ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΕ

Ο νέος νόμος 3604/2007 που δημοσιεύτηκε στις 8-8-2007 στο ΦΕΚ Α189 αναμόρφωσε τον ΚΝ 2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών σε ποικίλα επίπεδα, με στόχο αφενός να ενσωματώσει τις Οδηγίες 2006/68/ΕΚ και 2003/58/ΕΚ στην ελληνική έννομη τάξη, αφετέρου, κυρίως, να συμπεριλάβει ορισμένες νέες ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη σύσταση και τη λειτουργία των ανωνύμων εταιριών. Δεδομένου ότι ο νέος νόμος τροποποίησε περισσότερα από τα μισά άρθρα του 2190, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση που πραγματοποιείται στο δίκαιο της ανώνυμης εταιρίας από το ν.δ. 4237/1962 και μετά. Μια τέτοια μεταρρύθμιση κρίθηκε απολύτως αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μια σειρά από ζητήματα στον παλαιό νόμο που δεν συμβάδιζαν πλέον με τα σύγχρονα νομικά και οικονομικά δεδομένα.
Παρακάτω, μπορεί όποιος επιθυμεί να «κατεβάσει» το επισυναπτόμενο έγγραφο, το οποίο, εκτός από το συνολικό κείμενο του νόμου έτσι όπως έχει τροποποιηθεί, περιέχει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως μια μικρή ιστορική αναδρομή του 2190 και των σημαντικών αλλαγών που αυτός υπέστη στο πέρασμα των χρόνων, τους αριθμούς των καινούργιων Κοινοτικών Οδηγιών σε σχέση με τις ανώνυμες εταιρίες που επίσης αναμένεται να ενσωματωθούν στην ελληνική έννομη τάξη, τους άξονες γύρω από τους οποίους κινείται ο νέος νόμος, τις σημαντικότερες αλλαγές που αυτός επιφέρει, καθώς και σχετική βιβλιογραφία. Με την ευχή να φανεί χρήσιμο το προσφέρουμε…
Καλή ανάγνωση!!

3 σχόλια:

nikos10 είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Εξαιρετική δουλειά. Δεν ξέρω, μάλιστα, αν είστε οι πρώτοι που παρουσιάζετε το κείμενο του νόμου στο σύνολό του ενημερωμένο με την πρόσφατη εκτεταμένη τροποποίηση. Ευχαριστώ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ Νίκο,
ευχαριστούμε για τις ευχές. Βασιζόμαστε ιδιαίτερα στις σκέψεις των αναγνωστών μας. Ο Νίκος και η Ειρήνη ξεπέρασαν το αναμενόμενο.
Αν έχεις ηλεκτρονική διεύθυνση να σου στείλουμε και το αρχείο.

apload είπε...

Δεν είμαι νομικός αλλά κάτι πιο εφιαλτικό - οικονομικός διευθυντής. Στη μόνη άλλη κωδικοποίηση του 2190 που βρήκα online, βρήκα και ένα λάθος, οπότε δεν μπορώ να την εμπιστευθώ. Μπορείτε να μου στείλετε ηλεκτρονικά το αρχείο που δημοισεύεται στο blog? Θα σας ήμουν ευγνώμων. alpapad@hol.gr
Αλέκος Παπαδόπουλος