ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Υπάρχει τελικώς απόφαση του ΣτΕ?



της Ελένης Τροβά - 6/11/2015
 "Έντονη αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, για το εάν υπάρχει ή όχι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Η αφορμή δόθηκε όταν σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης τον ρώτησε εάν αισθάνεται την ανάγκη να πει τι έκανε λάθος, και κυρίως στους 2.500 ανθρώπους που περίμεναν κάτω από τις στοές.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος κάλεσε τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης "να σταματήσει να υπαγορεύει τις απόψεις του στο ΣτΕ", ενώ αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία είχε επικαλεστεί ο κ. Μανιάτης, τόνισε ότι "το ίδιο το ΣτΕ και ο πρόεδρος του διαψεύδουν το σύνολο των δημοσιευμάτων".
Για "αηθέστατες, εξωκοινοβουλευτικές και αδιανόητες προσεγγίσεις εκ μέρους του υπουργού" και για "μαγκιές και τσαμπουκάδες" που "δεν περνάνε εδώ", έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να "εφαρμόσει άμεσα όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας".
"Είναι απίστευτο αυτό που γίνεται με τον κ Μανιάτη, ο οποίος επιμένει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το κύρος το ΣτΕ", ανέφερε ανταπαντώντας ο κ. Σκουρλέτης, και κατέληξε:
"Υπηρετείτε την αντίληψη ορισμένων επενδυτών που δεν σέβονται το περιβάλλον, τους ανθρώπους, που δεν σέβονται τη χώρα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ"


Η συζήτηση για την είδηση περί αποτελέσματος διασκέψεως είναι συνήθης στην Ελλάδα καθώς οι δικαστές που μετέχουν στις μυστικές κατά τα λοιπά διασκέψεις δίδουν στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα αυτών. Και μόνον αυτοί. Οι δημοσιογράφοι όταν μαθαίνουν ειδήσεις και αφού τις διασταυρώνουν για την ασφάλειά τους και την εγκυρότητά τους τις προωθούν στον τύπο.
Το φαινόμενο είναι συχνότατο και διαρκές αλλά μόνοι υπεύθυνοι γι'αυτό είναι οι εκ των δικαστών φλύαροι. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν κοριοί ή άλλα μέσα πρόσφασης σε μυστικά διασκέψεων. Είναι γνωστά αυτά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανα μενόμενη απόφαση έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Αρα η συζήτηση είναι πολιτική και εκεί εντοπίζεται.
Κάθε δικηγόρος που σέβεται τον εαυτό του ξέρει πότε υπάρχει απόφαση για να την ανακοινώσει στον πελάτη του. Προσωπικά ως δικηγόρος που παρέστη δεν θεώρησα ποτέ ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από τις ειδήσεις που μαθαίνουμε δημοσιογραφικά.
Ομολογώ όμως ότι με προβληματίζει η ένταση γύρω από την είδηση αυτή. Αλλά και η απορία για την ύπαρξη ή μη απόφασης όταν όλοι ξέρουμε ότι η απόφαση έχει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή αλλά και ποτέ κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρθηκε σε ύπαρξη απόφασης.

Το δίχως άλλο αργά ή γρήγορα η απόφαση θα υπάρξει. Το πολιτικό θέμα όμως διαιωνίζεται και η χρήση της δικαιοσύνης στο πολιτικό πεδίο δεν είναι ότι καλύτερο.
Αυτό άραγε το σκέφθηκε ο δικαστής/οι δικαστές που έδωσαν την πληροφορία για τις διασκέψεις?

Δεν υπάρχουν σχόλια: