ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

1η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκε από χθες το σχέδιο της υπουργικής απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών για τα κρατικά αυτοκίνητα, που στοχεύει στον περιορισμό της σπατάλης και στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την επόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αναρτήθηκε στο site του υπουργείου, ypes.gr και στην ιστοσελίδα opengov.gr/ypes και θα παραμείνει για δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, προκειμένου, όπου χρειάζεται, να συμπληρωθεί ή να βελτιωθεί, από τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτή την πρωτόγνωρη για τη χώρα διαδικασία. Εμπρός έστω και αν είναι η πρώτη και τελευταία που θα γίνει.

Το σχέδιο περιλαμβάνει στις διατάξεις του το σύνολο των παρεμβάσεων που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, την περασμένη εβδομάδα. Καθιερώνεται το ανώτατο όριο κυβισμού σε όλα τα κρατικά αυτοκίνητα μέχρι 1.600 και 1.400 cc, καταργείται η αποκλειστική χρήση κρατικών αυτοκινήτων από μεγάλο αριθμό κρατικών λειτουργών, ενώ παράλληλα περιορίζονται τα κρατικά αυτοκίνητα μέχρι πέντε ανά υπηρεσία και αιτιολογείται η ανάγκη διατήρησης περισσοτέρων.
Σχετικά με την προμήθεια των νέων αυτοκινήτων που θα αντικαταστήσουν τον υπάρχοντα στόλο μέχρι τα τέλη του 2010, στις υποψήφιες κατηγορίες οχημάτων περιλαμβάνονται όχι μόνο τα υβριδικά αλλά τα ηλεκτρικά ακόμα και τα αυτοκίνητα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας χαμηλών ρύπων.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΥΤΑ
"Στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και της ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας που αποτελεί βασική δέσμευση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, αναρτάται στο διαδίκτυο η υπουργική απόφαση «Καθιέρωση ανώτατου ορίου κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων και άλλες διατάξεις», προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, έως 26/10/2009."


Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μέχρι χθες το απόγευμα είχαν αναρτηθεί συνολικά 595 σχόλια πολιτών. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον επέδειξαν στον σχολιασμό της διάταξης που αφορά την καθιέρωση ανώτατου κυβισμού στα κρατικά αυτοκίνητα (56 σχόλια), ενώ ακολουθεί το άρθρο 2 που αφορά τα πρόσωπα που εξυπηρετούνται με τα αυτοκίνητα της ΓΓΔΔ και ΗΔ (33 σχόλια).

Πρόκειται για τη λεγόμενη νομοθετική διαφάνεια που εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα με δανεισμό από τις κοινοτικές πρακτικές. Ευγε στον ευρωπαίο υπουργό λοιπόν και με ενδιαφέρον αναμένουμε πώς θα υιοθετήσει (αν υιοθετήσει) τα σχόλια που θα γίνουν στη φάση αυτή. Η υλοποίηση της διαβούλευσης είναι το μείζον ζητούμενο αν και μόνον η έναρξη είναι σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: