ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τραπεζικές απάτες! Προσοχή!



της Eλένης Tροβά - 20/6/2013

Eπίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία υπήρξε για την εξιχνίαση από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της μεγάλης υπόθεση απάτης σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η αστυνομία σημειώνει πως συνελήφθη στο Αγρίνιο μια 41χρονη υπάλληλος η οποία εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως ταμίας υπεξαιρούσε χρηματικά ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών και τα τοποθετούσε στον προσωπικό της λογαριασμό αλλά και σε λογαριασμούς άλλων προσώπων ενώ διερευνάται η εμπλοκή στην υπόθεση και άλλων ατόμων.

Σε βάρος της συλληφθείσας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απάτη με υπολογιστή, υπεξαίρεση, ψεύδη βεβαίωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Από το Σεπτέμβριο του 2012 υπεξαίρεσε συνολικά από 10 τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών του τραπεζικού ιδρύματος, το ποσό των 684.193,68 ευρώ .

Το αστυνομικό δελτίο διεξοδικά αναφέρει:

Από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από μεθοδική αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκε μεγάλη υπόθεση απάτης, σε βάρος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη χθες (08-06-2013) στο Αγρίνιο, μια 41χρονη ημεδαπή, υπάλληλος υποκαταστήματος του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της απάτης με υπολογιστή, ψευδούς βεβαιώσεως της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από εσωτερικό έλεγχο της αρμόδιας Διεύθυνσης του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος, από την οποία προέκυψαν ενδείξεις υπεξαίρεσης χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών σε συγκεκριμένο υποκατάστημα στο Αγρίνιο, ανέλαβε την διερεύνηση της υπόθεσης και για το λόγο αυτό κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στη περιοχή.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, 41χρονη υπάλληλος του Τραπεζικού Υποκαταστήματος, εκμεταλλευόμενη τη θέση της ως ταμίας του συγκεκριμένου υποκαταστήματος και έχοντας πρόσβαση στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας, επέλεγε λογαριασμούς πελατών της Τράπεζας και κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας που δεν είχαν τη δυνατότητα για συνεχή προσέλευσή τους στη τράπεζα για συναλλαγές και ενημέρωση των λογαριασμών τους. Στη συνέχεια, από τους τραπεζικούς αυτούς λογαριασμούς προεξοφλούσε τις προθεσμιακές καταθέσεις των πελατών, πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους αλλά και τις υπογραφές των αρμόδιων στελεχών της Τράπεζας που διεκπεραίωναν τέτοιες τραπεζικές εργασίες και κατάφερνε να υπεξαιρεί συστηματικά τα χρηματικά ποσά που είχαν κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Σημειώνεται, ότι η 41χρονη για να συγκαλύψει την εγκληματική της δράση και έχοντας ως σκοπό της μελλοντική ιδιοποίηση αυτών των ποσών, τα κατέθετε είτε στον προσωπικό λογαριασμό μισθοδοσίας της είτε σε νέους λογαριασμούς των παθόντων πελατών, τους οποίους είχε δημιουργήσει πλαστογραφώντας τις υπογραφές τους. Στο πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης που προσδιορίζεται από το Σεπτέμβριο του 2012, η 41χρονη υπάλληλος κατάφερε να υπεξαιρέσει από 10 λογαριασμούς πελατών της τράπεζας, το χρηματικό ποσό των 684.193,68 ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζεται η εμπλοκή στην υπόθεση και δύο άλλων ατόμων.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία της στο Αγρίνιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

· Τριάντα δύο (32) βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, από τα οποία τα (16) φέρουν στοιχεία διαφορετικών δικαιούχων, ενώ τα υπόλοιπα (16) έχουν εκδοθεί στο όνομά της από διάφορα άλλα τραπεζικά ιδρύματα.

· Πλήθος παραστατικών τραπεζικών συναλλαγών με στοιχεία διαφόρων προσώπων.

· Πλήθος αιτήσεων πληρωμής – αντιτύπων για βεβαίωση κέρδους από πρακτορεία στοιχημάτων.

· Ένα ημερολόγιο στο οποίο αναγράφονταν τα ονοματεπώνυμα των προαναφερόμενων παθόντων πελατών της τράπεζας και στοιχεία των λογαριασμών τους.

Οι συλληφθείσα οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πολλά τα περιστατικά πολλοί και οι παθόντες. Δεν οφείλουν οι Τράπεζες να ελέγχουν τις συναλλαγές επιτέλους? ή ο νόμος τις αφορά εν μέρει?

Δεν υπάρχουν σχόλια: