ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Επικούρια αποτέφρωση

H αποτέφρωση των νεκρών φαίνεται να μπορεί πλέον να γίνει γεγονός και στη χώρα μας. Ο Συνήγορος το Πολίτη είχε λάβει θέση από το 2006. Το πρόβλημα ήταν υπαρκτό. Μοιάζει να πλησιάζει στην επίλυσή του. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος οφείλει να υπογραφεί άμεσα.
Και μια και για το θάνατο ο λόγος... διαβάστε το καινούργιο βιβλίο του Irvin Yalom Στον κήπο του Επίκουρου - Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου(εκδόσεις Αγρα).
Η νομική μεταχείριση του θανάτου δεν είναι απλό γεγονός. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το θάνατο ο νομοθέτης (από την ευθανασία, την άμβλωση, την διαθήκη, το κληρονομικό δικαίωμα, το νεκρό σώμα, την αυτοκτονία και τόσα άλλα) φαίνεται πώς αντιμετωπίζει και την ίδια τη ζωή.
Παραμένει γεγονός ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον άνθρωπο που ζει να διαχειρίζεται ελεύθερα τα του "μετά", δηλαδή τα όσα θα συμβούν μετά από εκείνον. Η νόμιμη μοίρα, η υποχρεωτική ταφή, οι νομικές εμπλοκές στις διαθήκες και άλλα ρυθμιζόμενα νομοθετικά ζητήματα δείχνουν ότι ο νομοθέτης νομίζει ότι ρυθμίζοντας το θάνατο θα επιτύχει το μαξιμαλιστικό του σκοπό να ελέγξει τη ζωή.
Ποιός είπε ότι δεν δικαιούται και ο νομοθέτης να διακατέχεται από το dur desir de durer?
Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι να γίνω στάχτη κάποτε! το ίδιο δυνατά με την ευχή να μην γίνονται στάχτη τα δάση! ελπίζω επίσης και εύχομαι ως τότε, και η αφεντιά μου και τα δάση να τη βγάλουμε καθαρή και να χαιρόμαστε να διαβάζουμε ειδήσεις με συμβολισμό και νόημα, όπως η παρουσία του κ. Τσίπρα στη δεξίωση της Δημοκρατίας συνοδεύοντας την νεαρή και πανέμορφη Καντζίτσα Σανκό!

6 σχόλια:

philos είπε...

Συγκρατώ αυτή την φράση:

"Προσωπικά ελπίζω και εύχομαι να γίνω στάχτη κάποτε! το ίδιο δυνατά με την ευχή να μην γίνονται στάχτη τα δάση!"

Έξυπνη κίνηση του Τσίπρα. Ελπίζω να φέρει και απτά αποτελέσματα!

Unknown είπε...

φίλε μου !

Αθήναιος είπε...

Φυσικά η κίνηση Τσίπρα μ'εκανε να σηκώσω ειρωνικά το φρύδι για άλλη μια φορά.

Όσον αφορά στην αποτέφρωση (επιτέλους!) έχω δώσει σχετικές εντολές από το 2006 όταν το μπλογκ το διάβαζαν αρκετοί λιγότεροι! :-)

http://www.greekgastronomer.com/?p=74

Meropi είπε...

Ελένη μου κι εγώ στάχτη εύχομαι να γίνω. Σημειωτέον ότι η Εκκλησία που υποκριτικά είναι εναντίον της καύσης, τα συμφέροντα της υπερασπίζεται. Φαντάσου έσοδα που παρέχει στο ιερατείο ένα νεκροταφείο (μνημόσυνα, τρισάγια κλπ κλπ). Στο τέλος δε δεν την αποφεύγουν την καύση. Όσα κόκκαλα ξεθάψουν, τα καίνε και μαζεύουν την τέφρα στο οστεοφυλάκιο.
Όσο για την κίνηση του Τσίπρα, τη θεωρώ έξυπνη (αν και λίγο πολιτικάντικη)

polyna είπε...

Όταν γνώρισα για πρώτη φορά την κ. Τροβά, πραγματικά ένιωσα συνεπαρμένη αλλά και ευτυχισμένη...μόρφωση, εξυπνάδα, συναισθηματική νοημοσύνη,εκπληκτική μεταδοτικότητα γνώσεων,αλλά κυρίως προσωπικότητα που σε τίποτα δε θύμιζε τους νομικούς που είχα γνωρίσει στη ζωή μου, με εξαίρεση τον κ. Φαρσεδάκη τον αγαπημένο μου καθηγητή της Εγκληματολογίας.Κάθε φορά λοιπόν που διαβάζω κάτι καινούργιο χαίρομαι αλλά και εκπλήσσομαι από τις γνώσεις που αποκομίζω και νιώθω πολύ τυχερή που με την τεχνολογία μπορώ και συνομιλώ και με άλλους "ηλεκτρονικούς φίλους". Ωστόσο έμεινα έκπλξκτη και από την έκθεση του Συνηγόρου του πολίτη και για όσους δεν τη διαβάσετε σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.«…Τέλος, ο απεγκλωβισμός από τα περισσότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που διαρθρώνονται γύρω από την ταφή στα κοιμητήρια οδηγεί σε συνθήκες οι οποίες κατά την άποψη πολλών αρμόζουν περισσότερο τόσο στην απλότητα που επιβάλλει ο θάνατος ως μεταφυσικά κορυφαίο γεγονός, όσο και στην οφειλόμενη απόδοση τιμής στη μνήμη του τεθνεώτος, όπως και γενικότερα στην αξία του ανθρώπου κατά την πλέον πνευματική διάστασή της. Η δυνατότητα καύσης των νεκρών, παρέχοντας σε σημαντικό αριθμό ενδιαφερομένων την ευχέρεια της μετά θάνατον διάθεσης του σώματός τους κατά τρόπο που ανταποκρίνεται σε βασικές ιδεολογικές τους αρχές ή, ακόμη περισσότερο, στον πυρήνα της θεώρησης με την οποία αυτοί προσεγγίζουν τα αιώνια μεταφυσικά ερωτήματα της ζωής και του θανάτου, ασφαλώς συνάδει προς το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπως και προς το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την ισότητα ενώπιον του νόμου…».

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα να δείς, η μόδα της πυράς ακόμη δεν ήλθε κι' έχει τόσους οπαδούς!
Ευκαιρία βρήκανε να ρίξουν μαύρη πέτρα. Ουδείς μιλά δια τη πραγματικότητα της υπάχουσας θλιβερής αισθητικής πραγματικότητας, δράτεται της ευκαιρίας δοθείση; γάρ.
Αντί να ζητεί κανείς kòati ν' αλλάξει ... μαύρη πέτρα και γαιά πυρί μιχθήτω ..
Πιθανόν η ζωή νάχει σχέση με τη πραγματικότητα όταν τη βλέπει κανείς κατάματα και αποφεύγει τις σκιές της.
Εγώ οπαδός της πεζής πραγματικότητας να πρότεινα ταπεινά μίαν άλλη αισθητική όχι στη ταφή μα στα νεκροταφεία