ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Σφραγισμένα χείλη

Στη Γερμανία κάποιοι διάσημοι νομικοί είναι και σημαντικοί συγγραφείς. Ο Schlink είναι ένας από αυτούς. Το βιβλίο του "Διαβάζοντας στη Χάνα" είναι ένα από τα ωραιότερα βιβλία που διάβασα τα τελευταία χρόνια και τούτο επιβεβαιώνουν πολλοί. Τώρα σε μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εκδοχή τα "Σφραγισμένα χείλη" μας θυμίζει και πάλι ότι ο νομικός λόγος ερμηνεύει τη ζωή με μια ματιά που δεν είναι αμελητέα ολωσδιόλου. Εξαιρετικά διδακτικό για νομικούς, φοιτητές και δικαστές! Ναι μπορούμε ακόμη να σκεφτόμαστε έστω και με μια μέτρια μεταφορά στο σινεμά ενός σπουδαίου βιβλίου.
Μη το χάσετε!

3 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ενδιαφέρον!!
Θα φροντίσω να μη το χάσω Ελένη μου!
:))

Takis Konstantopoulos είπε...

Είδα το έργο πριν μια βδομάδα στο Εδιμβούργο (ο αγγλικός τίτλος είναι "The Reader") και θα συμφωνήσω ότι είναι πολύ καλό. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά απ'ότι λες είναι πιο καλό... Νομικός δεν είμαι, αλλά μπορώ να δω πως έρχεται κανείς σε σύγκρουση όταν ο νόμος είναι αυτός που είναι, αυτός που ψυχρά διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις και αυτός που πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση με κάποια λογική ή κάποια συναισθήματα.

Είναι δύσκολο να εκφράσω τι θέλω να πω χωρίς να φανερώσω το περιεχόμενο της ταινίας. Ένα άλλο όμως θέμα που εμένα, σαν καθηγητή πανεπιστημίου, μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος που ο καθηγητής της νομικής προσέγγιζε το μάθημά του. Για μένα (που ακολούθησα από πολύ μικρός τις λεγόμενες [λανθασμένα] θετικές επιστήμες), θα μπορούσα να πω ότι ένας δάσκαλος σαν κι αυτόν, αν είχα τύχει να βρίσκομαι στο ακροτήριό του, ίσως να μπορούσε να μου είχε αλλάξει την όλη ιδέα που είχα για του τι αντιπροσωπεύει η νομική επιστήμη.

Unknown είπε...

υπάρχουν πολλά ωραία έργα τελευταία. όσο γι'αυτό που λέτε για τον καθηγητή φίλε κ. Κωσταντόπουλε, ΠΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙ. ισως και η δική μου ζωή να ήταν άλλη.