ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ


Σημερινή είδηση με συχνότητα και επαναληπτικότητα:
Ποινή κάθειρξης πέντε ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 50χονη, η οποία επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη του νεκρού πατέρα της από το ΙΚΑ.

Η ζημιά που επήλθε στο Ίδρυμα, ανήλθε, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε 65.000 ευρώ, ποσό το οποίο εισέπραξε το διάστημα από το 2000 έως το 2011. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από απογραφή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Η 50χρονη κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε δια πληρεξούσιου δικηγόρου, ο οποίος επικαλέστηκε τον μειωμένο καταλογισμό της πελάτισσάς του και τόνισε ότι έπεσε θύμα νομικής πλάνης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί όμως απορρίφθηκαν από το δικαστήριο που, αναγνωρίζοντάς στην κατηγορούμενη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, την καταδίκασε σε κάθειρξη 5 ετών, ενώ χορήγησε το δικαίωμα της αναστολής στην έφεση υπό τον όρο καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ.

Ομως η είδηση αποτελεί κοινοτυπία στη χώρα μας.
Παλαιότερη είδηση επίσης αναφέρει
"Δημοσιεύθηκε στις στην Κατηγορία: Κοινωνία
Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντόπισε ακόμα μία υπόθεση παράνομης είσπραξης σύνταξης από το ΙΚΑ. Ο 48χρονος άνδρας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία λάμβανε παράνομα τη σύνταξη του αποθανόντα πατέρα του, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο 48χρονος είχε λάβει περίπου 66.000 μέσω ατομικού λογαριασμού και κατηγορείται για πλαστογραφία και απάτη κατ” εξακολούθηση.
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε, σύμφωνα με τπ ΑΜΠΕ, επιπλέον ότι ο 48χρονος είχε απογράψει τον πατέρα του, ως ζώντα συνταξιούχο, στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. Λειβαδιάς, χρησιμοποιώντας εξουσιοδότηση, το περιεχόμενο της οποίας είχε πλαστογραφήσει. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λειβαδιάς."

Αλλη επίσης πρόσφατη είδηση
"

Την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Καβάλας δικάστηκε υπόθεση από αυτές που στις μέρες μας ξεχωρίζουν. Κατηγορούμενη ήταν κόρη συνταξιούχου του ΙΚΑ, η οποία για 3 περίπου χρόνια εισέπραττε κανονικά την σύνταξη του πατέρα της αν και αυτός είχε πεθάνει! Κατηγορούμενη ήταν επίσης η εγγονή του συνταξιούχου (ανήλικη κατά την επίμαχη περίοδο) επειδή ήταν συνδικαιούχος του ίδιου τραπεζικού λογαριασμού. Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών την κόρη του συνταξιούχου (με τριετή αναστολή), αθώωσε όμως την εγγονή.
Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε υπάλληλος του ΙΚΑ Καβάλας. Όπως είπε με την πρώτη πανελλαδική απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ το 2011 στάλθηκαν στην υπηρεσία της Καβάλας από την Αθήνα ονόματα συνταξιούχων που δεν είχαν απογραφεί. Τότε εντοπίστηκε η συγκεκριμένη περίπτωση. Ο συνταξιούχος είχε πεθάνει στο τέλος του 2006. Το ΙΚΑ είχε πληρώσει στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό τα έξοδα για την κηδεία του. Συνέχιζε όμως να πληρώνει την σύνταξη για 3 περίπου έτη. Τα χρήματα τα εισέπραττε κανονικά η κόρη του συνταξιούχου. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για ένα ποσό 10.000 ευρώ ετησίως. Μόλις το ΙΚΑ διαπίστωσε το τι ακριβώς συμβαίνει κάλεσε την κόρη του συνταξιούχου να επιστρέψει τα χρήματα. Αυτή δέχθηκε, έκανε ρύθμιση την οποία όπως ειπώθηκε τηρεί. Σύμφωνα με τον υπάλληλο του ΙΚΑ Καβάλας όταν το ταμείο κατάλαβε τι είχε συμβεί, δέσμευσε τον λογαριασμό του συνταξιούχου. Μέσα σε αυτόν όμως βρήκε και πήρε μόνο 10 ευρώ.
Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο σύζυγος της κόρης του συνταξιούχου. Είπε ότι η σύζυγος του πίστευε ότι το ΙΚΑ γνώριζε τον θάνατο του πατέρα της επειδή είχε πληρώσει τα έξοδα της κηδείας. Όσο για τα χρήματα που έμπαιναν κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό, ο μάρτυρας είπε ότι υπήρχε η εντύπωση ότι επρόκειτο για χρηματικά ποσά από μερίσματα μετοχών αφού ο συνταξιούχος είχε μετοχές της ίδιας τράπεζας. «Δεν υπήρχε δόλος, ο θάνατος δηλώθηκε κανονικά» είπε στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης. Το δικαστήριο δεν πείσθηκε και καταδίκασε την πρώτη κατηγορούμενη στην προαναφερθείσα ποινή. Απάλλαξε την δεύτερη. Η κατηγορούμενη άσκησε έφεση κι έτσι η υπόθεση θα κριθεί εκ νέου σε δεύτερο βαθμό."

Αυτή η μικρή ασήμαντη και τόσο κοινότυπη διαφθορά με πεθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: