ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Αχελώος, ο θεός ποταμός.

Σύμφωνα με τη σημερινή Ναυτεμπορική, το Πρώτο Θέμα , το Ριζοσπάστη την αποστολή ερωτημάτων στο ΔΕΚ αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη σχετικά με την υπόθεση του «σίριαλ» της εκτροπής του Αχελώου. Θα σχολιάσουμε αναγκαία και πάλι το γεγονός της διαρροής των αποφάσεων που είναι σε διάσκεψη πριν τη δημοσίευσή τους. Πάγια κατάσταση όχι όμως αυτονόητη. Η εφημερίδες μας λένε ότι η απόφαση θα εκδοθεί το Νοέμβριο (αυτό φυσικά δεν μπορεί να το ξέρει ούτε να δεσμεύει κανέναν...). Το ζήτημα είναι γνωστό . Εχουν γραφθεί πολλά κατά καιρούς. Τα δις που πήρε ο ποταμός δεν μπορεί παρά να κινητοποιούν κάθε σκεπτόμενο πολίτη.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει, η Ναυτεμπορική, αποφασίστηκε η αποστολή ερωτημάτων στο ΔΕΚ για το αν παραβιάζονται οι διατάξεις της Οδηγίας 200/60/ ΕΚ που αφορά την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων με το νόμο 3481/2006, ο οποίος κύρωσε ορισμένα άρθρα της Οδηγίας αυτής και το αν μπορεί να γίνει η εκτροπή του Αχελώου χωρίς τον προβλεπόμενο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία στρατηγικό σχεδιασμό για τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής που θεσσαλικού κάμπου. Επίσης, ερωτούν αν μπορεί να προχωρήσει η εκτροπή χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, όπως απαιτούν οι κοινοτικές οδηγίες.
Θα θέλαμε να δούμε την απόφαση. Και θα θέλαμε να την δούμε εγκαίρως. Διότι αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στην απονομή δικαιοσύνης. Οτι η απόφαση αυτή, όπως και τόσες άλλες, εκδίδεται σε χρονικό σημείο που καθιστά και το πολιτικό κόστος των παράνομων αποφάσεων ασήμαντο, και την ίδια την παρανομία "πραγματική κατάσταση". Φυσικά οι δικαστές δεν είναι υπεράνθρωποι. Θα πρέπει όμως, καθώς καλά γνωρίζουν τις συνέπειες του ετεροχρονισμού των δηλώσεων και των ανακοινώσεων από το... δια ταύτα... να σπεύδουν. Ο χρόνος δρα υπέρ της παρανομίας. Και επιστρέφω στον Αχελώο, τον πολύπαθο Θεό Ποταμό για τον οποίο έχω γράψει και ξαναγράψει στο νομικό τύπο όπως και για το ζήτημα των υδάτινων πόρων.
Δεν ανήκω στους ενεργούς συμπολίτες που δρατησιοποιούνται για το θέμα. Θαυμάζω την επιμονή της WWF από απόσταση. Εχω όμως τοποθετηθεί επιστημονικά πολλές φορές για το θέμα. Η τύχη της υπόθεσης αυτής που τρέχει εδώ και χρόνια κινείται δυστυχώς και πάλι στη σφαίρα του αυτονόητου και του κυνηγητού φαντασμάτων.
Οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να βρούν τον καλύτερο τρόπο να ξεφύγουν από το νόμο και να κάνουν το δικό τους.
Τα δικαστήρια τρέχουν να πουν το εξαρχής γνωστό και δεδομένο. Δεν είναι το πρώτο έργο για το οποίο η συμπεριφορά αυτή πρυτανεύει. Δεν θα είναι και το τελευταίο.
Δεν καταλαβαίνω τους επίμονους πολιτικούς, τους εξαγριωμένους υπουργούς και τα πεισματάρικα δικαστήρια. Οπως δεν καταλαβαίνω τους δημοσιογράφους που δημοσιεύουν τις πληροφορίες που έχουν από τις διασκέψεις. Ολοι ξέρουν πώς κάνουν μεγάλα λάθη:
οι πολιτικοί παρανομούν συνειδητά αξιώνοντας όμως από τους πολίτες να σέβονται το νόμο
οι δικαστές απομένουν δικαιοσύνη αργά και όταν πιά το θέμα έχει ξεφτύσει ... πόσα παραδείγματα.
οι δημοσιογράφοι διαρρέουν ειδήσεις ώστε να ανάψουν τα τηλέφωνα στην ώρα τους.
Δεν θα ήθελα σήμερα να είμαι στη θέση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Το ως άνω δημοσίευμα του έφτειαξε σίγουρα το κέφι. Θα τρέχει να παρακαλεί το δίχως άλλο τους συμβούλους του να μάθουν λεπτομέρειες και να κάνουν ότι μπορούν μέχρι την έκδοση της απόφασης. Δεν θα ήθελα να είμαι επίσης στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ που θα πρέπει να διαχειρισθεί αυτή τη... διαρροή.
Θα ήθελα να είμαι στη θέση της Συμβούλου κ. Σακελαροπούλου που ως εισηγητής της υπόθεσης τόλμησε να θίξει το αυτονόητο (κάτι που είναι ότι πιο δύσκολο υπάρχει στις μέρες μας) παρότι γνωρίζει ότι η συμπεριφορά της θυμίζει τις "Θερμοπύλες" καθώς οι Μήδοι (επιτέλους) θα διαβούνε. Ιδίως διότι, όπως φαίνεται από τη διαρεύσασα πληροφορία της διάσκεψης πήρε με το μέρος της τη σύνθεση!
Αναμένουμε τη συνέχεια της υπόθεσης του Αχελώου, αναμένουμε τη συνέχεια της τύχης του τόπου που σαν το θεσσαλικό κάμπο περιμένει το θεό ποτάμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: