ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



του παρδαlaw - 17/7/2013 6:14:59 μμ
η ΕΊΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Κληρώθηκαν σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, που θα εξετάσει και θα αποφανθεί επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής -το οποίο ενέκρινε η Ολομέλεια- και ζητά την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα συγκροτούν:

Τρία τακτικά μέλη από τον 'Αρειο Πάγο: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Αθανάσιος Κουτρομάνος.

Αναπληρωματικά μέλη: Χριστόφορος Κοσμίδης και Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου.

Δύο τακτικά μέλη από το Συμβούλιο Επικρατείας: Χρήστος Ράμμος και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Αναπληρωματικό μέλος: Νικόλαος Ρόζος.

Σε ότι αφορά τα καθήκοντα εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου τακτικό μέλος κληρώθηκε ο Παναγιώτης Νικολούδης και αναπληρωματικό ο Βασίλειος Πλιωτός.

Το σχόλιο
Την ένταση μεταξύ των εξουσιών καλείται η υπόθεση αυτή να επιλύσει σε δύσκολους καιρούς. Τα Νομικά Νέα είναι πάντα φιλοδικαστικά καθώς η δικαστική εξουσία είναι εν τέλει δημοκρατικότερη και από τη νομοθετική που εκλέγεται. Δικαστής μπορεί να γίνει κάθε απόφοιτος νομικής σχολής. Κάθε φτωχόπαιδο. Δεν είναι ταξικό επάγγελμα. Βουλευτής όμως?
Υπουργός όμως?
φυσικά όχι. Οι δικαστές που είναι σε αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια από τα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους όπως και από τις κυβερνήσεις αντέχουν. Ισως όχι όλοι αλλά οι περισσότεροι αντέχουν.
Οι προβληματισμοί που εκφράζει ο τύπος για τον κ. Νικολούδη είναι κρίσιμοι αλλά διερωτώμαι πώς θα μπορούσε να γίνει αφού κληρώθηκε? να εξαιρεθεί? να δηλώσει ότι κωλύεται? μου θυμίζει πρόσφατα στο ΣτΕ ένα συνάδελφο που τσακώθηκε με το δικαστήριο γιατί ήθελε να εξαιρέσει δικαστές που είχαν εκδώσει άλλη απόφαση που δεν του ταίριαζε. Δεν ξέρω το ζήτημα σε βάθος του κ. Νικολούδη ούτε υπάρχει καιρός για όσους εργαζόμαστε να παρακολουθούμε αναλυτικά τις δικογραφίες. Ομως πιστεύω ότι ζητούμενο είναι να δικαστεί ο κ. Παπακωσταντίνου, όχι να καταδικαστεί εκ προϊμίου.
Με το καλό και οι εξετάσεις των νέων δικαστών για τη Σχολή Δικαστών λοιπόν το μέλλον των οποίων προμηνύεται μισθολογικά ζοφερό. Ομως οι μισθοί δεν είναι το παν. Τρώγοντας ξυλοκέρατα και μη κάνοντας παιδιά (προς θεού) θα έχουν το κουράγιο να εκπληρώσουν τους λοιπούς σκοπούς της ζωής και να αναδείξουν το ήθος. Και το κάνουν. Και μας δίνουν κουράγιο σε όλους.
Σα χθες θυμάμαι το Χρήστο το Ράμμο που μετέχει στο άνω Δικαστικό Συμβούλιο να έχει εισαχθεί στο ΣτΕ και να τρέχει στο Παρίσι για εκπαιδευτική άδεια ως νέος εισηγητής μένοντας στην Πανεπιστημιούπολη. Τα μάτια του γελούσαν και πάντα γελούν. Τι μπορεί να τον αφορά από αυτές τις λίστες της φρίκης?

Δεν υπάρχουν σχόλια: