ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Στο πέμπτο καιγόμαστε!

Τέσσερα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης ενέκρινε ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης αναφέρει:

Το πρώτο νομοσχέδιο, είπε, αφορά την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και περιλαμβάνει 79 (όχι όχι 69 πονηρούληδες) άρθρα. Πρόκειται, όπως είπε, με αυτό το νομοσχέδιο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να θωρακιστεί οικονομικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης και γενικότερα η Δικαιοσύνη. (Υποθέτω ότι με αυτό δημιουργείται και το 7ο τμήμα στο ΣτΕ, το οποίο χρόνο με το χρόνο θα αποκτήσει 159 τμήματα για να δούμε εμείς που σχολιάζουμε τη νομολογία του. Ας πρόσεχε και εκείνο λιγάκι βέβαια με τα παραπεμπτικά για το βασικό μέτοχο...)

Αναλυτική ενημέρωση σε Υπουργείο Δικαιοσύνης http://www.ministryofjustice.gr/
Θέμις Κατασκευαστική http://www.themis.com.gr/


Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, προβλέπεται ένα μεγάλο πρόγραμμα οικοδόμησης νέων φυλακών,με βελτιωμένες συνθήκες ασφαλείας και διαβίωσης (με ΣΔΙΤ τάχα?)

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τη διαφθορά. «Θωρακίζεται ο πολιτικός κόσμος, αφού το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για τον πολιτικό κόσμο και τους δημάρχους και τους νομάρχες», είπε ο κ. Χατζηγάκης και πρόσθεσε, «οι πολιτικοί δεν φοβούνται τίποτα, είπε και πρόσθεσε ότι δεν φοβούνται να ρυθμίσουν τα ζητήματα, έτσι ώστε να είναι ανοιχτοί σε κρίσεις και κριτική». (Ηρέμησα και αναμένω).

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στο απόρρητο των επικοινωνιών και ο κ. Χατζηγάκης παρέπεμψε σε περιστατικά όπου -όπως είπε- παραβιάστηκε το απόρρητο. Πρόσθεσε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θωρακίζουν το απόρρητο και διασφαλίζουν το ιδιωτικότητα. Αντιμετωπίζονται απόρρητα του ιδιωτικού βίου και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά τη Eurojustice και προβλέπει τη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κατόπιν αυτού μπορούμε να ησυχάσουμε όλοι:

Οι κακοί στη φυλακή- οι φυλακές αυγαταίνουν και έχουν και ξενοδοχειακό εξοπλισμό enfin mon dieu... Με δυσαρεστεί πάντως που δεν υπάρχει η από ετών αναμενόμενη πρόβλεψη για ιδιωτικές φυλακές με ΣΔΙΤ. Η ανάμειξη του εκλεκτού κ. Λυκουρέζου θα ήταν τότε ακόμη σημαντικότερη λόγω της πολλαπλής του εμπειρίας.
Η διαφθορά πατάσσεται ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ όμως! Το νομοσχέδιο προϋποθέτει αναποτελεσματικές απόπειρες αυτοκτονίας υποχρεωτικές και μάσημα DVD τον ελεύθερο χρόνο.
Τα διοικητικά δικαστήρια να σπεύδουν να εργάζονται διότι αργούν και το απολαμβάνουν αδικαιολόγητα. Δεν κατάλαβα βέβαια αυτό για τα οικονομικά της δικαιοσύνη αλλά μπορεί να είναι κανένας αναγραμματισμός της εφημερίδας που το είδα.
Το περί απορρήτου αποτελεί μάλλον bonus για την αποχώρηση του κ. Κορωνιά από τη Vodafone και το περί προσωπικών δεδομένων προκαλεί χαμόγελο και ευκαιρία για πρόσθετες ευχές στον κ. Γεραρή,
Αυτό που με τρομάζει όμως πιό πολύ είναι αυτό το τέταρτη για το οργανωμένο έγκλημα. Μήπως εκεί έκρυψαν το νομοσχέδιο για τους μπλόγκερς?

Τέλος κατά πληροφορίες μου με το τέταρτο νομοσχέδιο φύονται νέα δένδρα στην καμένη Πελοπόννησο και αλλού χωρίς να απαιτείται πότισμα, βροχή ή άλλου είδους νερό. Μαλιά φυτρώνουν σε κεφάλια φαλακρών δικαστών και εισαγγελέων... (καλά καλά δεν συνεχίζω άλλο...)
Στο πέμπτο άλλωστε καιγόμαστε!

Υ.Γ. το μπλογκ εύχεται ολόθερμα περαστικά και στέλνει φιλάκια στο μικρό του φίλο Γιώργο που είναι κούκλος και γιός μπλόγκερ ΦΙΛΟΥ μας. Και αυτό είναι το μόνο σοβαρό της ημέρας.

8 σχόλια:

philos είπε...

Σε ευχαριστούμε... Με το καλό να έρθεις να σε δούμε!

Meropi είπε...

Λοιπόν Ελένη μου όταν ακούω για νομοσχέδιο για επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και μάλιστα χωρίς πρόβλεψη για νέες θέσεις δικαστών, γραμματέων, υποδομή και μηχανοργάνωση σκιάζομαι. Φαντάζομαι απλώς θα συντάμουν (στα χαρτιά) πάλι τις προθεσμίες (που είναι ανέξοδο) και άσε τους άλλους να νομίζουν ότι έτσι απονέμεται σύντομα η δικαιοσύνη.
Τώρα πώς θα θωρακιστεί οικονομικά το Υπουργείο, ο Θεός και η ψυχή τους. Θα ανεβάσουν άραγε το ποσό της μετατροπής των ποινών;;;
Από ανέξοδες (για το Δημόσιο) ιδέες το Υπουργείο άλλο τίποτε...

Panagiotis Skouris είπε...

Θα συμφωνήσω με τη Μερόπη και θα ήθελα να θέσω άλλο ένα ερώτημα σε σχέση με τα νομοσχέδια αυτά:

Γίνεται λόγος για επιτάχυνση στην απονομή της (διοικητικής εν προκειμένω) δικαιοσύνης. Και η προτεινόμενη για αυτό μέθοδος είναι η δημιουργία 7ου Τμήματος στο ΣτΕ. Ωραία… και με το καημένο το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο καταθέτεις σήμερα Προσφυγή και ο προσδιορισμός έρχεται μετά από τέσσερα (στην καλύτερη περίπτωση) χρόνια, τι θα γίνει; Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και οι διοικητικές διαφορές ουσίας, διαφορές των πολιτών με το δημόσιο είναι. Και πολλές φορές μάλιστα καίνε και πιο πολύ (βλ. φορολογικές ή κοινωνικοασφαλιστικές διαφορές).

Unknown είπε...

Χρήστο, χθες έγιανε από πυρετό και ο Παναγιώτης. Πήγαμε μια βόλτα για λίγο και όλο το μικρό σου σκεπτόμουν ... με μια μικρή ανυπομονησία για το άλλο που είναι στο δρόμο παράλληλα. Δεν πήρα τηλέφωνο γιατί σκέφτηκα πως η Κατερίνα έχει σοβαρά πράγματα αυτό τον καιρό αλλά χάζευα τα μωρουδιακά δεν στο κρύβω...

Unknown είπε...

Μερόπη βλέπεις ότι σάββατο εργάζομαι! αφού επιταχύνεται η δικαιοσύνη σπεύδω να την προλάβω όσο μπορώ...

Unknown είπε...

Παναγιώτη, εσυ να κοιτάξεις να σου περάσει ο πυρετός και να κάνεις το σημείωμα της τρίτης διότι η δικαιοσύνη επιταχύνεται και εμείς τρέχουμε στη λαϊκή του σαββάτου της Καλλιδρομίου. Και να μας πεις ποιός θα είναι ο 7ος αντιπρόεδρος να ξέρουμε να συγχαρούμε εγκαίρως εσύ που ασχολείσαι και με τα συνδικαλιστικά που λέει ο λόγος....

nikos10 είπε...

Ελένη,

σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το σχέδιο για 7ο τμήμα στο ΣτΕ κ.λπ. ξεχνιέται.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?
q=%D3%F4%C5&a=&id=46455528

http://www.enet.gr/online/online_hprint?
q=%C4%E9%EA%E1%E9%EF%F3%FD%ED%E7&a=&id=29854024

Όσον αφορά την "επιτάχυνση" της δίκης, τι να πρωτοπώ άραγε; Είμαι κοντά 2 χρόνια δικηγόρος και αυτό θα πρέπει να είναι το τρίτο σχετικό νομοσχέδιο. Αν νομίζουν ότι έτσι επιταχύνεται η δικαιοσύνη... Αλλά, βέβαια, δεν αντιμετωπίζουν αυτοί τους πάντα απαιτητικούς πελάτες.

Από όλες τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις θα σταθώ σε μία: ελπίζω πράγματι να ισχύσει (με ποιο τρόπο δεν μπορώ να καταλάβω) ο περιορισμός του δημοσίου στην άσκηση παντελών αβάσιμων και εκ των προτέρω απορριπτέων ένδικων μέσων.

Unknown είπε...

Νίκο,
αφού είσαι νέος δικηγόρος σε παρακαλώ να διαβάσεις το ποστ που έγραψα για το Χασοδίκη που πάσχει να συντάξει φορολογική δήλωση! Χάρηκα που ήρθες από τα μέρη μας.
Αν τώρα το 7ο τμήμα δεν γίνει τι να πώ. Σκέπτομαι με θλίψη αυτούς που έραβαν κουστούμι ή ταγιεράκι.Για το τελευταίο που λες συμφωνώ!