ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

διαφημιστικών πινακίδων συνέχεια

Το μπλογκ παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Το γεγονός είναι ότι πλέον σε πολλά σιδερένια πάνελ βλέπουμε λευκό ή κάτι απίθανους διαφημιζόμενους πράγμα που συμβαίνει ότι οι διαφημιζόμενες εταιρίες αποφεύγουν την ευθύνη και το αυτόφορο (επί του παρόντος) αλλά οι διαφημιστές δεν έχουν βάλει κάτω τα όπλα αφού τα πάνελ παραμένουν στη θέση τους (ή πολλά από αυτά). Το σημαντικότερο νέο προέρχεται από το Συμβούλιο Επικρατείας σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις στην Καθημερινή η οποία επίσης παρακολουθεί το θέμα από κοντά. Το Δημόσιο λοιπόν αποζημιώνει και μάλιστα με σοβαρά ποσά για τα ατυχήματα από παράνομες διαφημιστικές πινακίδες.
Σχετικά αναφέρει στο Εθνος ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης:
"Η Ολομέλεια του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο, δέχθηκε (168-169/10) ότι για τον θάνατο του οδηγού και τον τραυματισμό της συνοδηγού ευθύνονται το Δημόσιο και ο δήμος, γιατί παράνομα παρέλειψαν να απομακρύνουν τη διαφημιστική πινακίδα όπου προσέκρουσε το ΙΧ.
Η σχετική αποζημίωση προβλέφθηκε μειωμένη κατά ποσοστό 60%, καθώς αναγνωρίστηκε ότι και ο ίδιος οδηγός έφερε ευθύνη και αυτός για το τροχαίο, καθώς έτρεχε με ταχύτητα μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης (80 χλμ. αντί για 50 χλμ. την ώρα), ενώ το οδόστρωμα ήταν υγρό από βροχόπτωση και η ορατότητα ήταν περιορισμένη λόγω νύχτας και ανεπαρκούς τεχνητού φωτισμού.
Στη συνυπαιτιότητα ελήφθη επίσης υπόψη το γεγονός ότι δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας, παρά τη σχετική υποχρέωση από τον ΚΟΚ.
Η απόφαση του ΣτΕ θα αποτελέσει «μπούσουλα» και για άλλες παρόμοιες δικαστικές αξιώσεις για αποζημίωση" .
Το αυτονόητο θα μου πει κανείς. Που όμως, όπως φαίνεται από την εξέλιξη της νομολογίας, τις γνωμοδοτήσεις που χορηγήθηκαν από γνωστούς καθηγητές, τη φιλολογία της αντίθετης πλευράς αλλά και την πολιτική πρακτική δεν ήταν τόσο αυτονόητο.
Το αυτονόητο που είναι γενικευμένο!
Η προσωπική μου εμπειρία: κληθείσα σε σύσκεψη στελεχών με υπουργούς, δημάρχους και νομικούς αλλά και με την περίφημη ομάδα του γραφείου Πρωθυπουργού πριν από λίγους μήνες άκουσα την άποψη (η οποία και επικράτησε!) ότι το θέμα πρέπει να εξελιχθεί σιγά σιγά. Να μην δημιουργηθούν σοβαρές ανατροπές. Ακουσα την άποψη ότι δεν υπάρχει χρήμα για την αποξήλωση και ότι πρέπει να γίνουν διαγωνισμοί. Οτι το θέμα είναι σύνθετο νομικά.
Η θέση μου ήταν ότι για μεν το κόστος αποξήλωσης αρκούν οι γλυκίτατοι Ρομά που θα σηκώσουν το σύμπαν από σιδερικά χωρίς φράγκο αποζημίωση. Οτι δεν απαιτείται διαγωνισμός για να συλλέξεις σκουπίδια από τους δρόμους (εδώ δεν απαιτείται για τους συμβούλους αποκρατικοποιήσεων!) και ότι μερικά συνεργεία Ρομά θα έλυναντο θέμα στο λεπτό σε όλη τη χώρα και μάλιστα με κέρδος από την πώληση των παλιοσίδερων που είναι καλούτσικο.
Η επόμενη θέση μου ήταν ότι δεν χρειάζονται νομικοί ούτε υπάρχουν νομικά θέματα διότι είναι όλα λυμένα. Κάτι που επίσης προβλημάτισε. Εκτοτε δεν με ξανακάλεσαν διότι θεώρησαν ότι περιττεύω εγώ, πράγμα που είναι γεγονός αναντίρρητο.
Η τελευταία μου άποψη στο σιγά σιγά να μην προβληματισθεί η αγορά διαφήμισης ήταν ότι όταν υπάρχει ποινικό αδίκημα σπεύδεις και μάλιστα όταν είναι αυτόφορο επιτόπου. Δεν σκέπτεσαι μην αιφνιδιασθεί ο κλέφτης ή ο φονιάς και χρειασθεί μετά ψυχοθεραπεία. Αυτό είναι η υποχρέωση της Πολιτείας και αν τυχόν πληγωθεί ο παρανομών κακό του κεφαλιού του. Δεν έγινε δεκτή.
Τέλος εισηγήθηκα να ιδρύσουν ένα fund (το είπα αγγλικά για να το καταλάβουν οι γνωστοί ημέτεροι) για τις επικείμενες αποζημιώσεις που θα έρθουν. Και μάλιστα να βάλουν μέσα πολύ χρήμα διότι ούτε ασφαλιστική εταιρία ασφαλίζει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει το Δημόσιο με τα ματσούκια αυτά στο οδικό δίκτυο. Θεώρησαν ότι αστειεύομαι και με ξαπόστειλαν ...
Ιδού τώρα η νομολογία επιβεβαιώνει ότι είχα δίκαιο. Φυσικά ας μην ελπίζουν κάποιοι να ασχοληθώ με την μαντική και να τους αφήσω ήσυχους με τα νομικά μου. Η μαντική μου ικανότητα οφείλεται σε στοιχειώδη κατάρτιση και δυνατότητα νομικής υπαγωγής. Οχι σε μάσημα χόρτου.
Αυτό που μένει τώρα είναι να ενταχθούν τα αρμόδια υπουργεία στο κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ μήπως και δουν θεού πρόσωπο. Κάτι που ήδη φυσικά πράττουν αν και ανένταχτα στο κίνημα αλλά από φυσικού τους, "εκ του προορισμού τους" που θα έλεγαν και οι καθαρευουσιάνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: