ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Συναδελφική δεοντολογία



Σκεπτόμουν με αφορμή σημερινή ερώτηση καλής συναδέλφου από άλλη πόλη της Ελλάδας πόσο σύνθετα έχουν γίνει τα πράγματα στις μέρες μας όσον αφορά την επαγγελματική δεοντολογία. Κάποιοι βασικοί κανόνες και αρχές, ο κώδικας δικηγόρων και μετά η προσωπικότητα του καθενός οριοθετούν την επαγγελματική μας στάση και ήθος. Κάποιοι το διεκδικούμε και για μας και για τους άλλους. Κάποιοι, πιο μάγκες ενδιαφέρονται μόνον για τα μηδενικά που θα σωρεύσουν στο λογαριασμό τους τον τραπεζικό. Και αυτά βέβαια είναι αμφίβολο τελικώς πόσα πολλά θα είναι.

Με δυσκολία τόλμησε να με ρωτήσει η νεαρή συνάδελφος τη γνώμη μου για ένα θέμα. Με δυσκολία που κατάλαβα γιατί και εγώ δύσκολα ρωτώ …
Όχι γιατί δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων αλλά γιατί πλέον δεν συνηθίζεται.
Ο συνάδελφος χρεώνει … χρεώνει και τη σκέψη του και στο λέει κατάμουτρα.
Και συχνά σου αρπάζει τον πελάτη.
Πολλοί οι δικηγόροι δύσκολες οι σχέσεις. Καθένας με την κουλτούρα του.
Ο κανόνας παραμένει: Μεταξύ συναδέλφων η συζήτηση δεν χρεώνεται. Και στη συνεργασία υπάρχει σεβασμός.

Μάλωσα σήμερα με έναν πελάτη διότι ήθελε να παραστώ σε δίκη που είχε αρχίσει άλλος συνάδελφος. Αξίωσα να μου φέρει την εξοφλητική του. Ξέρω πως και να το κάνει πάλι πρόβλημα θα έχω… Και δεν ξεχνώ πόσες φορές χωρίς να έχουμε πληρωθεί εμείς καλοπροαίρετοι άλλοι μας αρπάζουν τη δουλειά με διάφορους δόλιους ή εξυπνακίστικους τρόπους. Ο συνάδελφος για τον οποίο μάλωσα σήμερα δεν άξιζε καθόλου τη στεναχώρια μου. Αλλά όταν κανείς υπερασπίζεται αρχές το κάνει για τον εαυτό του. Όχι για τον άλλο.
Και εδώ ο κανόνας παραμένει: δεν παίρνουμε δουλειά άλλου συναδέλφου αν δεν έχει εξοφληθεί.
Μα τελικώς αφού οι κανόνες είναι σαφείς και απλοί γιατί τόσο ζήτημα?
Γιατί οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τους κανόνες. Δεν τους τηρούν αφού οι τηλεοπτικές περσόνες συχνά βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας ή παρανομούν με τη συναίνεση του πολιτικού και συναδελφικού περίγυρου. Αφού οι μάγκες δηλαδή δεν τηρούν τους κανόνες, οι κανόνες παραμένουν για τα κορόιδα. Και ποιός δικηγόρος θέλει να αυτοαποκαλείται κορόιδο...

Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα ήθη κάθε εποχής άραγε? Και ποιο είναι το ορθό μέτρο?
Η απάντησή μου είναι ότι το ζήτημα είναι προσωπικό.

Η επαγγελματική μου ιστορία βεβαιώνει ότι συζητώντας με συναδέλφους μόνον κέρδισα. Κέρδισα μάλιστα κάτι περισσότερο από μηδενικά στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Κέρδισα κάποιους φίλους. Υπήρξαν απώλειες και προβλήματα πολλά. Υπήρξε και συκοφαντία και ανταγωνισμός. Ο ισολογισμός όμως είναι θετικός. Και ένας μόνον φίλος αξίζει τον κόπο.

Η επαγγελματική μου ιστορία βεβαιώνει και πάλι ότι η αγορά είναι γεμάτη λαμόγια. Που όμως τελικώς δεν με έφαγαν προς το παρόν. Λαμόγια που άρπαξαν δουλειές χωρίς να ενδιαφερθούν αν θα πληρωθώ και μάλιστα για να δικαιολογήσουν στον πελάτη το χάλι τους έφθασαν να εξεφταλίζονται με τον πιο πικρό τρόπο (για εκείνους). Τότε γιατί να νοιάζομαι αν έχουν πληρωθεί οι άλλοι?
Γιατί όσο ζω υπερασπίζομαι τις αρχές μου με ότι αυτό συνεπάγεται. Είναι ένα μέρος της επαγγελματικής επιτυχίας το να εργάζεσαι με τους κανόνες που θέτεις. Ο δικηγόρος δεν είναι υπάλληλος. Είναι ελεύθερος και καταβάλει το τίμημα της ελευθερίας του.
Η επιβίωση είναι δύσκολη υπόθεση και φυσικά εγώ δεν μπορώ να κρίνω τους άλλους.
Στη νεαρή φίλη όμως θα έλεγα να ρωτάει και να δοκιμάζει τις αντοχές του κλάδου. Μερικοί είναι καλοί άνθρωποι. Οχι όλοι βέβαια.
Αλλά πιστέψτε με όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές: αφού εγώ επιβίωσα υπάρχει ελπίδα για όλους.

10 σχόλια:

Meropi είπε...

Μπράβο Ελένη μου,
αυτό που λες είναι σωστό. Ο καθένας μας πρέπει να τηρεί τις αρχές του, έστω και αν ο άλλος, έναντι του οποίου τις τηρεί, δεν αξίζει τον κόπο.
Πάντως λόγω της υπερπληθώρας των δικηγόρων γέμισε ο κλάδος από λαμόγια που δημιουργούν δίκες, εκ του μη όντος, μόνο και μόνο για να εισπράξουν αμοιβές.
Την καλησπέρα μου

e-Lawyer είπε...

Να ρωτάνει οι συνάδελφοι, ναι, αλλά να έχουν ανοίξει και το νόμο πριν πάρουν τηλέφωνο. Κατά τη γνώμη μου, κάθε πέντε χρόνια θα έπρεπε να ξαναδίνουμε εξετάσεις και να αφαιρούνται άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι πολύ παλιός και αγνοεί τις εξελίξεις της σύγχρονης δικηγορίας. Ορισμένες διατάξεις του είναι πολύτιμες, άλλες είναι αναχρονιστικές και μπορούν να μας πάνε πολλά χρόνια πίσω. Πρέπει να αναμορφωθεί. Είναι εντυπωσιακό που κανείς δεν πειράζει την δεοντολογία και τον κώδικα περί δικηγόρων.

marianaonice είπε...

Ελένη μου οι άνθρωποι που τηρούν τις αρχές τους πια είναι γραφικοί!΄
Είναι λυπηρό το φαινόμενο με τους δικηγόρους! και αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι τις αρχές τους δεν τις παραβαίνουν μόνο οι νέοι που μπορεί να έχουν και πρόβλημα επιβίωσης, αλλά και οι αστέρες πολλών ετών, που εξελίσσονται σε ...λαμόγια!!
Μπράβο σου φίλη μου, συνέχισε να παραμένεις άνθρωπος και σωστός επαγγελματίας!! Κερδίζεις την εκτίμηση όλων μας μα πάνω απ΄ όλα του ίδιου σου του εαυτού!!!!!!!
Καλό σου βράδυ.

fevis είπε...

Νομίζω πως το θέμα είναι πως για τηρήσεις τις όποιες αρχές πρέπει πρώτα να τις έχεις....

Unknown είπε...

Mερόπη σε ευχαριστώ για το μπράβο. Εσύ κάτι θα ξέρεις περισσότερο. Εγώ όπως διάβασες μίλησα για δύο αυτονόητα θέματα. Που ρυθμίζονται και από τον κώδικα.
τέλος πάντων.

Unknown είπε...

Εγώ e-lawyer τον κώδικα τον έχω φίλο. Και τον αγαπώ πολύ! Ειδικά σε σχέση με τις αμοιβές που προβλέπει που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες.Επί της ουσίας έχεις δίκαιο φυσικά. Τώρα όσον αφορά τις ερωτήσεις.. κάποτε ένας συνάδελφος από μεγάλο γραφείο μου ζήτησε να πάω να του φέρω το ΦΕΚ (από εκεί που φυτρώνει..) δεν ήξερε καν που φύονται τα ΦΕΚ....
Παρόλα αυτά προσπαθώ να έχω ανοιχτή επικοινωνία με τους συναδέλφους πάντα. Μερικές φορές μάλιστα γνωρίζω και κάτι χρυσά παιδιά που με βοηθούν πολύ. Και τους είμαι ευγνώμων!

Unknown είπε...

Μαριάννα δεν είμαι τίποτε το εξαιρετικό και το ξέρεις. μιλώ για τα αυτονόητα. Χαίρομαι που συμμερίζεστε τις απόψεις μου. Τελευταία πολλοί με θεωρούν από άλλο κόσμο.

Unknown είπε...

Fevis γλυκειά μου συμμαθήτρια, συμφωνώ. μόνον που η επαγγελματική δεοντολογία προβλέπεται και στο νόμο. που είναι υποχρεωτικός και ας μην μας αρέσει.

marianaonice είπε...

Τί σύμπτωση ελένη μου
και μένα από άλλο κόσμο με θεωρούν!! μπορεί να είμαστε από τον ίδιο! Δεν ξέρεις!! :)))))

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the GPS, I hope you enjoy. The address is http://gps-brasil.blogspot.com. A hug.