ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Κ. ΑΔΕΙΛΙΝΗ



- 13/9/2013

Θα ήθελα πολύ να είχα ακούσει όλη την αγόρευση της κ. Αδειλίνη. Τα αποσπάσματα μόνον και η ποιότητα του λόγου με έκαναν να απολαμβάνω τις γυναίκες της γενιάς μου. Και όλα αυτά για λιγότερα από 2.000 ευρώ το μήνα. Αλλά ποιός είπε ότι η μαγκιά και η αξία μετριέται με ευρώ? Πολλοί στις μέρες μας ιδίως σε αυτές που πέρασαν και είναι πίσω. Ακόμη κάποιοι και σήμερα. Δεν έχω δει το πρόσωπό της. Ομως χαίρομαι που ακούγεται η φωνή της. Εστω και αν ο Ακης ήταν ο λόγος να ακουσθεί ευρύτερα.

Μεγαλώσαμε με την επιφύλαξη στο "κράτος δικαστών" που θα κλόνιζε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Διαβάσαμε τόσα και τόσα... Ομως τελικά ο άνθρωπος είναι το όνομά του και η ζωή του. Ο λόγος του. Η κ. Εισαγγελεύς που δεν έχω δει το πρόσωπό της είναι ο λόγος μιας εποχής που οφείλει να ακουσθεί και αυτός έστω και ευκαιριακά έστω και μοιραία. Πληρώθηκαν πολλά μαύρα για να ακουσθεί επιτέλους και αυτή η φωνή που άλλοτε θα θεωρείτο γραφική. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι τον Ακη έγλυψε μια ολόκληρη γενιά εξουσίας μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο. Μια γενιά που βρισκόταν σε κάθε θώκο και που θεωρούσε καθήκον της να τιμά τις επιλογές του ωραίου Μπρούμελ και ποτέ μα ποτέ να μην αμφισβητεί τίποτε. Η τυφλή και κωφή γενιά των καγιέν και της ρεμούλας ας ακούσει τώρα το παρασύνθημα έστω και αν πολλοί έχουν γλυτώσει για πάντα από τη δικαιοσύνη.
_______________________________________________
αντιγράφουμε από τις ειδήσεις:

crimenet.gr

Έρρικα Βαλλιάνου


Ένα... ολόκληρο βιβλίο έχει γράψει η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, με την αγόρευσή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορούμενών του.

Η εισαγγελέας, περιγραφική ως επί το πλείστον στις κατηγορίες και στις συμβάσεις των εξοπλιστικών, προσπαθεί να βρει το δρόμο ανάμεσα στο λαβύρινθο που σχημάτισαν οι εξωχώριες εταιρίες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι επιταγές μεταξύ του Άκη και των συνεργατών του, για να καταλήγουν οι μίζες από τα αντισταθμιστικά, στον ίδιο:

- Ο κατηγορημένος τέως υπουργός, είπε, βρήκε έτοιμο το περιβάλλον στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στους διαδρόμους του οποίου κάθε μέρα περιδιάβαιναν έμποροι όπλων, μεσάζοντες και μιζαδόροι. Ο ίδιος χρησιμοποίησε τις συμβάσεις των αντισταθμιστικών και ως έμπειρος πολιτικός μηχανικός που ήταν, νόμιζε ότι ξέπλυνε το μαύρο χρήμα μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων
. Την μεγαλύτερη ευχέρεια για να κινηθεί έτσι εγκληματικά του έδωσε η αξιοποίηση του προεδρικού διατάγματος για τα αντισταθμιστικά, κάτι που όλα τα κόμματα τότε κατηγορούσαν, αλλά κανείς τότε δεν το κατήργησε. Τώρα, καταργήθηκαν τα αντισταθμιστικά γιατί ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι μέσω αυτών επιτρεπόταν η διαφθορά. Ο κ. Τσοχατζόπουλος να έχει αυτογνωσία ότι ζημίωσε το Δημόσιο, διότι επιβαρύνθηκε η τελική τιμή της προμηθείας των εξοπλισμών, από τις μίζες. Πίσω απ΄ όλες τις εταιρίες βρισκόταν ο ίδιος. Οι μεσάζοντες ήταν δίπλα του στο υπουργείο και πήρε πολλά χρήματα από αυτούς, γνωρίζοντας πολύ καλά, αλλά του ήταν αδιάφορο, ότι οι εταιρίες θα μετακύλυαν το κόστος από τις μίζες στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Ο Τσοχατζόπουλος πέταγε κάθε τόσο τις αντιρρήσεις του από το εδώλιο:

- Που το βρήκατε αυτό;

Η εισαγγελέας μίλησε και για τις τεράστιες ευθύνες στη διαδρομή της μίζας του τέως υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Ντίνου Μιχαηλίδη, που εκδίδεται στην Ελλάδα για εμπλοκή του στους TOR-Μ1:

- Ο Τσοχατζόπουλος συναντιόταν μαζί του και ο Μιχαηλίδης του έφερνε χρήματα από τις μίζες σε βαλίτσες, ενώ το 98΄μας είπε ότι ο Ζήγρας πήγε και τον συνάντησε εδώ στο Χίλτον, συνοδεία του αστυνομικού φρουρού του υπουργού και παρέλαβε από τον Μιχαηλίδη βαλίτσα με 80 εκατ. δραχμές. Η ΕΛΑΣ στην υπηρεσία του υπουργού! Συνόδευαν οι αστυνομικοί τον Ζήγρα για να παραλαμβάνει τις μίζες του Τσοχατζόπουλου.

----------------------------------------
«Πήρε τόσες πολλές μίζες που έχασε το λογαριασμό», είπε η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο!

Τη δεύτερη ημέρα της αγόρευσής της στο Τριμελές Εφετείο, η εισαγγελέας στην πολύκροτη υπόθεση περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά και την συμμετοχή των στενών συνεργατών του κυρίων Γιάννη Σμπώκου (πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου) και Νίκου Ζήγρα (ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης) προτείνοντας την ενοχή και των δύο.

Αναφερόμενη στα βρώμικα χρήματα με τα οποία δωροδοκήθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας για να καταλογίζει συμβόλαια οπλικών συστημάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη τόνισε ότι οι μίζες που βρέθηκαν από την ανακριση είναι το ελάχιστο μπροστά στα χρήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου!

«Επαιρνε μετρητά σε βαλίτσες», είπε η εισαγγελέας για τον κ. Τσοχατζόπουλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες μίζες που δεν εντοπίστηκαν σε χώρες όπως ο Λίβανος. Μάλιστα η κυρία Αδειλίνη έκανε λόγο για πακτωλό χρημάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου.



«Είναι προκλητικός όταν μιλά για σκευωρία», τόνισε η κυρία Αδειλίνη σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού που επέκρινε την εισαγγελέα ότι εκτοξεύει «ψευτιές» εναντίον του. «Ανήκει στη γενιά της μεταπολίτευσης. Σ' αυτή τη γενιά ανήκουμε κι εμείς και διεκδικούσαμε ένα καλύτερο μέλλον. Πώς θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε σκευωρία;», αναρωτήθηκε η κυρία Αδειλίνη.



Στο τέλος της διήμερης διάρκειας αγόρευσής της, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι το real estate ήταν ένας μόνο από τους χώρους που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήθελε να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα επιδιώκοντας να επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, όπως το έπραξε στην Ιταλία.



«Οι αποδείξεις σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου βοούν και ούτε ένας απ' τον πολιτικό κόσμο ήρθε εδώ αυτόκλητα να τον υπερασπιστεί», επισήμανε η κυρία Αδειλίνη και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι προσπαθεί να παραπλανήσει και υποτιμά τον κοινό νου. «Δεν τα παίρνουν όλοι στην πολιτική και σε κάθε πόστο υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάπτωση του πολιτικού κόσμου. «Αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών», είπε η εισαγγελέας.


Την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ζήτησε την αθώωση των Παντελή Ζαχαριάδη και Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την ενοχή όλων των υπολοίπων προτείνοντας ωστόσο κάποιους από αυτούς το δικαστήριο να τους απαλλάξει για μόνο επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου.



Ανάμεσά τους και ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τον οποίο η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του για μία πράξη του κατηγορητηρίου που αφορά την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη.



Ακόμη η εισαγγελέας ζήτησε να «αφαιρεθεί» το επιβαρυντικό στοιχείο της κατ' εξακολούθησην τέλεσης των εγκλημάτων από τους κατηγορούμενους Ν. Γεωργουλάκη, Π. Σταμάτη, Γκ. Μολντενάουερ, Ν. Καρατζά και Φ. Αρβανίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: