ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Στις προεδρικές εκλογές κρίνεται το αντιπροσωπευτικό σύστημα



του παρδαlaw - 16/12/2014 7:08:09 μμ


Ξεκινά αύριο ο κύκλος των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ευχόμαστε στον συνάδελφο κ. Δήμα καλή επιτυχία και στους βουλευτές δύναμη και θάρρος.
Πιστεύουμε όμως ότι το πολίτευμα δεν συνδέει την εκλογή προέδρου με την εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων. 



Η αντιπροσωπευτικότητα και η διάρκειά της για τέσσερα έτη θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η Βουλή να τελειώνει το έργο της παράλληλα με τα λοιπά της καθήκοντα όπως είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα απαιτεί ειδικές πλειοψηφίες για την εκλογή προέδρου σημαίνει ότι το αντιπροσωπευτικό σύστημα πρέπει να προκαλεί συναινέσεις και συμφωνίες ενίοτε και όποτε απαιτείται. Δεν σημαίνει ότι προσφέρει ευκαιρίες για συντομότερο βίο της Βουλής.
Το πολίτευμα δεν είναι πόκερ για να τζογάρουμε συμφέροντα εξουσίας εκάστου.
Το πολίτευμα απαιτεί σεβασμό στο Σύνταγμα και με απλό και σαφή τρόπο ανάγνωσή του.
Δυστυχώς η προεδρική εκλογή αποτέλεσε στην σύγχρονη περίοδο ευκαιρία για άσκηση συνταγματικής στρεψοδικίας αλλά και συνταγματικής χαρτοπαιξίας με ομοιόμορφα και ομοιόχρωμα τραπουλόχαρτα.

Η Ιστορία ανέδειξε το μάταιο του εγχειρήματος καθώς ο κ. Σαρτζετάκης δεν υπήρξε ο Ζ που όλοι περίμεναν τότε. Η προεδρεία της δημοκρατίας έγινε στην πράξη πεδίο συμβιβασμών και εκδικήσεων ενώ αν τελικά εκλεγεί ο κ. Δήμας θα προσφέρει στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μπακατσέλο ένα κρύο πιάτο αρκετά χρόνια μετά. Είναι όμως αυτός λόγος για να κάθεσαι να ακούς τα κάλαντα μεγάλος άνθρωπος ή να στέκεσαι σε παρελάσεις?
Το πρόβλημα του θεσμικού ρόλου του Προέδρου και των προσώπων που θα ενσαρκώσουν το ρόλο αυτό δεν είναι τόσο σπουδαίο πάντως. Αυτό που κρίνεται για άλλη μια φορά είναι το Σύνταγμα, το πολίτευμα και οι αντοχές του. Η ικανότητα του αντιπροσωπευτικού συστήματος να συνεχίζει να υπάρχει και να αποφασίζει σύμφωνα με το σκοπό της εκλογής του. Η Βουλή κρίνεται κατά την άποψή μου στις προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε θα προκαλούσε συναίνεση προς όφελος του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οτιδήποτε όμως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: