ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

οι προτεραιότητες στο χώρο της δικαιοσύνης

οι προτεραιότητες στο χώρο της δικαιοσύνης


Σχεδόν απίστευτη η σημερινή είδηση για όποιον νογάει από το νομικό κόσμο και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας!
Μεσούσης δικηγορικής αποχής πολλών εβδομάδων, μεσούσης κρίσης στην απονομή δικαιοσύνης και με κρίση που εμπλέκει από την κεφαλή της δικαιοσύνης έως τους αρμόδιους υπουργούς χωρίς καμία ελπίδα εκτόνωσης οι προτεραιότητες στο χώρο της δικαιοσύνης συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού Επικρατείας και του υπουργού Δικαιοσύνης λοιπόν!
Οι προτεραιότητες στον χώρο της δικαιοσύνης μας λένε οι ειδήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.
Ειδικότερα συζητήθηκε:
• Η πρόοδος του σχεδίου δράσης του Υπουργείου για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν τους τρόπους και το χρονοδιάγραμμα για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών.
• Η κατάσταση στις φυλακές και συγκεκριμένοι τρόποι βελτίωσής της.
• Η συνεισφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις.
• Τα προβλήματα του δικηγορικού κλάδου και οι δυνατότητες της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει.
Ελπίζουμε ο δικηγορικός κλάδος να μπορεί να ηρεμήσει μετά από όλα αυτά όσο για τις φυλακές και τα κτιριακά των δικαστηρίων σίγουρα θα δοθεί ύλη εργασίας στην πρώην Θέμις όπως μετεξελίχθηκε και δημιουργεί κτίρια.
Αυτό που προσωπικά με εκπλήσσει και με προβληματίζει είναι η “συνεισφορά του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις”. Γνωρίζοντας λίγο καλύτερα το χώρο από τις φυλακές και δεδομένου όντως ότι η διαμόρφωση του νομοσχεδίου αυτού είναι μνημονιακή υποχρέωση μεταξύ άλλων, αλλά και ότι αφορά οδηγίες οι οποίες όφειλαν να έχουν ενσωματωθεί στην έννομη τάξη προ πολλού, δεν μπορώ παρά να μην σημειώσω ότι το “στικάκι” που κυκλοφόρησε με το σχέδιο νόμου της επιτροπής Ροιλού φαίνεται ότι δεν έδωσε τα ποθητά αποτελέσματα. Οι δημόσιες συμβάσεις, το κρίσιμο σημείο για την πάταξη της διαπλοκής, της απάτης και της ρεμούλας δεν μπορεί να γραφθεί, τόσο δύσκολο φαίνεται να είναι.
Γιατί τάχα?
Εμείς δεν μπορούμε παρά να προτείνουμε στους βουλευόμενους υπουργούς την βοήθειά μας αν τη χρειασθούν ποτέ ώστε να μην μένει πίσω η μνημονιακή υποχρέωση και ανθίζει η ρεμούλα και η απάτη με συνεχείς αναθέσεις προμηθειών απευθείας. Η μήπως δεν το γνωρίζει αυτό η κυβέρνηση?

Δεν υπάρχουν σχόλια: