ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

O δικηγόρος

Πριν από λίγα χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Εστία» ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο του ΠΑΠΙΝΙΑΝΟΥ που είναι το ψευδώνυμο στο Βήμα του εκλεκτού συναδέλφου Τρύφωνα Κουταλίδη.
Η εθνική βιβλιογραφία για το θέμα είναι περιορισμένη. Ένα επίσης έργο του Αντώνη Βγόντζα στις εκδόσεις Λιβάνη με θέμα Από τη μικρή στη Μεγάλη Ιστορία, αυτοβιογραφικό δίδει μια άλλη εκδοχή ενός δικηγόρου. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν υπάρχουν και άλλα τέτοια βιβλία ελλήνων!
Από τότε πολλές φορές αναρωτήθηκα ποιος είναι ο σύγχρονος νεοέλληνας δικηγόρος.
Υπάρχουν στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας μόνον περίπου 30.000. Η χώρα πρέπει να έχει πάμπολλους. Πολύ περισσότερους από όσους μπορεί να αντέξει. Αν μάθετε ότι κάποια γνωστή σας παντρεύεται δικηγόρο κατ’αρχήν μη ζηλέψετε!
Κάθε καλός μαθητής των Πανελληνίων και μετά που δεν ήθελε να γίνει φιλόλογος γινόταν δικηγόρος. Πολλοί συνεπώς δικηγόροι είναι μόνον κατά το όνομα. Κάνουν παιδιά ή ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα. Περισσότεροι από τους μισούς. Για να είναι στα Ταμεία μας ασφαλισμένοι, για να έχουν σύνταξη κάποτε. Και δεν ασκούν το επάγγελμα ολωσδιόλου.
Άλλοι εργάζονται ως μισθωτοί σε εταιρίες, είτε υπάλληλοι, είτε δικηγόροι. Συνήθως ως υπάλληλοι πληρώνονται καλύτερα. Αν έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικό καταλήγουν και σε καμία ΑΔΑ (Ανεξάρτητη Αρχή) εφόσον έχουν πολιτικές ή άλλες. άκρες.
Υπάρχει μια μεγάλοι ομάδα που εργάζεται υπεργολαβικά σε γραφεία άλλων συναδέλφων. Μισθωτοί ή με ποσοστό. Εκεί υπάρχουν δύο κατηγορίες. Οι υπεργολάβοι «μεγάλων» γραφείων (τους αναγνωρίζεις από το ύφος που μιμείται το αφεντικό) και οι υπεργολάβοι συνηθισμένων συναδέλφων οπότε εκτελούν στα νιάτα τους και χρέη γραμματέως. Χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι η ελπίδα: για το ξεπέρασμα των 500 ευρώ (ακούς γενιά των 700?)

Τώρα περνάμε στις πιο μικρές κατηγορίες

Οι δικηγόροι- πολιτικοί ή υπεργολάβοι πολιτικών, συνδικαλιστές. Τους αναγνωρίζεις από τη λάμψη όταν το κόμμα τους ή ο πολιτικός τους μέντορας (ή και οι ίδιοι) είναι στα κόλπα.
Οι δικηγόροι καθηγητές ή μέλη ΔΕΠ, οι πρώην δικαστές, αστυνόμοι κλπ. Ο διχασμός σε αυτή την ομάδα είναι φανερός. Ακόμη και όταν δεν έχουν ούτε ένα πελάτη θεωρούν υποχρέωσή τους λόγω της ετέρας ιδιότητος να είναι «κάπως»..
Οι δικηγόροι μεσάζοντες κλπ. Αυτή είναι κατηγορία που δεν αναγνωρίζετε εύκολα αλλά την πληροφορείσαι από γνώστες πελάτες: ξέρουν δικαστές, ξέρουν πολιτικούς, κόλπα, κάνουν επαφές με επιχειρηματίες κλπ. Αμείβονται για τη μεσιτεία. Συνήθως οι δικηγόροι αυτοί εμφανίζονται ως επαϊοντες και ως γνώστες της επιστήμης!
Οι δικηγόροι επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κλπ. Συνήθως κάνουν μια παράλληλοι εργασία που τους δίδει μεγαλύτερη χαρά και ίσως περισσότερα χρήματα. Δεν τολμούν όμως να προδώσουν το επαρχιώτικο όνειρο της οικογένειας να έχει παιδί δικηγόρο.
Οι μεγαλοδικηγόροι και λαμόγια (στενή παρέα με τους πελάτες τους βρε αδερφέ στα σίδερα , τι να γίνει!)
Οι δικηγόροι TV stars (πάλαιότερα των εφημερίδων). Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε γι’αυτούς. Τους ξέρουν όλοι. Όλοι εκτός από την εφορεία. Διότι όπως μου είπε κάποτε ό εφοριακός που με ήλεγξε δεν κόβουν ποτέ παραστατικά.
Οι μεγαλοδικηγόροι με παράδοση. Στο επάγγελμα υπάρχει οικογενειοκρατία. Είναι εύλογο νομίζω να δικαιούται κανείς να κληρονομεί το μαγαζί των γονέων. Ακόμη και αν πάσχει από σύνδρομο ντάουν. Εδώ κληρονομούν θέσεις στη Βουλή οι βουλευτές που υποτίθεται εκλέγονται: στην ιδιωτική οικονομία δεν βλέπω το πρόβλημα.
Οι παλιοί καλοί δικηγόροι. Πρόκειται για κάποιους επώνυμους ηλικιωμένους που όταν τους συναντάς στο δρόμο ο πλαϊνός σου λέει (έλεγε δηλαδή) κοίτα ο Ηλίας Παρασκευάς! Είναι εντελώς άγνωστοι στα κανάλια
Οι καλοί δικηγόροι. Λίγο ως πολλοί μετά από μερικά χρόνια στο κουρμπέτι τους ξέρουμε. Είναι αναγνωρίσιμοι και από το γεγονός ότι κάποιος συνήθως ψιθυρίζει γι’αυτούς ότι πεθαίνουν από στιγμή σε στιγμή ή ότι είναι βαριά άρρωστοι.
Οι κακοί δικηγόροι. Συνήθως μαθαίνεις γι’αυτούς από τον χαροκαμένο. Οδηγούν ακριβό αυτοκίνητο αλλά είναι μάλλον leasing.
Ο επιφανής νομικός! Αυτή είναι ειδική κατηγορία που μου την έμαθε ο Τρύφων Κουταλίδης. Αυτός λοιπόν είναι ο δικηγόρος που βλέπει το γρασίδι ανάποδα!
Φυσικά υπάρχει πάντα και Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ. Αυτός που πολλοί από εμάς νομίζει ότι είναι. Ενίοτε και κάποιοι άλλοι το πιστεύουν επίσης εκτός από τη μάνα μας.

Θα ήθελα να ξέρω αν κάποιον ξέχασα.

Επειδή θα αναρωτιέστε σε ποια κατηγορία θεωρεί ότι ανήκει η γράφουσα οφείλω να σημειώσω τα εξής:
Ανήκω στην κατηγορία δικηγόρος από σπόντα! Δεν ήθελα αυτή τη δουλειά, δεν την πίστεψα ποτέ και όπως συμβαίνει συχνά στη ζωή η δουλειά αυτή μου φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Με ζει, με ντύνει, με στολίζει και πληρώνει τις αγάπες και τα πάθη μου. Προσπαθώ να ανταποκριθώ με ευσυνειδησία στη μοίρα που κάτι προσπαθεί να μου πει λοιπόν και εγώ!

11 σχόλια:

Meropi είπε...

Ελένη μου,
πολύ ωραία η ανάρτηση σου.
Και μια προειδοποίηση προς τους αδίκως ή δικαίως συρόμενους στα δικαστήρια. Αποφύγετε τους δικηγόρους TV star. Ένα είναι σίγουρο, πιο πολύ ενδιαφέρονται για το image και την κοσμική τους ζωή, παρά για την υπόθεση σας. Θα το καταλάβετε πολύ αργά και αφού σας φάει τα ωραία λεφτουδάκια σας. Έτυχε να δω σε αίθουσα Μικτού Ορκωτού ένα από τους κοσμικούς TV star να κάθεται να γράφει την αγόρευση του (εκ του προχείρου) την ώρα που αγόρευε άλλος συνάδελφος του. Άσε δε που επειδή δεν ήταν σε όλη τη διαδικασία (συμπαραστεκόταν με μια βοηθό του η οποία τον αναπλήρωνε όταν έλειπε) δεν είχε πάρει είδηση τι είχει αποδειχθεί στη διαδικασία!!

Τώρα εγώ πού κατατάσσω τον εαυτό μου;

Meropi είπε...

Ξέχασα να αναφέρω τη δική μου κατάταξη. Λοιπόν είμαι μια Νομικός που προσπαθεί να βιώνει αξιοπρεπώς σε κάποιον κλάδο που δυστυχώς δεν βιώνουν όλοι αξιοπρεπώς.....

marianaonice είπε...

Ελένη μου πολύ εύστοχη αυτή σου η ανάρτηση! Οι κατηγορίες των δικηγόρων σε πλήρη ανάπτυξη!! Θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Μερόπη ότι θα πρέπει ν΄ αποφεύγει κανείς τους Τ.V. star δικηγόρους, διότι το μόνο που κάνουν είναι περιφέρουν τον εαυτό τους και τη φάτσα τους από τα κανάλια στα ακροατήρια και τούμπαλιν, χωρίς ίχνος μελέτης και επιμέλειας στις υποθέσεις των πελατών τους τις οποίες συνήθως χειρίζονται οι ασκούμενοί τους!!! Τα λεφτά όμως τα παίρνουν αυτοί και μιλάμε για πολλά λεφτά!!
Επίσης μία άλλη επικίνδυνη κατηγορία είναι αυτοί που όπως πάρα πολύ εύστοχα λες κάνουν "μεσιτεία"!! Αυτοί φίλη μου δεν διαφέρουν σε τίποτε από τα λαμόγια που συνήθως υπερασπίζονται και δυστυχώς είναι υπαρκτοί και αποτελούν αυτό που κακώς λέμε κύκλωμα παραδικαστικό αφού είναι πρωτίστως κύκλωμα παραδικηγορικό!!
Υπόψη βέβαια ότι υπάρχουν και οι γιαλαντζί μεσίτες που υπόσχονται τέτοιου είδους μεσιτείες εντελώς παραπλανητικά και χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση στον εκάστοτε φουκαρά δικαστή, που τις περισσότερες φορές δεν παίρνει χαμπάρι τι έχουν πει γι΄ αυτόν!!
Και ξέρεις στην περίπτωση αυτή τι λένε στον πελάτη: Αν η απόφαση κατά σύμπτωση είναι ευνοϊκή, "επιβεβαιώνουν ότι η μεσιτεία έπιασε". Αν όμως δεν είναι ευνοϊκή, τότε λένε "τον πούστη το δικαστή μας την έφερε". Και ο πελάτης τραβάει τα μαλλιά του!!!
Τι να πω θα μπορούσα βιβλίο να γράψω πάνω σ΄ αυτά που τόσο ωραία μας παρουσίασες!
Να είσαι καλά ελένη μου, και καλό Σ/Κ.

Unknown είπε...

Χαίρομαι με την αντίδρασή σας και συμφωνώ με τις σκέψεις σας. Και με σένα Μερόπη και με τη Μαριάννα.
Θα ήταν πολύ πολύ ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με το θέμα σε βάθος ή να γράφαμε όλοι από κάτι για το θέμα και να κάναμε μια δημοσιευσούλα. Και έξυπνο θα ήταν και χρήσιμο.Καλό σαββατοκύριακο και στις δύο.

Αθήναιος είπε...

Εγώ πάλι τους φοβάμαι λίγο τους δικηγόρους και σε...γκομενικό επίπεδο τους αποφεύγω αν και όσους έχω γνωρίσει είναι εξαιρετικά εύστροφοι και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, όμως, ίσως η δουλειά τους έχει κάνει λίγο καχύποπτους προς τους άλλους ανθρώπους. Κάποιες φορές αισθανόμουν ότι έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι ένοχη. :-)

Ελπίζω να μην σας έριξα το επίπεδο.

marianaonice είπε...

Ελένη,
μπες αν θες εδώ να δεις που υπάρχουν και θαρραλέοι δικαστές που νοιάζονται για το χάλι της δικαιοσύνης:

http://dimolog.blogspot.com/2008/04/blog-post_9929.html

marianaonice είπε...

Πέρασα να σε προσκαλέσω να περάσεις από τα μέρη μου! Θα ήθελα την άποψή σου!
Την Καλησπέρα μου.

Unknown είπε...

Αθήναιε, καλώς όρισες!
τι να σου πω για το συγκεκριμένο θέμα νομίζω ότι δεν μπορώ να σε συμμερισθώ. Ο άνδρας μου είναι δικηγόρος και είναι ότι καλύτερο μου έχει συμβεί στη ζωή αυτή!

Unknown είπε...

Mαριάννα σπεύδω! θα το έκανα ούτως ή άλλως άλλωστε!

Αθήναιος είπε...

Ελένη σε διαβάζω εδώ και καιρο αλλά συστηματικά από τότε που σε γνώρισα από κοντά και μπόρεσα να εκτιμήσω την ευρυμάθειά σου και τη ζωντάνια σου. Ανυπομονώ να κάνουμε ξανά τη συζήτηση για το πολιτιστικό περιβάλλον.

philos είπε...

Εκπληκτικό κείμενο Ελένη! Εκπληκτικό!
Εγώ αν και έχω πολύ λίγα χρόνια επαφή με δικηγόρους, εχω προλάβει και εχω γνωρίσει κάμποσες από τις κατηγορίες που προαναφέρεις.
Καλή εβδομάδα να εχουμε!