Ο λόγος για την παιδοφιλία έντονος στις μέρες μας και σαφής. το διαδίκτυο, η εξάρθρωση του συστήματος παιδικής πορνείας αποτελούν ένα αντικείμενο διαλόγου που επιτέλους ακούγεται. Το παιδί τρυφερό και αγαπημένο βιασμένο και αντικείμενο πορνοταινιών στο προσκήνιο. Ο λόγος για το παιδί ξυπνά άγρια συναισθήματα ακόμη και στην πιο πλαδαρή συνείδηση.
Η Αμφιβολία ήρθε να δώσει τις δικές της αποχρώσεις με την απάντηση του Χόλυγουντ στην Κακή Εκπαίδευση. Ομως τελικά αν πετάξεις το γάντι η τέχνη απαντά. Η πρόκληση λειτουργεί καλύτερα από την έμπνευση ενίοτε. Και το θέμα! α το θέμα που από το Φαίδρο καταπιαστήκαμε και φτάσαμε στους συνοικιακούς ιερείς...Το θέμα που καίει και ξυπνά άγρια αισθήματα ακόμη και στους χλιαρούς δυτικούς πολίτες της απάθειας. Το θέμα που παίζει ακόμη στην τηλεόραση όταν όλα προκαλούν πλήξη. Το θέμα που θα δικαιολογούσε την αυτοδικία με όλη τη σημασία της λέξης.
Τα παιδιά στο έλεος του εγκλήματος και πάλι. Δεν είναι να λέγεσαι Αλέξης στις μέρες μας στη χώρα. Αλεξ, Αλέξης κάποια μάνα σε κλαίει. Και κάποια παιδιά κρίνονται ένοχα.
Ας δούμε την έξοχη Αμφιβολία ξανά και ξανά, και πάλι την Κακή Εκπαίδευση. Ας διαβάσουμε το Φαίδρο πάλι και πάλι. Και μετά τον ποινικό κώδικα. Ας σκεφθούμε και ας συναιστανθούμε. Ενα κακοποιημένο αγγελούδι σ'αυτό ή στον άλλο κόσμο είναι ανυπόφορη σκέψη. Η τέχνη δεν μπορεί να δώσει όλες τις απαντήσεις. Μπορεί να ελευθερώσει αμφιβολίες, μπορεί να φέρει το ιερό απένταντι στην ενοχή και το παιδί απέναντι στους θεούς.
Το σινεμά είναι μια προσέγγιση, η τέχνη μια ερμηνεία του κόσμου. Προσωπικά θεωρώ ότι για τέτοια θέματα η δικαιοσύνη δεν αρκεί. Ολες οι καταδίκες του κόσμου είναι λίγες. Ούτε καμιά εκδίκηση επιτρέπει λύτρωση για το κακό. Η κοινωνία συνεχίζει πληγωμένη και συνυπεύθυνη.
Οι πέντα ανήλικοι ένοχοι της Βέροιας είμαστε εμείς. Εμείς που επιτρέπουμε να πεθαίνουν βίαια και αλλόκοτα παιδιά, εμείς που σαν εποχή θεωρούμε τα παιδάκια τροφή του νόμου. Είτε είναι αγγελούδια αυτού είτε του άλλου κόσμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου