διοικητή του "Ελενα Βενιζένου" στο Βήμα. Δεν λέω να κάνουν ουσιαστική έρευνα και να αναζητήσουν τους λόγους εφόσον τους ενδιαφέρουν. Αυτό θα ήταν πολύ.
Δεν θα επεκταθώ στο θέμα. Προσωπικά ξέρω να διαβάζω Κυριακάτικα Φύλλα πιστεύω. Αλλά θεωρώ ότι όσο και αν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις θα με ξένιζε να πιστεύει έστω και ως αστείο ο κ. Αναστασιάδης ότι οι μανάδες αφήνουν τα παιδιά τους λόγω ΔΝΤ. Ούτε η κατοχή έγινε αιτία για τέτοια εγκατάλειψη ούτε η μεγαλύτερη πείνα στην Αφρική δεν αφήνει τη μάνα να αφήσει το παιδί της για το συγκεκριμένο λόγο. Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή. Αλλά αν εγκαταλείπονται παιδιά ας ψάξουμε αλλού τα αίτια, εκτός και αν πιστεύουμε ότι η Τρόικα τεκνοποιεί ασυστόλως αντί να κάνει τη δουλειά της και μας μένουν τα μικρά τροϊκάκια στα ιδρύματα.
Τα Κυριακάτικα Φύλλα ας περιορισθούν στα γνωστά σκάνδαλα. Ας αφήσουν τα αισθήματα χωρίς εξηγήσεις και τα δύσκολα ζητήματα όπως την εγκατάλειψη παιδιού για τις ψυχές που έχουν φορτωθεί το κρίμα. Άλλωστε και ο κ. Σφινιάς πουθενά δεν αιτιολόγησε την αύξηση των αιτήσεων. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε στην κρίση. Γιατί ξέρει καλύτερα και σέβεται.
Αν θυμάμαι πάντως καλά αντίστοιχα άρθρα διάβασα για τα σκυλιά των βορείων προαστίων που τα αφεντικά τους εγκαταλείπουν λόγω κρίσης όπως αποχωρίζονται και τις φεράρι τους που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν. Παρά τον κυνισμό της διαπίστωσης κάποιος πρέπει να ταρακουνήσει τους δημοσιογράφους για τα γραφόμενά τους.
Θα μπορούσαν ίσως τα κυρικάτικα φύλλα να αναδείξουν το πραγματικό γεγονός του απλήρωτου προσωπικού των φορέων πρόνοιας, τη λειτουργία των φορέων χωρίς προσωπικό που αν και δεν είναι τόσο πιασάρικο, αν και δεν προκαλεί το κυριακάτικο δάκρυ του μικροαστού κάτι που θα άξιζε γιατί και γεγονός είναι και θα προκαλούσε ψυχική ανάταση η επίγνωση ότι κάποιοι δουλεύουν αγόγγιστα για τα παιδιά που δημιουργήσαμε όλοι μας και αφήσαμε στα χέρια τους με ελαφριά καρδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: