ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΑΣΧΕΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΟΛΟΦΥΡΜΟΙ

Εκαμα το μέγα σφάλμα να θεωρήσω ότι μπορώ σε μια ανοιχτή ομάδα να ανεβάσω στο fb το χθεσινό κείμενο με τίτλο Ο Βασιλιάς δεν ήταν γυμνός. Πράγματι το ανέβασα σε διάφορες νομικές ομάδες στις οποίες μετέχω και το αποτέλεσμα ήταν ότι το κείμενο διαβάστηκε και προκάλεσε αρκετή θυμιδία υποθέτω. Ισως μάλιστα να παραδιαβάστηκε διότι το αν φορά γραβάτα ο κ. Τσίπρας σχολιάσθηκε από τον κ. Σούλτσ (για να λάβει την απάντηση από τον κ. Τσίπρα) ότι θα φορέσει γραβάτα όταν κουρευτεί το δάνειο, αλλά και από δήμαρχρο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ο οποίος φωτογραφήθηκε χωρίς γραβάτα να τηλεφωνιέται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ντε ΜπλάζιοΕίναι πρόδηλο ότι η επιτυχία είναι αυτού που είχε την καταπληκτική ιδέα να εστιάσει στη γραβάτα μια πολιτική αλλαγή που σίγουρα κάνει πολλούς να ανατριχιάζουν.

Ας υποθέσουμε μόνον πώς θα ήταν τα πράγματα αν κατά την οκτωβριακή επανάσταση ο Λένιν δεν φορούσε και αυτός γραβάτα. Ολοι θα σκεπτόντουσαν την έλλειψή της αντί τα λοιπά τραγικά και η ιστορία θα είχε ξαναγραφθεί στη βάση του ενδυματολογικού σκέλους.
Είναι γεγονός ότι τα Νομικά Νέα απήλαυσαν τον τρόμο που κυριάρχησε μπροστά στην επικείμενη πολιτική αναμέτρηση και μάλιστα έκαναν και χιούμορ με ξαδιαντροπιά δυσανάλογη για σοβαρούς δικηγόρους και νομικούς. Το δίχως άλλο δεν δήλωσαν συμπαράταξη με κανέναν υποψήφιο πρόσωπο ή κόμμα κάτι που είναι γνωστό για τη γράφουσα προσωπικά η οποία κάνει συνήθως τα της κεφαλής της γι'αυτό και την χτυπά στον τοίχο όποτε χρειασθεί.
Ομως, φαίνεται ότι δεν συλλογίσθηκα ότι αναρτώντας σε ομάδες το κωμικό και αιχμηρό μου πόνημα για το "εσώρουχο της περιστέρας" όπως λέει και η φίλη μου η Ρόζα που με συντροφεύει στο γραφείο θα έθιγα τη σοβαρότητα ιστοσελίδων που αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο να κατεβάσουν ως άσχετο το κείμενο αυτό. Τη συνδρομή δηλωμένης δημοσίως ψηφοφόρου κόμματος δεν το έπραξαν και έτσι έναντι των σοβαρών συνταγματολόγων διασώθηκε η ελευθερία του λόγου. Μόνον η παράκληση των μελών της ομάδας να περιορίζονται σε σχετικά θέματα παρέμεινε να μας προβληματίζει περί του "σχετικού και του ασχέτου".
Οι συνταγματολόγοι του ιστοτόπου αυτού "συνταγματικά θέματα" μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι για την μετάνοιά μου και να γνωρίζουν ότι πέρασα άγρυπνη νύχτα για το ότι άθελά μου και από ματαιοδοξία να διαβαστεί η σαχλαμάρα μου που το δίχως άλλο δεν συνιστά "συνταγματικό" θέμα όπως το ορίζουν με εισαγωγικά.
Μετανοώ πικρά και λυπάμαι συνιστώ δε σε όσους το διάβασαν να το ξεχάσουν για πάντα.
Μπορούν να επικεντρωθούν με την ευκαιρία στο συνταγματικότερο θέμα του κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ επιτρέπεται να υπερψηφίσει ως πρόεδρο δημοκρατίας τον κ. Αβραμόπουλο και αν η προηγηθείσα υπερψήφιση του κ. Δήμα συνιστά αντιδημοκρατική πράξη. Ο Πρόεδρός του ως συνταγματολόγος θα μας πείσει για τη θέση του. Μπορούν να συνεχίσουν με σοβαρότητα και κύρος να διαφημίζουν τα βιβλία τους και να αλληλοεπαινούνται αδικώντας τους εαυτούς τους το δίχως άλλο συχνά.
Παρόλη μου όμως τη σπαραχτική μετάνοια θεωρώ ότι σημαντικοί συνταγματολόγοι της διεθνούς αγοράς οφείλουν να σοβαρευτούν ακολουθώντας τη γραμμή των άνω συναδέλφων (αν και δεν γνωρίζω συνταγματολόγο ονόματι Οζενί) και να παύσουν να αστειεύονται διαδικτυακά και να εκφέρουν αιχμηρό λόγο στο μέσο που το επιτρέπει όσο κανείς: το διαδίκτυο. Αντιθέτως μπορούν να γράφουν χιουμοριστικά στα βιβλία τους που ούτως ή άλλως ελάχιστοι διαβάζουν.
Αγαπητοί συνάδελφοι διαγράψτε με για πάντα. Καθώς όσο και αν μετανόησα ο πειρασμός της ενασχόλησής μου με το ενδυματολογικό είναι μέγας. Ιδίως όταν πρόκειται για την εξουσία που δεν φορά πιά στολή όπως ο Σουλειμάν, η γνώση είναι  δίχως τήβεννο, οι δικαστές χωρίς περούκα. Από την κατάργηση της σχολικής ποδιάς που τόσοι έγραψαν υπέρ και κατά μέχρι τη στολή του νομικού τη "σοβαροφάνεια", η εικόνα της ισχύος αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και θα παραμείνει ως φαίνεται. Οσο για εμένα θα συνεχίσω ως "άσχετη" να μην φέρω σοβαρή ή σοβαροφανή στολή στο fb να γράφω αιχμηρά και ελεύθερα! Ισως μάλιστα κάποτε τα "κομμένα κείμενά μου" από συνταγματολόγους αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή για τους νέους που με τόση χαρά καλωσορίζω και στην πολιτική και στην επιστήμη όπως εγώ την εννοώ. Oμως για σταθείτε! με καλεί το πανεπιστήμιο του.Ουινσόνσιν για μάθημα: Σύνταγμα, σάτυρα  και χιούμορ. Οχι παιδιά δεν θα μπορέσω τώρα. Ακόμη ολοφύρομαι για την αστοχία της Vogue ως προς το εσώρουχο του Αλέξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: