ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο νόμος - καραγκιόζης

Η γενιά μου γνώρισε την φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και τη νομολογία Δεκλερή ως ελπίδα της νομικής επιστήμης της στεγνής και χωρίς νόημα, να "αλλάξει τον κόσμο". Μια δυό δικαστικές αποφάσεις διδάχθηκαν στα πανεπιστήμια ως ελπιδοφόρο μήνυμα και πολλοί νέοι σπούδασαν δίκαιο περιβάλλοντος γεγονός που αποδεικνύει ότι τα παιδιά είχαν ιδεολογία και αναζητούσαν το καλό.
Πρόσφατα λοιπόν, γαλουχημένη με τα νάματα Δεκλερή, πληροφορηθείσα ότι πολιτικός μηχανικός κατασκεύασε σπίτι μου μικρό αυθαίρετο στην ταράτσα ενώ είχε πληρωθεί και είχε καταθέσει άδεια (την οποία ανέλαβε..μόνος του για να μην ταλαιπωρείται ο άνθρωπος). Σύμφωνη με τα νάματα Δεκλερή εξοργίσθηκα! Εγώ να έχω σπίτι μου αυθαίρετο? και χωρίς να το ξέρω? και οι ποινικές ευθύνες του ν. 1337/'83? τα πρόστιμα?
Ο κυνικός μηχανικός πρότεινε νομιμοποίηση και μου έδωσε την άδεια με έντονη ειρωνία. Θύμωσα ακόμη περισσότερο! πώς εσύ τολμάς να μου επιβάλεις την παρανομία? και να που έχει και το θράσος να προτείνει την... εύκολη λύση.
Αναγκάσθηκα να νομιμοποιήσω το μικρό κτίσμα με άλλο μηχανικό ... και επισήμανα ότι θα αναφέρω στο ΤΕΕ τον μάγκα για να μάθει να κατασκευάζει αυθαίρετα σε ανθρώπους που δεν θέλουν. Η συνέχεια είναι κωμικοτραγική της ιστορίας καθώς ο τύπος με μήνυσε για... απειλή αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.
Διάβασα ξανά τους νόμους της νεότητας που πιστέψαμε ως ορθούς. Διάβασα ξανά την περιβαλλοντική νομοθεσία και τι είδα? κάθε χρόνο σχεδόν μια ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με ψιλολόγια κόστος. Και ο νόμος που ισχύει? και οι αποφάσεις του ΣτΕ?
Ο αυτοαναιρούμενος ετησίως νόμος είναι ένας νόμος - καραγκιόζης και ο νομοθέτης ένας υποκριτής που συμπράττει με τη δικαιοσύνη στο συγκεκριμένο ανοσιούργημα.
Οσο για το Σύνταγμα και το άρθ. 24... ένα άλοθι κατάντησε για συνέδρια που πλέον δεν είναι και πολλά.
Ο πραγματιστής μηχανικός είχε δίκαιο! Το νόμο τώρα θα εφαρμόζουμε αφού ο ίδιος αυτοαναιρείται?
Οτι μάθαμε ως νομικοί για τις πηγές δικαίου μετά από κάμποσα χρόνια πρακτικής μοιάζει φουτουριστικό και αβάσιμο.Ξεκινώντας από τα πολύ απλά που όλοι γνωρίζουν και κατανοούν και φθάνοντας στο ..."αυτονόητο της μίζας" που ακούμε με σθένος να λέγεται στα δικαστήρια τις μέρες αυτές με αφορμή τη δίκη του κ. Τσοχατζόπουλου.
Αυτά τα σημερινά περί του νόμου για τον οποίο τόσοι έδωσαν τη ζωή τους ώστε να ψηφίζεται δημοκρατικά από νόμιμα εκλεγμένες βουλές ανά τον κόσμο.
Και όποιος ενδιαφέρεται για τα αυθαίρετα ας δει εδώ

Εχουν ψηφισθεί άλλωστε στο μεταξύ και άλλοι νόμοι πολύ καλύτεροι με πρώτο και καλύτερο τον Ν. 4178/2013 "Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό και άλλες διατάξεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια: