ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

Καπνός- Ναρκωτικά ΕΚΤΟΣ!

Κάθε μέρα συναντώ έξω από την πόρτα μου πολλούς πολλούς νέους ηρωινομανείς στο δρόμο να αργοπεθαίνουν. Σε κάθε γωνιά της πόλης. Μέσα στο φως και το πλήθος. Οι ναρκομανείς στην Αθήνα συναγωνίζονται τα αδέσποτα. Αποτελούν μια όψη της πόλης. Τώρα και οι καπνιστές.
Την ιστορία πάθους για τον καπνό γνωρίζουν οι απόγονοι του Κολόμβου στην Ευρώπη καλά. Τώρα έφθασε η ώρα του νομοθέτη ( ο οποίος τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μεριμνά για την υγεία και τα ήθη μας).
Διορία ενός έτους λοιπόν για να... κόψουν το τσιγάρο δίνει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που κατέθεσε χθες στη Βουλή σχέδιο νόμου για την «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις». Μετά την εφαρμογή του νόμου, το κάπνισμα για όσους επιμείνουν, θα περιοριστεί σε ελάχιστους χώρους. Με το ίδιο νομοθέτημα το κράτος μεριμνά ώστε να μην συχνάζουν οι ανήλικοι σε μπαρ. Ένας νόμος λοιπόν για όσα θα απαγόρευε ο πατέρας της μητέρας μου και εκείνη δεν τον άκουγε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ενας νόμος όμως που στο μέτρο που αφορά στο κάπνισμα είναι ευρωπαϊκότατος
Ενας νόμος κάπως μειωπικός! Που δεν βλέπει τα ναρκωτικά. Που δεν βλέπει μπροστά του!

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τις καφετέριες, τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ. Περιέχονται ακόμα μέτρα για την αποτροπή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού από ανήλικους στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ. Πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει? Αναρωτιέμαι! Είδα τους πολίτες στη Γερμανία να μαζεύονται έξω από τα μπαρ σα διαδηλωτές για να καπνίσουν. Θα γίνει αυτό εδώ? Μου φαίνεται απίθανο? Και τα μαγαζιά που λειτουργούν τι θα γίνουν?
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση πλήρως από 1ης Ιανουαρίου 2010 του καπνίσματος και της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε:
- Ολους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προβλεφθούν για καπνιστές από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή ή όργανο.
- Ολα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μεικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.
- Παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
- Αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
- Σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
- Παντός είδους κυλικεία.
- Παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δύνανται να διαμορφωθούν χώροι καπνιζόντων, που θα διαχωρίζονται από την υπόλοιπη αίθουσα και θα έχουν ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού. Ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού έως 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.
Τέλος, στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας δημιουργείται ειδικός Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ που θα έχει την αρμοδιότητα ελέγχου εφαρμογής των αντικαπνιστικών μέτρων.
Τώρα θα βγω μια βόλτα. Έξω θα συναντήσω πολλούς ναρκομανείς. Από του χρόνου λοιπόν και …καπνιστές.
Αραγε αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να βγάζεις έξω σαν αυστηρή δασκάλα, τον καπνιστή? Τι σημαίνει αυτή η περιθωριοποίηση? Τι παρέες θα κάνει εκεί ΕΞΩ ο άνθρωπος που φορτώνεται την απαγόρευση και αποβάλλεται από την κοινωνία?
Πιστεύω ότι ο έλληνας θα αντισταθεί. Θα καταφέρει είτε να ιδρύσει καπνιστική σπιναλόγγα πολυτελείας (όπου όλοι οι άκαπνοι να ζηλεύουμε που δεν μας παίζουν) είτε θα ζήσουμε τη νέα ποταπαγόρευση και θα χαρούμε μετά την ξαφνική αφόρητη ελευθερία των τελευταίων ετών μια μεγάλη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ.
Αλλά και αυτό είναι εξαντιγραφής νομοθετικό ζήτημα! Θα πάω να δω άλλη μια φορά την υπέροχη ταινία ΚΑΠΝΟΣ !

4 σχόλια:

marianaonice είπε...

Ο Έλληνας δεν μπαίνει σε καλούπια!
Σιγά μην καταφέρουν να πετύχουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημοσιους χώρους!
Μακάρι αλλά χλωμό το βλέπω ελένη μου!
Καλό ξημέρωμα και μια όμορφη Κυριακή!

e-parcho είπε...

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για το blog! Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι τα νομικά νέα απευθύνονται εδώ στον άνθρωπο και όχι στον νομικό...

Θα ήθελα μόνο να συνεισφέρω λίγη προσωπική γνώση.

Επειδή αναφέρθηκε η Γερμανία, να πούμε εδώ ότι η απαγόρευση του καπνίσματος τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Ως αποτέλεσμα είχε να μετατραπούν τα μισά και παραπάνω μαγαζιά (φαντάζεστε μια γερμανική μπυραρία με τα σνίτσελ να χύνονται έξω από τα πιάτα και τους Γερμανούς να μην μπορούν να καπνίσουν;;;) σε rauchclubs (λέσχες καπνιστών that is...) και να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα έτσι.

Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό, αφού το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας δέχθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ήταν ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ!!! Δεν ξέρω την αιτιολογία ακριβώς, γιατί δεν έχω δει την απόφαση, όμως θυμάμαι να το συζητάμε με Γερμανό τον Αύγουστο σαν κάτι το πραγματικά αξιοσημείωτο...

Φυσικά οι ρίζες μιας τέτοιας αντίδρασης βρίσκονται στην πολιτική ιστορία της χώρας, και συγκεκριμένα στην Χιτλερική Γερμανία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η τότε κυβέρνηση ήταν να επιβάλλει (τα ίδια περίπου και πιο αυστηρά) αντικαπνιστικά μέτρα...

Ξέροντας κανείς έστω και λίγα για τους Γερμανούς απορεί που οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι και έλαβαν χώρα τα γεγονότα που όλοι ξέρουμε! Και πιο πολύ απ' όλους φυσικά απορούν οι Γερμανοί!!! Δεν είναι λοιπόν παράξενο το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ίσως να βλέπει με λίγο διαφορετικό μάτι την "ευρωπαϊκή πρόνοια" για τον κάπνισμα...

PS: Keep up the beatiful work!

e-parcho είπε...

ωπ... να' μαι πάλι... Έκανα την έρευνά μου και βρήκα την απόφαση...
το link:

http://www.bundesverfassungsgericht.de/pressemitteilungen/bvg08-078.html

Η απόφαση λέει μέσαις άκραις ότι ο νόμος δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά τους ιδιοκτήτες μικρών χώρων διασκεδάσεως.

Η προσφυγή έγινε από έναν ιδιοκτήτη μπαρ και μία ιδιοκτήτρια ντισκοτέκ (ακόμα έτσι λέγονται εκεί τα club... αχ βρε παιδάκι μου, γιατί να μην είναι και οι Γερμανοί trendy σαν κι εμάς;), οι οποίοι υποστήριξαν ότι θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματός τους.

Η απαγόρευση λένε του καπνίσματος "ρίχνει τις δουλειές" αφού μεγάλο μέρος των ανθρώπων που πηγαίνει εκεί πάει για να πιει και να καπνίσει, πράγμα το οποίο δέχεται και το δικαστήριο.

Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μία "σύγκρουση" ή "στάθμιση" ή "αναλογική εφαρμογή" ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, όχι απαραίτητα δύο συνταγματικών δικαιωμάτων, αλλά δύο συνταγματικών υποχρεώσεων της γερμανικής πολιτείας: απ' τη μία να προστατεύει τη δημόσια υγεία (που εκδηλώνεται εδώ με την προστασία από το παθητικό κάπνισμα) και απ' την άλλη να εξασφαλίζει τις συνθήκες ελεύθερης άσκησης επαγγέλματος (και του ελεύθερου ανταγωνισμού θα μπορούσε κανείς να πει) για τους Γερμανούς επαγγελματίες...

Ελένη Τροβά είπε...

αγαπητέ φίλε που υπάρχεις, e-parcho

πράγματι έχεις απόλυτο δίκαιο. με εκπλήσσει η πληροφόρησή σου. Την απόφαση αυτή σχολιάζει πρόσφατα στο περιοδικό Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου ο καθηγητής Απόστολος Γέροντας για όποιον ενδιαφέρεται.
καλώς όρισες λοιπόν.