ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αφιέρωμα σε έναν τζέντελμαν.

Συζητείτο σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας η γνωστή υπόθεση του "Βασικού Μετόχου" μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΔΕΕ σε συνέχεια παραπεμπτικών αποφάσεων του ΣτΕ. Μια πολυετής διαδικασία που γνώρισε μέχρι σήμερα τρείς προέδρους του ΣτΕ, διάφορες κυβερνήσεις πολύπλοκες συγκυρίες, αναθεωρήσεις συνταγματικές, επιχειρηματικές ανακατατάξεις (η Σαραντόπουλος πχ δεν υφίσταται πλέον ούτε η Απογευματινή), ενώ ο Εισηγητής είναι πλέον από τους αρχαιότερους Συμβούλους. Οι νομικοί παραστάτες άλλαζαν πλην ελαχίστων ανάλογα την πολιτική συγκυρία και τις εκάστοτε εύνοιες και φιλίες και όσοι γνωριζόμαστε από την αρχή είδαμε τις ρυτίδες στα πρόσωπά μας να αυξάνουν και το όνομά μας να φωτίζεται από την ιστορία της ζωής μας περισσότερο παρά από τη σημασία της υπόθεσης που χειριζόμαστε.

Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ένα μέρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου ήταν εκεί. Ολοι οι λόγοι της μιζέριας μας και της τωρινής μας δυστυχίας:

Η επιστημονική στάση της γενιάς των μετά το 80 συνταγματολόγων ήταν εκεί. Ο ρόλος που διεκδίκησαν πριν αφομοιωθούν πλήρως με την πολιτική. Η πρόσδεσή τους με τα κόμματα και τον τύπο ήταν εκεί. Οι ιδέες τους και η κατάληξή τους επίσης. Η επιστημονική αυτή γενιά με τόσες σπουδές επέτρεψε στο Συνταγματικό μας πειραματόζωο να κατισχύει οδηγιών και άλλων δεινών ενώ πλέον ερμηνεύεται όπως νάναι. Νομική ανασφάλεια και πολιτικός ζαμανφουτισμός αντάμα! γιατί λοιπόν η ανομία να μην θριαμβεύει?

Το μίσος κατά της παραγωγικής μηχανής και του πλούτου της περιόδου της Αλλαγής από τα παλιότερα τζάκια ήταν εκεί. Ο εταιρικός ανταγωνισμός δεν άνθισε στο επαγγελματικό αποτέλεσμα αλλά στα δικαστήρια και τις σπηλώσεις υπολήψεων. Αν καμάρωναν το έργο τους οι εταιρίες ίσως σήμερα ο φθόνος τους να ήταν παραγωγικότερος. Ισως να μην απέλυαν. Πλην σήμερα η οικονομική ζωή πάει κατά διαβόλου και κανείς δεν είναι νικητής ή νικημένος ενώ το έργο που ΔΕΝ έγινε δηλώνει πολλά για τους οργισμένους κατά των ανταγωνιστών που πάντως και αυτοί αποδυναμώθηκαν.

Οι συνάδελφοι και το ήθος τους ήταν εκεί. Κάποιοι διαμαρτυρόμενοι για το ασυμβίβαστο του βασικού μετόχου για πράξεις που οι ίδιοι εξέδωσαν με τα γραφεία τους να τις ακυρώνουν, για νόμους που συνέταξαν και γνωμοδοτήσεις που έδωσαν να υποστηρίζουν τα αντίθετα. ή περίπου. Κάποιοι εκμεταλλευόμενοι κατά καιρούς πολιτικές σχέσεις κάποιοι μόνον με επιχειρήματα. Κάποιοι με τους πελάτες τους κουρασμένους και απογοητευμένους μόνον! Κάποιοι έχουν φύγει και από τη ζωή. Κάποιοι ζωντανοί και ένας απίστευτος κύριος, ένας τζέντελμαν που μου έμαθε τι σημαίνει αντιδικία. Νάναι καλά!

Το ΕΣΡ ήταν εκεί επίσης. Οι προχθεσινές ιδέες του Ράδιο Αρβύλα για το ρόλο του σε φιλικά και άλλα με βρίσκει σύμφωνη δυστυχώς αν και μου επιτρέπει πολύ γέλιο.

Το Συμβούλιο Επικρατείας πολύ διαφορετικό μα την αλήθεια έζησε και αυτό τις συνέπειες των ρηξικέλευθων αναθεωρήσεων και στο τσακ γλύτωσε από το Συνταγματικό Δικαστήριο. ενώ πλέον πολλά μέλη της Ολομέλειας προέρχονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια Δεν γλύτωσε όμως το Δικαστήριο της Ενωσης που πλέον έχει κάνει στενό συνέταιρο.Υποθεση που θύμιζε "τον ωραίο λοχαγό" συζητείτο ξεθυμασμένη με πολλούς δικαστές να έχουν απλά βαρεθεί τόση φασαρία χωρίς λόγο. Η μητέρα των δικών για τη σύγχρονη συνταγματική ζωή ακούσθηκε από ολιγιμελές ακροατήριο (δικηγόροι μόνον των άλλων υποθέσεων το κοινό).

Από την ιστορία αυτή στο αρχείο μου έχουν μείνει πολλά, έχω αναθεωρήσει την όλη στάση μου απέναντι στη δικηγορία, έχω πικραθεί και χαρεί πολύ. Στην ψυχή μου όμως η εικόνα ενός συναδέλφου μένει καθαρή και γι αυτόν και μόνον γράφω αυτές τις λέξεις παρότι αφορούν υπόθεσή μου. Γιατί ήταν ο ευγενέστερος αντίδικος. Γιατί δεν κομπορρημονούσε ποτέ. Γιατί μας στρίμωξε όλους με το χαμόγελο και με σοβαρά επιχειρήματα. Επιστημονικός και επικίνδυνος (για τον αντίπαλο) όπως μπορεί να είναι μόνον ένας καλός δικηγόρος. Διότι δικηγόρος ξεκίνησε και δικηγόρος είναι. Διότι δεν πούλησε ποτέ τον πελάτη του. Διότι δεν μίλησε ποτέ άσχημα σε κανέναν ακόμη και μέρες με χιόνια και κόπο απίστευτο αν και δεν ήταν ο νεώτερος. Διότι παρέμεινε νέος με το δικό του τρόπο ξέροντας να μιλά και να σωπαίνει. αναγνωρίζοντας το ουσιώδες. Ούτε μία τρικλοποδιά δεν θυμάμαι από τον κύριο αυτό. Θα μπορούσα να πω και το όνομά του. Δενμας συνδέει καμία σχέση συμφέροντος. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο.

Στην εικόνα αυτή της χώρας και της δικαιοσύνης ένας τζέντελμαν είναι κάτι πολύ ξεχωριστό, μοναχικό και ιδιαίτερο. Ιδίως αν έχει αντέξει έτσι μια ολόκληρη ζωή. Τον ευχαριστώ που στη διαδικασία αυτή με δίδαξε ήθος και που ήταν παρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: