ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος στη Σαουδική Αραβία



της Eλένης Tροβά -από τα Νομικά Νέα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας έγραψε σήμερα στο μητρώο των δικηγόρων μια γυναίκα ως ειδικευόμενη δικηγόρο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο και σε άλλες να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό, όπως ανέφερε ένας ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Το υπουργείο δέχτηκε να εγγράψει την Άρουα Αλ Χουτζέιλι ως πρώτη ειδικευόμενη δικηγόρο στο βασίλειο. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για τις γυναίκες ώστε να λάβουν την άδεια να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου", είπε ο Ουάλιντ Αμπούλ Χέιρ ο οποίος ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ένα αντίγραφο του επίσημου εγγράφου.

Μέχρι σήμερα οι γυναίκες που είχαν πτυχίο νομικής μπορούσαν να εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία αλλά δεν είχαν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πελάτες στα δικαστήρια.

Ο Αμπούλ Χέιρ διευκρίνισε ότι μια ειδικευόμενη δικηγόρος μπορεί να ανοίξει δικό της γραφείο αφού ολοκληρώσει την τριετή πρακτική της.

Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια πολύ αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο ή να ταξιδεύουν μόνες τους, χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον συγγενή. Οι απαγορεύσεις καθιστούν πολύ δύσκολη την πρόσβαση των γυναικών σε πολλά επαγγέλματα.

Ωστόσο ο βασιλιάς Αμπντάλα τον Ιανουάριο διόρισε 30 γυναίκες στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ένα όργανο που δεν νομοθετεί αλλά συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Οι γυναίκες θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: