ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ο "Δεκάλογος της Διαφάνειας" και οι 16 στόχοι του γείτονά μας Υπουργού Πολιτισμού

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα ο Δεκάλογος της Διαφάνειας από τον νέο αρμόδιο Υπουργό Χάρη Καστανίδη.
Τον αναπαράγουμε για λόγους αρχειακούς κυρίως και για μια συνολική παρουσίαση των εξαγγελιών "διαφάνειας" των ημερών.

1 Θα αλλάξει άμεσα, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, η σύνθεση της επιτροπής που ελέγχει το «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των υπουργών. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία της επιτροπής ανήκει στους βουλευτές. Στο εξής θα πλειοψηφούν τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
2 Επεκτείνονται σε βάθος χρόνου και πρόσωπα οι έλεγχοι του «Πόθεν» για την περιουσία των πολιτικών. Στόχος είναι να ανατεθεί ο έλεγχός τους σε Ανεξάρτητη Αρχή, η ίδρυση της οποίας όμως απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση.
3 Ολα τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στα «πόθεν έσχες» θα δεσμεύονται και θα δημεύονται, όπως ζητά και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας.
4 Αλλάζει ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων. Δεν έχει νόημα να υποβάλλονται κάθε χρόνο εξαρχής οι ίδιες που δεν ελέγχονται ποτέ. Ηδη στα υπόγεια του Αρείου Πάγου είναι στοιβαγμένες χιλιάδες τέτοιες ανέλεγκτες δηλώσεις. Κάθε υπόχρεος θα υποβάλλει εφ' άπαξ δήλωση και στη συνέχεια θα προσθέτει κάθε χρόνο τις τυχόν αλλαγές, εάν υπάρχουν.
5 Εξετάζεται η δυνατότητα να αναρτώνται υποχρεωτικά στο Διαδίκτυο όλες οι δηλώσεις πολιτικών και ανώτερων κρατικών υπαλλήλων. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία θα ερωτηθεί, ώστε να μην παραβιαστούν προσωπικά δεδομένα.
6 Αυξάνονται τα μέλη και οι αρμοδιότητες της επιτροπής που ελέγχει το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων. Σήμερα είναι πενταμελής με επικεφαλής αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
7 Ιδρύεται Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο των κρατικών προμηθειών και συμβάσεων, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας. Θα αφορά όλες τις υψηλού οικονομικού αντικειμένου δημόσιες συμβάσεις, η νομιμότητα των οποίων θα ελέγχεται σε όλα τα στάδια κατάρτισής τους.
8 Αναβαθμίζεται ο προληπτικός έλεγχος των συμβάσεων και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο ίσως απαιτηθεί η δημιουργία νέου τμήματος, με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων.
9 Οι ανώτατοι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κληθούν, με τη συνδρομή και της Ανεξάρτητης Αρχής όπου απαιτηθεί, να εξετάσουν όχι μόνο τη νομιμότητα των τελικών όρων της σύμβασης αλλά και των όρων της προκήρυξης. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν περιπτώσεις στημένων διαγωνισμών.
10 Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρακολουθεί και θα επεμβαίνει επίσης σε κάθε πρόβλημα διαφάνειας που προκαλεί η υπερσυγκέντρωση ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ. Αν και η αρμοδιότητα των ΜΜΕ ανήκει σε άλλα υπουργεία, ο κ. Καστανίδης δηλώνει αποφασισμένος να παρεμβαίνει όταν προκύπτουν μείζονα ζητήματα θεσμικής διαφάνειας.

Ή διαφάνεια απασχολεί τον τύπο ως Στυλάκι Διαφάνεια κατά τον Αντώνη Καρακαγιάννη στην Καθημερινή και άλλους.

Δύο τρεις μήνες αργότερα φοβάμαι θα μπω στον πειρασμό να μελετήσω όλα αυτά τα διαφανή γραφόμενα και λεγόμενα. Το σκέπτομαι σοβαρά με όλα τούτα που διαβάζω.

Δεν μπορώ τέλος στο "διαφανειολόγιο" που οργανώνεται σιγά σιγά να μην επισημάνω θετικά τις δηλώσεις του γείτονα υπουργού κ. Παύλου Γερολάνου ο οποίος εκτός από τις 16 στόχους του για τον πολιτισμό έρχεται καθημερινά με ένα όμορφο Μίνι στο γραφείο του που το παρκάρει σε μια ακρούλα σε σημείο που να ρωτήσω το πλαϊνό γκαράζ όπου και εγώ παρκάρω μα καλά ο νέος Υπουργός δεν έχει αυτονίκητο ?

Στις 16 θέσεις του με τις οποίες είναι αυτονόητο ότι δεν μπορώ παρά να συμφωνώ διατυπώθηκε και μία που μάλλον θα μπορούσα να είχα υπαγορεύσει η ίδια αν με ρωτούσε ποτέ κανείς, αυτή που αφορά την πόλη χωρίς ταμπέλες και πινακίδες. Θα πρόσθετα τις Εθνικές Οδούς, τις λοιπές οδούς, τις κάθε είδους πινακίδες που πέραν των διαφημίσεων που κουβαλούν και κανείς δεν διαβάζει μας θυμίζουν πόσο μα πόσο είμαστε υπανάπτυκτοι! Αν το τολμήσει ο κ. Υπουργός θα ενταχθώ στην ομάδα των θαυμαστριών του οι οποίες προς το παρόν λατρεύουν τα όμορφα μάτια του.

Για τις διαφάνειες λέμε πολλά. Τολμάει όμως κανείς να κατευάσει τη διαφημιστική σαβούρα από τους δρόμους?

Δεν υπάρχουν σχόλια: