ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ζήτημα κοινής λογικής


πριν από λίγες μόνον ημέρες ο τύπος και η κοινωνία χαιρέτισε την ανακοίνωση με το ακόλουθο περιεχόμενο του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη συνεδρίαση της 6ης -2 -2016 στην πόλη της Θεσσαλονίκης
To Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη συνεδρίασή του στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την 6-2-2016, μετά από ομόφωνη απόφαση, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το καθεστώς των μνημονίων, που έχει επιβληθεί στη Χώρα μας οδηγεί, πλέον, σε αδιέξοδο. Μετά από έξι χρόνια παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε συγχρόνως θεσμική και αξιακή κρίση και διασάλευσης των αρχών του Κράτους Δικαίου και του Κράτους Πρόνοιας, από τις οποίες διαπνέεται η δημοκρατική έννομη τάξη μας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, ως θεσμικός φορέας, έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όχι μόνον επί ζητημάτων, που άπτονται της απονομής της Δικαιοσύνης αλλά και επί μείζονος και ευρύτερης δικαιοπολιτικής σημασίας θεμάτων, επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοθυσίας προς τον σκοπό της οικονομικής διάσωσης της χώρας. Ωστόσο, συνεχίζεται η επιβολή νέων μέτρων (ασφαλιστικό – φορολογικό), που πλέον πλήττουν τον πυρήνα της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών.
Η λογιστική αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων τομέων της χώρας και ο προσανατολισμός μόνο στην κάλυψη δημοσιονομικών στόχων δεν αφήνει περιθώρια ανάπτυξης.
Η οικονομική διάσωση της χώρας δεν θα επέλθει με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών (δικαίωμα στην υγεία, στην παιδεία κλπ.), δεν θα επέλθει με τη θέσπιση ενός ασφαλιστικού συστήματος εισπρακτικού και μόνο χαρακτήρα, όπως αυτό που προωθείται, ούτε με την υπερφορολόγηση των πολιτών, με τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση των νέων επιστημόνων, με το μαρασμό της ελληνικής επαρχίας και του αγροτικού τομέα και την φτωχοποίηση των πόλεων αλλά με τη σύνταξη ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης της χώρας, με τη καθιέρωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα προσφέρει ασφάλεια σε πολίτες και επενδυτές, με τη σύνταξη ενός ανθρωποκεντρικού ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, που θα πληρεί τις βασικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και της αλληλεγγύης των γενεών, που πρέπει να διέπουν κάθε ασφαλιστικό σύστημα
Ειδικότερα ως προς το θεσμό της Δικαιοσύνης επισημαίνει τα ακόλουθα:
Η συνταγματικά κατοχυρωμένη παροχή έννομης προστασίας περιορίζεται συνεχώς, αφενός ως προς τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες πολιτών με τη θέσπιση μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα (υψηλά παράβολα, ένσημα κλπ.), με συνέπεια να αμφισβητείται εάν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας υπηρετεί τις γενικές αρχές του Κράτους δικαίου διασφαλίζοντας όλα τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα και αφετέρου με τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας σε αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.
Η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Η συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής, κατά τρόπο που επιφέρει την υποβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και έχει ως συνέπεια την εξαθλίωση, οικονομική εξόντωση και εν τέλει την αναξιοπρεπή διαβίωση του συνόλου των δικηγόρων πλήττει τον ίδιο το θεσμό της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή αυτής συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το «οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης», όπως πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν επισημάνει μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί την άμεση απόσυρση διατάξεων που μειώνουν σε οποιονδήποτε βαθμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, επαυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των Δικηγορικών Συλλόγων και όλων των Κοινωνικών Ομάδων, που πλήττονται από το προσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Δικαίου.
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση φυσικά δεν εμπίπτει στα καθήκοντα των δικαστικών λειτουργών αλλά δεν απαγορεύεται να λαμβάνει χώρα. Αφελώς διερωτάται η γράφουσα γιατί η συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν προβλημάτισε τη νομική θεωρία όσο η αλληλογραφία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, ή οι τοποθετήσεις άλλων δικαστών σε ζητήματα γενικοτέρου ενδιαφέροντος ιδίως όταν το ζήτημα των μνημονίων και η νομιμότητά τους έχει κριθεί δικαστικά οπότε με την άνω ανακοίνωση θα μπορούσε να τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης προγηούμενης νομολογίας του ΣτΕ (και του ΕΔΔΔΑ!).
Δεν είναι βέβαιο αν επιτρέπεται τάχα σε κάποιο δικαστή να έχει άποψη δια των ενώσεων και συνδικαλιστικών φορέων του για ζητήματα ευρύτερα ή μη. Οι εποχές δίνουν στους δικαστές ελευθερίες ανάλογες με την ωριμότητά τους και τις αντοχές τους στο αλάθητο. Αλλο τόσο όμως όταν οι εποχές προσφέρουν τέτοιες ελευθερίες, οι δικαστές, οφείλουν να “αντέχουν” σε κριτική και αμφισβήτηση όχι μόνον της νομολογίας αλλά και των ευρύτερων απόψεών τους.
Δεν αμφισβητεί κανείς το δικαίωμα του νομικού, του δικαστή, να έχει ψυχή και γνώμη, θέσεις και διαφωνίες, ευαισθησίες ή προτιμήσεις. Αλλο τόσο όμως οφείλει να δέχεται και κριτική για τις θέσεις του αυτές αντιλαμβανόμενος ότι το πρόβλημα με τη γνώμη είναι ότι δέχεται αντίλογο και κριτική.
Τούτο θα είχε ως συνέπεια αν οι δικαστικές ενώσεις παραδείγματος χάριν τοποθετηθούν για ενδυματολογικά ζητήματα να δεχθούν τον αντίλογο της κοινωνίας, των εμπόρων παπουτσιών και ενδυμάτων ή να θεωρηθεί ότι προβαίνουν σε διαφήμιση κάποιου στιλ ή προϊόντος.
Ανάμεσα στην απόλυτη σιωπή, την τυπικότητα, την απομόνωση του δικαστή, ανάμεσα στην αυτιστική ενδοσκόπιση του δικαστικού κόσμου μιας εποχής και στην παρούσα νομική αγορά υπάρχει η κοινή λογική και το ήθος που θέτουν όρια.
Οι δικαστές έχουν ψυχή, τηρούν ιστοσελίδες, κάνουν ανακοινώσεις για τα πιστεύω τους και όπως κάποια τυγχάνουν αποδοχής άλλα θα τύχουν και αποδοκιμασίας. Είναι καλύτερος πιστεύω ένας κόσμος που ρισκάρει από έναν κόσμο που σιωπά έστω και για την διατήρηση  κύρους και  απόστασης. Ο εκδημοκρατισμός του δικαστικού λειτουργήματος παράλληλα με την έλλειψη ταξικής ομοιογένειας των δικαστικών λειτουργών προκαλεί κραδασμούς που θα πρέπει και εκείνοι να αφομοιώσουν δημιουργικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: