ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Γεννητούρια!

Αλλη μια φορά τα Νομικά Νέα έχουν τη χαρά να συμμετέχουν στα σπουδαία νέα του Αλέξανδρου και της Εύης αφού πρόσφατα μόλις ήρθε στον κόσμο υγιέστατη και μαυρομαλλούσα η κορούλα τους γεμίζοντάς μας αιδιοδοξία και κέφι.
Να ζήσει η μικρή και να τη χαίρονται οι γονείς της και όλοι μας!

Για και ο μπαμπάς της είναι ο γνωστός και άριστος συνάδελφος Αλέξανδρος Μεταλληνός θα του επισημάνω την ακόλουθη σημερίνή είδηση της Καθημερινής ενόψει πιθανής της ονοματοδοσίας

Hμερομηνία : 29-01-09
Τα αγόρια με ασυνήθιστο όνομα είναι πιο πιθανό να παραβούν το νόμο
Οι έφηβοι, οι γονείς των οποίων τους βάφτισαν με κάποιο πολύ ασυνήθιστο όνομα, είναι πιο επιρρεπείς να διαπράξουν κάποια παράβαση του νόμου.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας των επιστημόνων Ντέιβιντ Κάλιστ και Ντάνιελ Λι του πανεπιστημίου Σίπενμπουρσγκ της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Social Science Quartely», σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.
Οι δύο ερευνητές συνέκριναν τα μικρά ονόματα των ανήλικων Αμερικανών παραβατών με αυτά του υπόλοιπου πληθυσμού και, αφού τα κατέταξαν σε μια λίστα με βάση το πόσο συνηθισμένα είναι, διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες (π.χ. χρώμα δέρματος), οι νεαροί με τα πιο ασυνήθιστα ονόματα είναι αυτοί που είναι πιθανότερο να μπλεχτούν με κάποια παράνομη δραστηριότητα.
Αν και τα ίδια τα ονόματα δεν είναι η αιτία της τάσης για παράβασης, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συσχέτιση ονόματος-παράβασης οφείλεται σε «παράγοντες που αυξάνουν την τάση για παραβατικότητα, όπως ένα μειονεκτικό οικογενειακό περιβάλλον, η διαμονή σε μια περιοχή με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά».
Επίσης -και όχι λιγότερο σημαντικό- οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα παράξενο όνομα καθιστά τα παιδιά στόχο διαφορετικής συμπεριφοράς (ειρωνικής, επιθετικής κλπ.) από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο και τις παρέες, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να δυσκολεύονται να αναπτύξουν φυσιολογικές σχέσεις και, από αντίδραση, να ρέπουν προς την παραβατικότητα.
Ακόμα, οι νέοι μπορεί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, να αντιδρούν έτσι επειδή δεν τους αρέσει το όνομά τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Η είδηση φυσικά αφορά τα αγόρια και το μικρούλι του Αλέξανδρου είναι κοράκλα! Ομως η είδηση όσο παράξενη και αν φαίνεται αφορά όλους τους γονείς και όλους μας κατά κάποιο τρόπο.
Το όνομα του παιδιού και η ταυτότητά του έχει να κάνει με την εικόνα που έχουν οι γονείς του γι' αυτό. Ενα παιδί με ιδιαίτερο όνομα αναμένεται να γίνει ένα ιδιαίτερο - ξεχωριστό παιδί. Κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο ή εφικτό. Και τι σημαίνει ξεχωριστός σε τελευταία ανάλυση? το παιδί για το γονιό δεν είναι πάντα ξεχωριστό και μοναδικό?
Η γενιά μας επαναστάτησε πολύ με τα ονόματα. Μετά την περίοδο των αμερικανικής επιρροής ονομάτων και των συντμήσεων τύπου: Νταίζη, Κεη, Τίνα, Αντζυ κλπ γεμίσαμε αρχαίες, βυζαντινές θεές και ηρωίδες. Πράγματι με τόσες Φαίδρες, Ηλέκτρες, ΘΕοδώρες τα πράγματα φαίνονται περίπλοκα. Οι λόγοι δεν είναι ανάλογοι με αυτούς που ανέφερε ο Μακρυγιάννης για τους σκλαβωμένους Ελληνες που αποκτώντας εθνική συνείδηση ονόμαζαν τα παιδιά τους με ονόματα αρχαίων. Οι λόγοι είναι ιδιόμορφοι και αξίζουν μελέτης.
Κάποτε μάλιστα που μια φίλη έψαχνε κάτι πολύ σπέσιαλ για το παιδί της έκανα έρευνα αγοράς στις εφημερίδες και ανακάλυψα αληθινά πρωτότυπα ονόματα: Συρματένια, Βελλιώτα και έτι περαιτέρω Βαμβούλου.
Η φίλη επέλεξε κάτι πιό εύηχο. Εγώ πάντα πνεύμα αντιλογίας το επαναλαμβάνω: μοναδική είναι η αγάπη μας για τα παιδιά και η παρουσία τους αρκεί. Τα ονόματα δεν έχουν τόση σημασία και αν χαρεί και καμιά γιαγιά δεν βλάπτει.
Να ζήσει η μικρή κορούλα του Αλέξανδρου και της Εύης και να ακούμε πάντα χαρούμενα νέα!

3 σχόλια:

philos είπε...

Δεν μου μένει παρά να συμφωνήσω!
;)

philos είπε...

Και μην ξεχάσω να ευχηθώ και γω στους ευτυχείς γονείς να τους ζήσει η κορη τους και να ειναι πάντα υγιής και ευτυχισμένη!

fevis είπε...

Μην μου βάζεις ιδέες τώρα φιλενάδα μου.... Αν και, το όνομα του αστροπελεκιού μου δεν είναι τόσο ασυνήθιστο σήμερα... Τουλάχιστον όχι τόσο όσο ήταν όταν του το δώσαμε....:-)