ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

To όνομα του νέου Υπουργείου σημαίνει πολλά για το μέλλον του. Ο ίδιος ο Υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διαφάνεια στην επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφάνεια είναι καλοδεχούμενη μας είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Αλλά και στις προγραμματικές του δηλώσεις ο ίδιος υπουργός προέταξε τη διαφάνεια της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Λιγώτερους νόμους και περισσότερη διαφάνεια υποσχέθηκε και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Ας είναι λοιπόν όλα να γιατρεύονται με το συγκεκριμένο πολυφάρμακο το νόημα του οποίου δεν είναι σαφές σε κανέναν απολύτως. Ολοι φυσικά ξέρουν ότι πρόκειται για κάτι το καλό και που το υπολείπτονται. Βάζουν στην άκρη παλιές λέξεις κάπως ξεπερασμένες όπως η δημοκρατία, η ανεξαρτησία, η αλληλεγγύη, η αλλαγή και προάγουν τη διαφάνεια σε πανάκεια.
Το blog ως ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διαφάνεια και τις μεταμορφώσεις της θα παρακολουθεί από κοντά τις διαφανείς εξελίξεις της διαφάνειας με την ελπίδα να βρει μαζί με τους έλληνες πολίτες το παρόν νόημά της.
Διότι το προγενέστερο ελληνικό της νόημα ήταν ιδίως το ασυμβίβαστο των ΜΜΕ και οι ανεξάρτητες αρχές όπως διατυπώθηκε στην αναθεώρηση : επρόκειτο για την κατά Ευάγγελο Βενιζέλο διαφάνεια.
Η νέα διαφάνεια μοιάζει περισσότερο τσαχπίνα και παιχνιδιάρα. Θα την αναζητήσουμε και μαζί με αυτήν το ακριβές αντικείμενο του νέου μας υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: