ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

2008 - Κίνα και ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κίνα[1] θα επιχειρήσει φέτος με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο να δοκιμάσει τη δύναμη των σωμάτων και την παντοδυναμία του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ιδεολογίας που το υποστηρίζει.

Οι Κινέζοι είναι όπως λένε πανέτοιμοι για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το νέο εντυπωσιακό Ολυμπιακό στάδιο χωρητικότητας 100.000 θέσεων, είναι σχεδιασμένο από Ελβετούς αρχιτέκτονες, τους Xέρτζογκ και Nτε Mερόν. Ακριβώς δίπλα του, θα δεσπόζει το κολυμβητικό κέντρο με τη συναρπαστική πρόσοψη: φτιαγμένη από διαφανή προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία. O Γάλλος αρχιτέκτων Πολ Aντρέ σχεδίασε το νέο κτίριο του Eθνικού Θεάτρου του Πεκίνου, στο κέντρο της πόλης, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε σε 300 εκατομμύρια δολάρια. O Βρετανός αρχιτέκτων Nόρμαν Φόστερ και οι συνεργάτες του σχεδίασαν το νέο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που η κατασκευή τους ανήλθε σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια και που το σχέδιό του είναι εμπνευσμένο από ένα δράκο. Ο Ολλανδός αρχιτέκτων Pεμ Kούλχας επελέγη για να σχεδιάσει τη νέα έδρα της CCTV, της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Κίνας. Το κτίριο θα είναι ένας κυκλικός ουρανοξύστης προϋπολογισμού 600 εκατομμύριων δολαρίων.

Kαθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο πλησιάζουν αυξάνονται καθημερινά οι κραυγές διαμαρτυρίας για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων[2] Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως η Olympic Watch (Committee for the 2008 Olympic Games in a Free and Democratic Country)[3] και η Διεθνής Αμνηστεία[4] θα επιμένουν να αναδεικνύουν την ανάγκη για ανθρώπινα δικαιώματα και τις παραβιάσεις τους. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, εντείνονται στην Κίνα τα περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσπάθεια των κυβερνητικών αρχών να ολοκληρώσουν έγκαιρα τα ολυμπιακά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Συχνές είναι οι περιπτώσεις των αναγκαστικών εξώσεων φτωχών οικογενειών από διάφορες περιοχές, στις οποίες έχει προβλεφθεί η κατασκευή γηπέδων, αλλά και η κράτηση και παρενόχληση όσων διαμαρτύρονται για τις εξώσεις αυτές.
Επίσης, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εφαρμόσει τα μέτρα που υποσχέθηκε για την ελευθερία των ΜΜΕ, γεγονός που δημιουργεί αμφισβητήσεις για τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων και ελευθεριών των ξένων και των τοπικών δημοσιογράφων.

Σημαντικές καταγγελίες ακούγονται επίσης για παραβιάσεις σχετικές με το δικαίωμα στο περιβάλλον[5]. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[6] συνεχώς εκθέτει τις απόψεις του για το θέμα είτε με αφορμή το Θιβέτ[7] και τις πρόσφατες εξεγέρσεις, είτε με αφορμή παραβιάσεις που αφορούν στην ελευθερία του τύπου, των ΜΜΕ κλπ Οι ΗΠΑ απέσυραν όμως την Κίνα από τη «μαύρη λίστα» των κρατών που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κίνα υπήρχε και στον περσινό κατάλογο αλλά και σ' αυτόν του 2005 με την εξήγηση ότι «ήταν μια από τις χώρες σε όλο τον κόσμο που παραβίαζε κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα». Από την πλευρά της η ΔΟΕ φαίνεται πως έχει επιλέξει να ρίξει στα «μαλακά» τις επιδόσεις της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συστάσεις, στις οποίες προέβησαν ανώτερα στελέχη της ΔΟΕ για βελτίωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Κίνας, ήταν περισσότερο για λόγους εφησυχασμού της κοινής γνώμης, από τη στιγμή που οι υποσχέσεις από πλευράς διοργανωτών με την ανάληψη των Αγώνων δε φαίνεται να τηρούνται. Το θέμα παίρνει μεγάλη έκταση και πλέον εμπλέκει το σύνολο του κόσμου [8].

Ιδού λοιπόν που για μια ακόμη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίδουν την αφορμή για διάλογο σε θέματα που υπερβαίνουν τα αθλητικά δρώμενα. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Η γράφουσα, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα ήδη από το 2000 οπότε εκδόθηκε το πρώτο tτης βιβλίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κ. Γιαννακούρου συνεχίζει να προβληματίζεται. Θα σας κρατά ενήμερους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: