ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τόμας Γιούστικ: ομορφαίνοντας τη Σόλωνος, ελπίζοντας για την Ελλάδα

 

στις 25/8 δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή το ακόλουθο άρθρο το οποίο δεν είχα την τύχη να διαβάσω έγκαιρα. Μου το έστειλε μια ιδιαίτερα αγαπητή συνάδελφος που εκτιμώ εξαιρετικά και συνεννοούμαστε σε πολλά ουσιώδη ζητήματα όπως το συγκεκριμένο: μας νοιάζει ποιόν κόσμο χτίζουμε σα δικηγόροι και νομικοί για τα παιδιά που αξίζουν να μας διαδεχθούν. Ελπίζουμε μάλιστα να συμβεί συντομότατα καθώς οφείλουμε να έχουμε και άλλα πράγματα να κάνουμε στη ζωή μας. Τόπο λοιπόν στους νέους, τόπο στην ομορφιά, τόπο στην Ευρώπη που μας κατακλίζει και ας μην το καταλαβαίνουμε και τόσο!
Ανοιχτούς ορίζοντες για το επάγγελμά τους και τη χώρα όπου θα ζήσουν, επιθυμούν να έχουν οι αριστούχοι. Οι πρώτοι των πρώτων, που εισήχθησαν φέτος στα ελληνικά ΑΕΙ, με τις απαντήσεις τους καταδεικνύουν ότι η γενιά της οξείας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και των ραγδαίων επιστημονικών εξελίξεων διεθνώς είχε κατανοήσει τα υψηλά εμπόδια που ορθώνονται μπροστά της. Ετσι, θεωρούν δεδομένο ότι θα φύγουν στο εξωτερικό και ότι απαιτούνται μεταπτυχιακές σπουδές και πολλές ποικίλες δεξιότητες, καθώς στον εργασιακό τους βίο θα κληθούν να αλλάξουν διάφορα αντικείμενα.
«Τώρα θέλω περισσότερο να διαβάσω βιβλία», λέει στην «Κ» ο Τόμας Γιούστικ. Με 19.734 μόρια εισήλθε πρώτος στη Νομική Αθηνών. Οι γονείς του ήλθαν στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες από την Πολωνία και ο 18χρονος Τόμας ζει στη χώρα μας από δύο ετών. Με εφόδια «τα ισχυρά εκπαιδευτικά θεμέλια, την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, και πάντα την αίσθηση του καθήκοντος», όπως λέει, κατάφερε να περάσει στη Νομική, «μια σχολή που με γοητεύει, τη θεωρώ πρόκληση». «Ηταν μια προσπάθεια που έκανα εγώ γιατί το ήθελα. Οι γονείς μου δεν με πίεσαν, απλώς μου είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη», τονίζει για τα μυστικά της επιτυχίας του.
«Ελπίζω να επιστρέψω»
Στα σημεία δεύτερη, καθώς είχε τις ίδιες μονάδες με τον Τόμας – 19.734, η Μαριάννα Γραβάνη εισήχθη στη Νομική Αθηνών. «Η σχολή ανοίγει πολλά πεδία δραστηριότητας ανεξάρτητα από την επαγγελματική αποκατάσταση. Πάνω στις σπουδές αυτές βασίζεται όλη η δημόσια ζωή», λέει η Μαριάννα μιλώντας για την ανάγκη οι νέοι να μη στοχεύουν σε πρώτες σπουδές με πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο. Αλλωστε, η πλειονότητα των αποφοίτων ΑΕΙ συνεχίζουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, και οι περισσότεροι στο εξωτερικό. «Σίγουρα θα φύγω στο εξωτερικό, ωστόσο ελπίζω η Ελλάδα να φροντίσει όσοι νέοι μεταναστεύουν να έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν», λέει η Μαριάννα, ζητώντας να γίνει μνεία στον καθηγητή της Βασίλη Τριπαμπούκη, που τη βοήθησε στην επιτυχία της.
Δεκαεννέα χιλιάδες επτακόσια δεκατέσσερα (19.714) έγραψε το κοντέρ του υπουργείου υπολογίζοντας τους βαθμούς της Ελένης Μάνθου. Από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη πρώτη στην Ιατρική του ΑΠΘ. «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί πέτυχα ένα όνειρο που είχα από μικρή. Είναι δύσκολη η εποχή, αποθαρρυντική», λέει στην «Κ». Η Ελένη θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στο ιατρικό επάγγελμα, χωρίς βεβαίως να αποκλείει τη φυγή στο εξωτερικό. «Εάν δεν μπορέσω να κάνω αυτό που θέλω στην Ελλάδα, θα φύγω».
Επιτέλους η Αννα Τσίγκανου θα κάνει μπαλέτο. Το είχε περιορίσει σημαντικά στο λύκειο, καθώς είχε επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Χθες, την ώρα της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής, εκείνη ασχολιόταν με το χόμπι της, αφού τα 19.608 μόρια τής είχαν εξασφαλίσει την εισαγωγή στη Νομική Αθηνών. «Εκανα θυσίες, κουράστηκα πολύ», παραδέχεται αλλά μπορεί να αισιοδοξεί: «Δεν είμαστε χαμένη γενιά, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δεν μπορεί να ταιριάζει στους νέους. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση, να διαμορφώσουμε το μέλλον μας», λέει.
Η Ελένη Μάνθου θα έχει συμφοιτήτρια στην Ιατρική ΑΠΘ τη συμμαθήτριά της Σταυρούλα Πέγιου, που εισήχθη με 19.173 μόρια. Με όνειρο να σπουδάσει αυτό που την παραξένεψε μικρή, δηλαδή τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, έχοντας την εμπειρία από τον γιατρό πατέρα της, η Σταυρούλα σήμερα δηλώνει δυνατή να συνεχίσει την προσπάθειά της να υπηρετήσει το λειτούργημα που ήθελε από μικρή. Ωστόσο, δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες. «Η φυγή από την Ελλάδα μοιάζει για τις δικές μας γενιές μονόδρομος. Και όχι μόνο εξαιτίας της ανεργίας αλλά και της αναξιοκρατίας που επικρατεί σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα», παρατηρεί.
Ευρύτητα αντικειμένου
«Γνωρίζοντας ότι με βάση τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αλλάξω εργασιακό αντικείμενο, διάλεξα μια σχολή με ευρύτητα αντικειμένου», παρατηρεί στην «Κ» ο Γιάννης Κίκιλας από την Αθήνα. Συγκέντρωσε 19.105 μόρια και εισάγεται στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. «Χρειάζονται πλέον πολλά πτυχία και δεξιότητες. Μόνο να δείτε τις μικρές αγγελίες όσων ζητούν δουλειά», λέει ο Γιάννης, που δείχνει αποφασισμένος στην ερώτηση εάν θα φύγει στο εξωτερικό. «Σίγουρα, και για να σπουδάσω και για να ζήσω».
Την αγαπημένη της ψυχολογία με τις νομικές σπουδές θα συνδυάσει η Κατερίνα Ντρε από την Αθήνα, που συγκέντρωσε 18.894 μόρια. «Η Νομική Σχολή Αθηνών προσφέρει υπόβαθρο για πολλά επαγγέλματα, και γι’ αυτό την προτίμησα. Προς το παρόν λέω πως θέλω να ασχοληθώ με την εγκληματολογία. Ωστόσο θέλω να χαρώ την τωρινή επιτυχία»…
Από τη μεριά μου εύχομαι στα παιδιά που πρώτευσαν δύναμη καθώς η πρωτιά δεν εγγυάται τίποτε για το μέλλον από μόνη της. Στον Τόμας ιδιαίτερα ψυχραιμία καθώς θα κάνει καρδιές να ραγίσουν στη Σόλωνος και εμάς που δεν συχνάζουμε πλέον σε αυτά τα αμφιθέτρα να ζηλέψουμε που στα χρόνια μας για να κάνεις Πολωνό φίλο έπρεπε να πας στο Παρίσι και να γνωρίζεις τους διπλανούς που ήταν πρόσφυγες των πέτρινων καιρών της Πολωνίας. Εγώ φίλους είχα στο Παρίσι τον Κριστόφ και την Ανκα και τους παντρέψαμε που λες Τόμας… Ο πατέρας της Ανκα είχε έρθει στο Παρίσι παράνομα τότε. Οι καιροί άλλαξαν και η κρίση μας έβαλε λίγο μυαλό. Ο επόμενος κύκλος ευμάρειας θα είναι πολύχρωμος, καλύτερος, δυνατότερος, με ισότητα φύλων και αποδοχή του διαφορετικού.
Ευχαριστώ Αγγέλα για τη σταγόνα αισιοδοξίας που μου έστειλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: