Posted at 13:46h
in Ο παλιός είναι αλλιώς
Ο ΣΔΕΕ ξεκίνησε τη ζωή του και την προχώρησε χωρίς το φορολογικό πλεονέκτημα των δικηγορικών εταιριών. Τούτο όσο και αν μοιάζει δυσάρεστο δίδει την ευκαιρία για να δούμε τι πραγματικά προσφέρει ο θεσμός και που κατευθύνεται σε ένα τόσο ατομοκεντρικό επάγγελμα και μία τόσο δύσκολη ως προς την συνεργασία επικρατούσα αντίληψη.
Οι δικηγορικές εταιρίες μετά το θάνατο κάποιων σημαντικών ιδρυτών τους απέδειξαν ότι επιβίωσαν και επέτρεψαν την επαγγελματική συνέχεια πολλών άξιων δικηγόρων μέσα στο συνολικό σχήμα συνεργασίας. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρία Κουταλίδη είναι δεδομένο ότι οι συνάδελφοι εργάζονται με κληρονομιά και ευχή από τον ιδρυτή της εταιρίας την αριστεία. Ο Νίκος Κορίτσας που εκλέχθηκε στο ΔΣ του ΣΔΕΕ αποτελεί παράδειγμα δικηγόρου που υπηρέτησε το θεσμό προσθέτοντας την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα.
Οι δικηγορικές εταιρίες παραμένουν όμως ατομοκεντρικές όπως διαπιστώνει κανείς από τη σημασία που υπάρχει για τις περισσότερες από αυτές στο πρόσωπο του ιδρυτή τους. Σπάνια συναντά κανείς δικηγορικές εταιρίες “επωνύμων” δικηγόρων και όσοι το προσπάθησαν δεν κράτησε για πολύ. Η εταιρία Κυριακίδης Γεωργόπουλος είναι μία σπουδαία εξαίρεση όπου ο “κατεστημένος’ Κυριακίδης δέχθηκε ισότιμα τον Λεωνίδα Γεωργόπουλο ως εταίρο και πιστεύουμε και το σύνολο των μη μνημονευόμενων στην επωνυμία συνεργατών και συνεταίρων λόγω και του μεγάλου πλήθους τους. Τόσο ο Λεωνίδας όσο και άλλοι άξιοι δικηγόροι συμπαρατάχθηκαν και πέτυχαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Πιστεύουμε ότι ο Λεωνίδας θα εισφέρει αυτή τη δυναμική στο ΣΔΕΕ συγκρατώντας τις διασπάσεις και τις κοκορομαχίες και προβάλοντας την σύμπραξη της αριστείας.
Οι δικηγορικές εταιρίες είναι συνάρτηση κληρονομικής δυναμικής και ευνοούν τους γιούς και τις κόρες σε βάρος των άλλων δικηγόρων. Είναι γεγονός ότι τούτο συμβαίνει συχνά παρότι θα έλεγε κανείς ότι η δικηγορία είναι ίσως το μόνο επάγγελμα που επιτρέπει την κληρονομική διαδοχή καθώς αυτή δεν σημαίνει αυτοτελώς απολύτως τίποτε. Αν το τέκνο δεν αξίζει, όσα κληρονόμησε χάνονται σε ελάχιστο χρόνο καθώς οι πελάτες μπορούν να γνωρίζουν το συμφέρον τους. Ο ΣΔΕΕ έχει χαρακτηριστικά τ παραδείγματα δικηγορικών εταιριών που άντεξαν στη συνέχεια όπως η Ζέπος Γιαννόπουλος με το Δημήτρη Ζέπο να εργάζεται και διαφοροποιείται δυναμικά προσδίδοντας στην εταιρία και το προφίλ που ταιριάζει στο σύνολο των συνεταίρων. Ιδιαίτερης σημασίας το παράδειγμα αυτό μάλιστα αν εκτιμήσει κανείς το γεγονός ότι οι Ζέποι είναι παλιοί όσο σχεδόν η χώρα και ο Δημήτρης μοναδικός όσο κανείς στη χώρα. Και όμως τα κατάφερε.
Οι δικηγορικές εταιρίες δεν ταιριάζουν με το ΔΣΑ και την αντίληψη που αυτός έχει με το δικηγόρο λένε πολλοί. Τούτο όμως διαψεύσθηκε από τη διαδρομή τους, με όλα τα σφάλματα που πιθανό έκαναν και αιτιολογούνται από τη νεότητα του θεσμού. Ο Νικόλας ο Κανελλόπουλος δουλεύει προς την κατεύθυνση αυτή δυναμικά και γεφυρώνει το χάσμα.
Οι δικηγορικές εταιρίες είναι ανδροκρατικές. Και αυτό είναι αλήθεια όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Οι λιγοστές εξαιρέσεις χαρακτηρίζουν την αργή πορεία στην αλλαγή. Η εταιρία Καρατζά με βαρύ φορτίο και παράδοση επέτυχε να επιτρέψει σε μία “κόρη” να επιβληθεί παρά τον επαγγελματικό ρατσισμό προς τις γυναίκες και τις κόρες που υπάρχει στην Ελλάδα. Η Κατερίνα επιβλήθηκε και επέβαλε παράλληλα σειρά πανάξιων ανδρών συνεργατών/ συνεταίρων αλλά και εξαίρετων γυναικών. Είναι ιδιαίτερη χαρά για όλες μας που μετέχει στο ΔΣ του ΣΔΕΕ και προσδοκούμε να δώσει κίνητρο σε πολλές άλλες συναδέλφους.
Οι δικηγορικές εταιρίες μαζεύτηκαν στην Αθήνα λένε πολλοί. Πράγματι πολλές εταιρίες είναι στην Αθήνα ενώ ο ΣΔΕΕ δεν περιλαμβάνει εταιρίες άλλων πόλεων στο βαθμό που θα περίμενε κανείς. Τούτο πρέπει να αλλάξει και να μην περιορισθεί στη Θεσσαλονίκη που ούτως ή άλλως έχει σπουδαίες εταιρίες. Το επόμενο ΔΣ θα είναι φτωχό χωρίς εταιρίες από άλλους δικηγορικούς συλλόγους.
Οι δικηγορικές εταιρίες είναι γεροντοκρατούμενες. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια. Ομως όχι όσο το δικηγορικό επάγγελμα θα πρέπει να παραδεχθεί κανείς. Ο νέος συνάδελφος Πέτρος Φραγκίσκος που κατάφερε να εισέλθει στο ΔΣ είναι ένα παράδειγμα τριαντάρη που την παλεύει όπως λέμε πλέον και έχει πείσμα.
Με τούτα και με κείνα ευχόμαστε στο νέο ΔΣ να είναι καλοτάξιδο και να καταφέρει να παράγει έργο. Να είναι λιγότερο στατικό και φοβισμένο. Να κατανοήσει το έργο του που είναι μεγάλο και σπουδαίο αν θελήσει να το προβάλει. Από όλους μας θα έχει βοήθεια αν τη ζητήσει. Και τα παλαιά σφάλματα θα ξεχασθούν αν δεν επαναληφθούν. Το δικηγορικό επάγγελμα αλλάζει συνεχώς, περνά τεράστια κρίση αλλά να θυμάστε ότι η εικόνα του δικηγόρου στα ακροατήρια και τη συμβουλευτική είναι βελτιωμένη τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά. Ας εμπιστευθούμε τους νέους που αξίζουν και ας ξεπεράσουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, των κομμάτων της παλαιάς και αποτυχημένες σε μεγάλο βαθμό ελληνικής κοινωνίας.
Ο ΣΔΕΕ πέραν των όσων και είναι πολλά μπορεί κανείς να του καταμαρτυρήσει έχει πολλά να προσφέρει στη νέα εικόνα του επαγγέλματος που δημιουργείται. Αρκεί να πάψει να καμαρώνει για την υπαλληλοποίηση των νέων συναδέλφων και τον πλούτο και την επιτυχία των παλαιών. Αυτά αποδείχθηκαν φενάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου